Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Prisustvo simptoma fuzarioze klasa u usevima pšenice i ječma
Prisustvo simptoma fuzarioze klasa u usevima pšenice i ječma

Na području delovanja RC Valjevo usevi pšenice i ječma se nalaze u fazi od mlečne do voštane zrelosti (BBCH 71-85).

 

Tokom vizuelnog pregleda useva pšenice prisustvo simptoma fuzarioze klasa je registrovano na od 10% do 40% klasova, dok je u usevu ječma prisustvo simptoma ovog patogena registrovano na od 5% do 30% klasova. Procenat zaražene površine klasa se u usevima ječma kreće do 5, a u usevima pšenice do 90.

Ovaj patogen ostvaruje infekciju u vreme cvetanja, kada preovlađuje vlažno i toplo vreme. Vremenski uslovi tokom ove vegetacije u vreme cvetanja su bili idealni za razvoj ovog patogena u usevima.

Prvi simptomi se registruju nakon cvetanja, kada se gubi normalna zelena boja klasa i on postaje  slamasto žut. Može biti zahvaćen deo klasa ili ceo klas. Pri osnovi zaraženih klasova formira se narandžasto-crvenkasta micelijska prevlaka. Ispod inficiranog klasa stablo dobija mrko ljubičastu boju.

Pored gubitka prinosa i kvaliteta zrna štetnost ovog patogena se ogleda i u njegovoj sposobnosti da sintetiše mikotoksine koji su štetni po zdravlje ljudi i životinja.

Comments

There are no comments yet for this post.