Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Stanje ozimih strnih žita nakon perioda niskih temperatura
Stanje ozimih strnih žita nakon perioda niskih temperatura

Na području delovanja RC Valjevo, lokaliteti Ravnje, Nanomir, Vračević i Gornja Grabovica, usevi strnih žita su u različitim  fazama bokorenja. Usevi pšenice su u fazi vidljivo do 4 stabla (BBCH 24), a usevi ječma u fazi vidljivo do 5 stabala (BBCH 25).

Slika 1.

Od 11. do 16. februara registrovane su niske temperature na automatskim meteorološkim stanicama smeštenim u voćnim zasadima na teritoriji RC Valjevo. Manji pad temperature (-1°C) je zabeležen 11. februara, ali u periodu od 12. do 15. februara temperature su bile u većem padu sa prosekom od -5°C. Period niskih temperatura je trajao 144 časa,  stim što je samo 15. februara zabeležena temperatura  od 1°C u trajanju od 3 časa.

 

Slika 2.                                  Slika 3.

Uticaj navedenih niskih temperatura se najviše ispoljio na listovima, te je došlo do izmrzavanja mladih listova. Razlikuje se stepen oštećenja biljaka u zavisnosti od ekspozicije terena, sortimenta i lokaliteta.  U ovom periodu se preporučuje prihrana useva u cilju bolje regeneracije i porasta novih sekundarnih stabala.

RC Valjevo će i dalje pratiti stanje na terenu. Po oporavku biljaka i odbacivanju izmrzlih listova, izvršiće se pregled biljaka i utvrđivanje zdravstvenog stanja u cilju pravovremene zaštite od bolesti i štetočina.

Comments

There are no comments yet for this post.