Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Mrka trulež plodova (Monilinia laxa) na trešnjama
Mrka trulež plodova (Monilinia laxa) na trešnjama

Na području rada RC Valjevo, berba ranih i srednjih sorata trešnje je u toku, a kasne sorte trešnje se nalaze u fazi početak obojavanja plodova (BBCH 81).

 

Vizuelnim pregledom zasada trešnje, lokalitet Klanica, registrovano je prisustvo simptoma mrke truleži plodova koštičavog voća (Monilinia laxa).

Patogen prezimljava u rak-ranama u kori zaraženih grana i u mumificiranim plodovima koji se nalaze u krošnji ili na površini zemljišta. Vremenski uslovi sa povećanom vlažnosti u prethodnom periodu pogodovali su širenju ovog patogena u zasadu. Na mestu povrede ili rane na plodu pojavljuju se prvi simptomi u vidu okruglih, mrkih pega. Kako plovodi sazrevaju patogen se dalje razvija, tkivo ploda omeksava, dok je na površini plodova prisutna bela micelijska prevlaka. Inficirani plodovi se suše i mumificiraju, najčešće ostaju na granama ili opadaju na zemlju.

Mere suzbijanja obuhvataju agrotehničke i hemijske mere.

Agrotehničke mere podrazumevaju podizanje voćnjaka na manje vlažnim terenima, pravilna gustina sadnje,uklanjanje i spaljivanje zaraženih grana i grančica, uklanjanje i uništavanje zaraženih plodova.

Hemijske mere podrazumevaju primenu fungicida u fazama cvetanja i sazrevanja ploda, ukoliko postoji povoljnost uslova za ostvarenje infekcije pomenutim patogenom.

 

Tokom ove proizvodne sezone, RC Valjevo je obavestio proizvođače o sprovođenju mera za zaštitu trešanja od navedenog patogena putem sledećih preporuka:

Comments

There are no comments yet for this post.