Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Krvava vaš (Eriosoma lanigerum)
Krvava vaš (Eriosoma lanigerum)

Prilikom obilaska zasada jabuka na teritoriji RC Smederevo uočeno je prisustvo kolonija krvave vaši (Eriosoma lanigerum) na pojedinim sortama jabuke.

 

 

Sem jabuka može se naći i kod kruške i dunje. Pregledom voćnjaka lako se može uočiti u zoni korenovog vrata, pukotinama gde i prezimljava. Ženke su crvenkaste boje bez krila, na zadnjem delu prekrivene gustom voštano-vunastom prevlakom. U proleće, sa kretanjem vegetacije, kreće migracija ka gornjim delovima biljke i to posebno na one grane koje su oštećene od oštre rezidbe. Krilate forme se javljaju u letnjim mesecima i prelaze na nova stabla.

Krvava vaš je prisutna u različitom intenzitetu, u zavisnosti od sortimenta, kondincije i starosti zasada, vrste podloge. Za preventivno delovanje i sprečavanje krvave vaši da se prenamnožava, prilikom podizanja zasada treba obratiti pažnju na izbor sorti i podloga jabuke (koristiti manje bujne sorte), izbegavati vlažnije terene i izbegavati oštru rezidbu.

Posle opadanja lišća se preporučuje u sklopu redovne jesenje zaštite tretiranje mineralnim uljima. Tada su kolonije najbrojnije i skoncentrisane su pri zemlji, u osnovi korena.

U zasadima gde se registruje prisustvo krvave vaši, u toku vegetacije, preporučuje se primena insekticida na bazi aktivne materije spirotetramat - Movento 100 SC u koncentraciji 0,15%, a pravi momenat tretiranja je pojava pokretnih formi, odnosno početak migracije sa drveta na zelene delove biljke.

Comments

There are no comments yet for this post.