Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Praćenje cikade Scaphoideus titanus u vinogradima tokom 2020. na području rada RC Smederevo
Praćenje cikade Scaphoideus titanus u vinogradima tokom 2020. na području rada RC Smederevo

Cikada Scaphoideus titanus je veoma značajna štetočina vinove loze. Dok su direktne štete od ishrane larvi i odraslih jedinki  zanemarljive, indirektne štete su izuzetno velike jer je ova vrsta vektor fitoplazme Flavescence doree (FD). Ova fitoplazma prouzrukuje zlatasto žutilo vinove loze, veoma destruktivno oboljenje koje može dovesti do propadanja čitavih biljaka i zasada vinove loze.

Kao i predhodnih godina, RC Smederevo je i tokom 2020. godine vršio monitoring cikade Scaphoideus titanus putem vizuelnih pregleda i lepljivih klopki  i to na lokalitetima Vodanj i Suvodol.

Tokom praćenja, vizuelnim pregledom su na naličju listova vinove loze, uočene larve prvog stupnja 29.05.2020. na lokalitetu Vodanj dok je na lokalitetu Suvodol zabeleženo njihovo prisustvo 05.06.2020. Larve trećeg uzrasnog stupnja koje imaju sposobnost prenošenja fitoplazme Flavescence doree su uočene 28.06.2020. kada je i signalizirano da treba izvršiti prvi insekticidni tretman. Druga preporuka za suzbijanje cikade je data 09.07.2020. 

 

 

 

Cikada ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu jaja koje polaže ženka ispod kore dvogodišnjih lastara, iz kojih se pile larve. Larve u svom razvoju prolaze kroz 5 razvojnih stupnjeva (L1-L5) i pritom se hrane na naličju lista vinove loze. Pojavom odraslih jedinki cikade nastavlja se ishrana na naličju lista, čime se može preneti fitoplazma sa zaraženih na zdrave čokote.

 

Primarni simptomi zaraze fitoplazmozom vide se na čokotu u proleće, kada pupoljci kreću kasnije ili uopšte ne kreću. Lastari ne odrvene u potpunosti i izmrzavaju tokom zime, zaostaju u porastu i imaju skraćene internodije. Zaraženo lišće je čvrsto, krto i uvija se po obodu prema naličju, a duž glavnog nerva nastaju nekrotične pege. Boja listova je različita u zavisnosti od sortimenta, te je kod belih sorti od svetložute do zlatno-žute, a kod crnih sorti od svetlocrvene do tamnoljubičaste. U zavisnosti od jačine i vremena pojave simptoma, često dolazi i do nekroze cvasti, rehuljavosti grozdova, a bobice su smežurane i lošeg kvaliteta.

 

U cilju zaštite zasada vinove loze od zlatastog žutila, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pridržavanje sledećih mera:

 

-korišćenje sertifikovanih loznih kalemova,

-stalni sanitarni pregled zasada,

-uklanjanje obolelih čokota,

-uništavanje korova i divlje loze u okruženju proizvodnih zasada,

-krčenje napuštenih zasada vinove loze,

-suzbijanje vektora fitoplazme-cikade Scaphoideus titanus primenom registrovanih preparata, od prisustva trećeg larvenog stupnja.

Comments

There are no comments yet for this post.