Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma 

Na području koje pokriva RC Smederevo, na lokalitetima Selevac i Vodanj, konstatovano je da se usevi ozime pšenice i ječma u zavisnosti od vremena setve i lokaliteta nalaze u različitim fazama bokorenja: vidljivo prvo sekundarno stablo do 4 stablo vidljivo (BBCH 21-24).

 

Vremenske prilike su bile takve da u toku druge nedelje februara pa sve do dvadesetog u mesecu dolazi do pada temperature, pa su tako zabeležene najniže temperature vazduha od +2°C do -11°C dok su najviše dnevne bile od -2,9°C do 17,8°C. Najveći mrazevi su zabeleženi u periodu od 11.02. do 16.02. tekuće godine.

Delovanjem niskih tempeartura došlo je do izmrzavanja biljnog tkiva. Simptomi izmrzavanja su najuočljiviji na usevima koji su posejani u optimalnom roku setve, kako na pšenici tako i na ječmu. Kod većine pregledanih useva došlo je do promene boje na vršnim listovima, međutim, na nekim parcelama primećeno je intenzivnije izmrzavanje biljaka.

Navedene promene će sigurno uticati na zastoj biljaka u porastu. Očekuje se da se posledice ovih promena odraze i na prinos, međutim to će u mnogome zavisiti od vremenskih prilika u narednom periodu.

Ovakav izgled useva, gde je došlo do sušenja listova i propadanja useva otežava davanje realne procene zdravstvenog stanja strnih žita.

 

 

U usevima koji su kasnije posejani i koji se nalaze u fazi početka bokorenja (BBCH 20) zdravstveno stanje je bolje i nisu registrovana značajna oštećenja od mraza. Simptomi sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) su uočeni na do 2% biljaka, dok je kod ječma prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) registrovano na 3% biljaka.

 

RC Smederevo će nastaviti sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva.

Comments

There are no comments yet for this post.