Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Krvava vaš jabuke
Krvava vaš jabuke

Na području RC Valjevo zasadi jabuke se nalaze u fazi berbe plodova.

 

Tokom pregleda zasada jabuke, gde nisu adekvatno sprovođene mere zaštite u toku sezone, uočeno je prisustvo kolonija krvave vaši.

Ovo je značajna štetočina u zasadima jabuke. Posebno osetljive sorte  su: Ajdared, Zlatni delišes i Jonagold. Naseljava bujne zasade, koji su u nižim i vlažnijim položajima terena. 

Naseljava mesta jače rezidbe i pukotine na kori. Krvava vaš se hrani sisanjem biljnih sokova na korenu, korenovim izdancima, granama i mladarima.  Na mestima ishrane nastaju izrasline - tumori, kora puca, dolazi do odumiranja i sušenja napadnutog dela.

Žive u kolonijama, prekrivene voštanom  prevlakom. Pod mehaničkim pritiskom iz kolonije se pojavljuje crvena sluzasta tečnost, nalik na krv, po čemu je ova štetočina dobila ime. U toku vegetacije imaju 10-12, pa i više generacija. Ženke i larve prezimljavaju na korenovom vratu i žilama, u pukotinama kore ili na ranama nastalim od rezidbe. Zimi podnose vrlo niske temperature, i do -27°C. Mlađi larveni uzrasti se javljaju u proleće, naseljavaju lastare i pričinjavaju štete.

Suzbijanje:

·        Odabir sorte i podloge za kalemljenje jabuke. Podloga MM 106 je tolerantna na krvavu vaš, ali je biljka kalemljena na nju dosta bujna. Podloga M9 je slabo bujna, dok je M27 još slabije bujna. 

·        Rezidbu pravilno izvesti, bez velikih rezova i oštećenja na stablu.

·        Izbalansirano đubrenje biljke može uticati na brojnost populacije ove štetočine. Ukoliko se koriste prekomerne količine azota, dolazi do intenzivnog rasta izdanaka, a samim tim će se povećati i brojnost ove štetočine.

·        Očuvati prirodne neprijatelje kao što su: larve zlatooke, osolike muve, bogomoljka. Osica Aphelinus mali je veoma važna u redukciji brojnosti ove štetočine.

·        Hemijsko suzbijanje vrši se tokom cele vegetacije: početkom kretanja vegetacije, na proleće, postižu se najbolji rezultati jer kolonije vaši nemaju voštanu prevlaku. Pored mehaničkih mera i obilnim zimskim prskanjem biljke redukuje se populacija prezimljujućih formi ove štetočine na kori.

·        U rasadnicima je obavezno suzbijanje, jer su sadnice sa oštećenjima (tumorima) od krvave vaši van klase i ne mogu se prodavati.

RC Valjevo će nastaviti sa monitoringom zasada jabuke.

Comments

There are no comments yet for this post.