Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Pepelnica vinove loze
Pepelnica vinove loze

Na terenu RC Smederevo, zasadi vinove loze se nalaze u različitim fazama sazrevanja bobica, od faze šarak bobica do faze omekšavanje bobica (BBCH 83-85).

 

Vizuelnim pregledima zasada na različitim lokalitetima gde nisu sprovođene adekvatne mere zaštite, registrovano je prisustvo simptoma  pepelnice vinove loze  (Uncinula necator) na bobicama.

 

Pepelnica je uz plamenjaču, za vinovu lozu najvažnija bolest, koja se razvija na svim zeljastim delovima biljke. Prvi simptomi se javljaju u vidu sivkaste prevlake na peteljkama i listovima. Zaraženi listovi se suše i otpadaju. Najveća šteta se ispoljava na grozdovima. Pri infekciji ovom gljivom bobice prvo zaostaju sa razvojem, dok u fazi zatvaranja grozda epidermis bobice puca, te se ona suši i propada.

Ukoliko se ne izvrše adekvatne i pravovremene mere zaštite i simptomi se jave na bobicama, ne postoje hemijske mere koje mogu sprečiti nastalu štetu. Sve preporuke za zaštitu vinove loze i od prouzrokovača pepelnice i od drugih štetnih organizama mogu se pogledati na linku.

Comments

There are no comments yet for this post.