Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Prisustvo cikade Reptalus panzeri u usevu kukuruza
Prisustvo cikade Reptalus panzeri u usevu kukuruza

Na području RC Beograd i Mladenovac usevi merkantilnog kukuruza su u različitim fazama rasta stabla i to od faze pojavljuje se drugo kolence do faze pojavljuje se četvrto kolence (BBCH 32-34).

Vizuelnim pregledom merkantilnog kukuruza uočeno je prisustvo cikade Reptalus panzeri. Ova cikada je vektor Stolbur fitoplazme, uzročnika oboljenja crvenilo kukuruza.

Pomenuta cikada ima jednu generaciju godišnje i složen ciklus razvoja. Prezimljava kao larva u usevu pšenice. Naredne godine, sredinom juna meseca,  odrasle jedinke prelaze na usev kukuruza, gde nastavljaju sa ishranom. Nakon toga, ženke odlažu jaja na koren kukuruza, a ispiljene larve nastavljaju sa ishranom. Ukoliko se nakon kukuruza poseje pšenica larve neometano nastavlaju svoj razvoj na korenu pšenice.

Kontrola ove štetočine podrazumeva izbegavanje setve pšenice nakon kukuruza. Na ovaj način se prekida životni ciklus cikade, a samim tim i prisustvo, kao i brojnost pomenute štetočine.

Primena hemijskih mera u kontroli ove cikade se ne preporučuje.

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.