Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Registrovana pojava simptoma Erwinia amylovora u zasadima jabučastog voća
Registrovana pojava simptoma Erwinia amylovora u zasadima jabučastog voća

Na području koje pokriva RC Smederevo u zasadima jabuke i  kruške registrovana je pojava Erwinia amylovora- prouzrokovač bakteriozne plamenjače jabučastog voća.

 Česte   padavine u cvetanju kao i optimalne vrednosti temperatura su omogućile ostvarenje  infekcije ovom bakterijom.Takvi uslovi su se nastavili i nakon cvetanja što je pogodovalo širenju ove bolesti.

 

 

 zasad jabuke sa simptomima Erwinie amylovore

 

 

simptom na kruški

 

     Preporuka proizvođačima da ukoliko imaju simptome ove bolesti u voćnjacima primene mehaničke mere zaštite. Zaražene grančice se otklanjaju pri čemu se odseca i do 30cm  zdravog letorasta u kome se nalazi bakterija, a još uvek nije došlo do ispoljavanja simptoma.Pribor i alat koji se koriste treba dezinfikovati posle svakog reza kao i mesto preseka.

Za dezinfekciju koristiti  70% alkohol. Sa ovom merom treba sačekati suvo i toplo vreme sa dužim osunčavanjem, kako bi se biljke osušile, da ne bi došlo do širenja bakterije. Sve što je otklonjeno obavezno izneti iz voćnjaka i spaliti.Nakon toga zasade isprskati bakarnim preparatom u koncentraciji do 0,05%.

Comments

There are no comments yet for this post.