Skip to main content

Kosovska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kosovska Mitrovica > Prilozi > Simptomi napada eriofidne grinje lista maline
Simptomi napada eriofidne grinje lista maline

Na području rada RC Kosovska Mitrovica zasadi malina se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja, od faze seme jasno vidljivo na plodnici  do faze početak sazrevanja, većina plodova bele boje (BBCH 73-81).

Vizuelnim pregledom zasada malina, na lokacijama Gulije i Borčane, uočeni su simptomi napada eriofidne grinje lista maline (Phyllocoptes gracillis) na listovima maline. Ova štetočina je poznata i pod nazivom malinina grinja. Poslednjih godina pravi velike štete u proizvodnji maline, a problem predstavlja veliki broj generacija ove štetočine koje se preklapaju što znatno otežava njeno suzbijanje.

Promene na listovima u početku su primetne kao svetle mrlje koje se postepeno proširuju, a zatim se površina deformiše i postaje neravna. Najčešći simptomi koji se uočavaju na listovima pored mrlja su hloroza, pegavost listova i malformacije delova lista. Na plodovima maline dolazi do stagnacije rasta, neujednačene obojenosti i karakteristično je neujednačeno vreme dozrevanja.

Eriofidna grinja lista maline je prisutna u malinjacima od aprila pa sve do oktobra, a migracija ženki koje prezimljavaju na stablima maline, pazuhu pupoljka ili blizu lisnih pupoljaka kreće kada srednja dnevna tempratura pređe 11°C, a polažu jaja kada temperatura pređe 25°C. Migriraju na mlade listove gde se hrane sisanjem sokova usled čega nastaju promene na listu.

Suzbijanje ove štetočine se preporučuje nakon aktiviranja prezimelih odraslih jedinki u proleće, a sa ciljem sprečavanja polaganja jaja.  Kasnije tokom vegetacije ukoliko se registruje prisustvo grinja neophodno je zaštiti malinu primenom akaricida.

RC Kosovska Mitrovica je 11.05. (link) obavestio proizvođače o ovoj štetočini i potrebi sprovođenja mera zaštite.

Comments

There are no comments yet for this post.