Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Bolesti šljive
Bolesti šljive

Na području delovanja RC Beograd i Mladenovac zasadi šljive se nalaze u fenofazi od plodovi oko polovine krajnje veličine do plod oko 70% krajnje veličine (BBCH 75-77).

Vizuelnim pregledom zasada uočeno je prisustvo simptoma truleži plodova koštičavog voća, koju prouzrokuju gljive iz roda Monilinia. Infekcije ovim patogenom nastaju na mestima rana ili povreda ploda, naročito u uslovima učestalih padavina u fazama sazrevanja ploda. Zaraženo tkivo dobija mrku boju, truli i na tkivu dolazi do sporulacije gljive.

U cilju sprečavanja razvoja mrke truleži plodova preporučuje se mehaničko sakupljanje i uništavanje inficiranih plodova. Takođe, potrebno je suzbijati štetočine koji oštećuju plodove, čime se smanjuje mogućnost infekcije plodova prouzrokovačem mrke truleži ploda.

Hemijske mere zaštite preporočuju se u fazi kada plod počinje da menja boju, a pred najavu uslova koji mogu dovesti do ostvarenja infekcije pomenutim patogenima.

Šarka šljive (Plum pox virus-PPV) je ekonomski najznačajnija bolest šljive. Glavni domaćin virusa su domaće i divlje vrste roda Prunus.

Simptomi bolesti na listu javljaju se u proleće u vidu mozaičnog šarenila između nerava. Vrlo karakteristični simptom su prstenaste pege sa hlorotičnim oreolom i zelenim unutrašnjim delom. Broj pega na listu varira, a simptomi tokom leta su manje jasni, da bi se u jesen u potpunosti izgubili.

Simptomi bolesti su prisutni i na plodu, na zelenim plodovima su slabo uočljivi, ali na zrelim plodovima su vidljive deformacije u vidu brazda i nabora različitog oblika. Naboranost ploda je izraženija kod sorata šljive osetljivih na virus šarke šljive. Međutim, osim promene oblika kod zaraženih plodova šljive prisutno je i pogoršanje ukusa zbog povećanja sadržaja kiselina, a smanjenja sadržaja šećera. Takvi plodovi opadaju pred berbu.

Kod nekih sorti šljiva na površini koštice mogu se videti prstenaste pege tamno ljubičaste boje.

Virus se prenosi vegetativnim umnožavanjem zaraženih biljaka i lisnim vašima.

U cilju sprečavanja širenja virusa neophodno je preduzeti niz preventivnih mera:

  • Proizvodnja zdravog sadnog materijala od zdravih voćnih podloga i zdravih matičnih biljaka za proizvodnju kalem okaca;
  • Poštovanje prostorne izolacije-po obodu zasada koštičavog voća trebalo bi da budu stabla jabučastog voća i oraha koji nisu domaćini šarke šljive;
  • Hemijsko suzbijanje lisnih vaši, kao prenosioca virusa šarke šljive;
  • Gajenje manje osetljivih sorti.

Šupljikavost lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila) u zasadima šljive prisutna je na listovima, mada je kod nekih koštičavih voćnih vrsta uočljiva i na mladarima (breskva) i plodovima. Na listovima se na početku formiraju sitne crveno-mrke pege sa žutim oreolom. Vremenom pege se uvećavaju, tkivo u okviru njih izumire, ispada, što dovodi do pojave takozvane rešetavosti lista. Gljiva prezimljava u rak ranama koštočavog voća. Za ostvarenje infekcije potrebna je voda, a širenje konidija je vetrom i kišom. U cilju zaštite lisne mase šljiva od prouzrokovača šupljikavosti lišćakoštičavog voća preporučuje se primena fungicida pred padavine, a počevši od faze formiranja lisne mase. Broj tretmana u toku sezone zavisi od povoljnosti uslova za ostvarenje infekcije tim patogenom.

velika slika            velika slika

Sve aktuelnosti u zaštiti šljive od najznačajnijih bolesti i štetočina na području RC Beograd i Mladenovac,  tokom ove proizvodne sezone, možete pogledati  na linku.

Comments

There are no comments yet for this post.