Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > trešnja i višnja  

Web Part Page Title Bar image
trešnja

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 9.11.2021 ‎(1)
Zaštita koštičavog voća9.11.2021 9:07Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus); Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans); Rogač šljive (Taphrina pruni)

Na području delovanja RC Smederevo, obilaskom terena, konstatovano je da se zasadi koštičavog voća nalaze u različitim fazama razvoja, od početka obezbojavanja lišća do 70% lišća žuto i opalo (BBCH 92-97).

 

Pravo vreme za obavljanje jesenjeg tretmana zasada koštičavog voća je u fazi kada opadne minimum 70% lisne mase. Za naredne dane očekuje se stabilizacija vremenskih prilika i period bez padavina.

 

Proizvođačima se preporučuje da sprovedu tretman upotrebom preparata na bazi bakra:

 • Bakarni oksihlorid 50 (Cu iz bakar oksihlorida) 0,75% ili
 • Cuprablau (Cu iz bakar oksihlorida) 1.8 kg/ha ili
 • Nordox (Cu iz bakar oksida) 0,3% ili
 • Everest (Cu iz bakar hidroksida) 0,6-0,8% ili
 • Funguran OH, Kocide 2000 (Cu iz bakar-hidroksida) 0,2 -0,3%.

Tretman obaviti po mirnom i suvom vremenu, i u najtoplijem delu dana.

 

Obavljanje jesenjeg tretmana je od izuzetne važnosti jer se na taj način vrši dezinfekcija stabla i smanjivanje infektivnog potencijala patogena: prouzrokovača sušenja cvetova i grančica i truleži plodova koštičavog voća (Monilinia spp.), šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), kovrdžavosti lišća breskve (Taphrina deformans), rogača šljive (Taphrina pruni) kao i prouzrokovača bakterioznih oboljenja.

Razlog zašto je preporučljivo sprovođenje ovog tretmana leži u činjenici što navedeni patogeni prezimljavaju na kori grana i stabla, pupoljcima i svim skrovitim mestima pa prilikom tretmana treba koristiti velike količine vode kako bi preparat dospeo na celokupnu površinu krošnje i stabla tako da se dobije utisak da su biljke ,,okupane“.

Pored hemijskih mera zaštite preporučuje se i sprovođenje agrotehničkih mera, kao što su uklanjanje mumificiranih plodova i orezivanje i uklanjanje obolelih i polomljenih grana iz voćnjaka.

Region: Smederevo
Expand/Collapse Created : 8.11.2021 ‎(2)
Jesenji tretman u zasadima koštičavih voćnih vrsta8.11.2021 10:24Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus)

Na teritoriji RC Zrenjanin zasadi koštičavog voća se u zavisnosti od vrste, sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od lišće počinje opadati do 70% listova opalo (BBCH 93-97).

Proizvođačima  se preporučuje da kada opadne oko 70% lisne mase sprovedu hemijske mere zaštite nekim od registrovanih preparata na bazi bakra:

 • Cuproxat (a.m. bakar-sulfat) 0,25-0,35% ili
 • Bakarni oksihlorid 50 (a.m. bakar-oskihlorid) 0,75% ili
 • Everest (a.m. bakar-hidroksid) 0,6-0,8% ili
 • Nordox (a.m.bakar-oksid) 0,3%.

Ovaj tretman ima za cilj smanjenje infektivnog potencijala patogena prouzrokovača biljnih bolesti kao što su: sušenje cvetova, grančica i mrke truleži ploda (Monilinia spp.), šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila) kao i prouzrokovača bakterioznih oboljenja (Pseudomonas spp) i dr.

Sprovođenje tretmana se preporučuje po mirnom i suvom vremenu, uz primenu velike količine vode kako bi preparat dospeo do svih mesta prezimljavanja patogena.

Pored hemijskih mera zaštite neophodno je i sprovođenje agrotehničkih mera kao što su uklanjanje mumificiranih plodova, orezivanje i uklanjanje obolelih i polomljenih grana iz voćnjaka.

Stabilizacija vremena se u našem regionu očekuje od sredine nedelje kada se i preporučuju navedene mere.

Region: Zrenjanin
Jesenji tretman koštičavog voća 8.11.2021 9:53Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus); Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans)

Na području delovanja RC Sombor, koštićavo voće (šljiva, trešnja, višnja, kajsija, breskva) se u zavisnosti od voćne vrste i lokaliteta kao i same kondicije zasada, nalazi u fenofazi od lišće počinje opadati do 50% lišća žuto i opalo (BBCH 93-95).

   

breskva                       šljiva 

trešnja

U fazi kada opadne oko 70% lisne mase, proizvođačima se preporučuje tretman koji za cilj ima smanjenje infektivnog potencijala patogena prouzrokovača biljnih bolesti, kao što su:

-prouzrokovač sušenja cvetova, grančica i mrke truleži ploda (Monilinia spp.),

-šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila),

-kovrdžavosti lišća breskve (Taphrina deformans), 

-bakterioznog raka i izumiranja grana  (Pseudomonas syringae) i dr.

S obzirom da ovi patogeni prezimljavaju na kori grana i stabla, rak ranama, pupoljcima i drugim skrovitim mestima prilikom tretmana je potrebno koristiti veće količine vode kako bi depozit preparata dospeo na sve delove stabla. Tretman je potrebno sprovesti po suvom i mirnom vremenu, bez vetra i u najtoplijem delu dana.

Za tretman se preporučuje primena nekog od registrovanih preparata na bazi bakra:

-Bakarni oksihlorid 50 (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,75%   ili,

-Cuproxat (a.m. bakar-sulfat) u koncentraciji 0,25-0,35%   ili,

-Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,6-0,8%   ili,

-Nordox (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,3%.

Region: Sombor
Expand/Collapse Created : 3.11.2021 ‎(1)
Jesenja zaštita koštičavog voća3.11.2021 7:13Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus); Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Rogač šljive (Taphrina pruni); Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans)

Na području delovanja RC Knjaževac, koštičavo voće (šljiva, breskva, višnja, trešnja i dr.) se u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta nalazi u fazi od lišće počinje da gubi boju do faze 70% lišća opalo (BBCH 92-97).

Proizvođačima se preporučuje da kada opadne oko 70% lisne mase sprovedu hemijski tretman nekim od preparata na bazi bakra:

·       Bakarni oksihlorid 50, (Cu iz bakar-oksihlorida) 0,75% ili

·        Cuproxat (Cu iz bakar-sulfata) 0,25-0,35% ili

·        Nordox ( Cu iz bakar-oksida) u koncentraciji 0,3% ili

·        Everest (Cu iz bakar-hidroksida) 0,6-0,8%.

Ovim tretmanom se vrši dezinfekcija stabala i smanjuje infektivni potencijal patogena u voćnim zasadima: prouzrokovača sušenja cvetova, grana i truleži ploda (Monilinia spp.), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans), rogača šljive (Taphrina pruni), bakterioznih oboljenja (Pseudomonas spp.) i dr.

Navedeni patogeni prezimljavaju na kori grana i stabla, rak ranama, pupoljcima i drugim skrovitim mestima. Preporuka je da se tretman sprovede po suvom i mirnom vremenu, bez vetra, u najtoplijem delu dana, uz veći utrošak vode kako bi preparat dospeo do svih mesta prezimljavanja patogena.

Od agrotehničkih mera preporučuje se sledeće: orezivanje i uklanjanje obolelih i polomljenih grana, kao i uklanjanje mumificiranih plodova iz voćnjaka koji takođe predstavljaju mesta prezimljavanja biljnih patogena.

Region: Knjaževac
Expand/Collapse Created : 1.11.2021 ‎(1)
Jesenji tretman u zasadima koštičavog voća1.11.2021 8:40Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus); Rogač šljive (Taphrina pruni)

Na području delovanja RC Niš, zasadi koštičavog voća se u zavisnosti od vrste, sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od početka obezbojavanja listova do faze 70%  lišća žuto i opalo (BBCH 92-96).

Velika slika

U cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena prouzrokovača: sušenja cvetova i grančica i truleži ploda (Monilinia spp.), šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), rogača šljive (Taphrina pruni), pruzrokovača bakterioznih oboljenja (Pseudomonas spp.) i drugih, preporučuje se primena nekog od preparata:

·        Bakarni oksihlorid 50 (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,75%   ili,

·        Cuproxat (a.m. bakar-sulfat) u koncentraciji 0,25-0,35%   ili,

·        Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,6-0,8%   ili,

·        Nordox (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,3%.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da jesenji tretman sprovedu u fazi kada opadne oko 70% lisne mase, po mirnom i suvom vremenu uz utrošak veće količine vode radi što bolje pokrivenosti biljnih delova. Za područje Niša se u narednim danima najavljuje period bez padavina i sa optimalnim temperaturama za sprovođenje pomenutog tretmana.

Pored hemijskih mera zaštite preporuka je i sprovođenje mehaničkih mera kontrole. Pre tretiranja, preporuka je da se iz zasada pokupi i ukloni opalo lišće, mumificirani plodovi, obolele grane što ima za cilj smanjenje infektivnog potencijala patogena.

Region: Niš
Expand/Collapse Created : 29.10.2021 ‎(5)
Bakarni tretman u koštičavom voću29.10.2021 13:27Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans); Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.)

Na terenu RC Sremska Mitrovica, zasadi koštičavog voća se nalaze u fenofazama starenja i početka mirovanja: od početak obezbojavanja do 50 % lišća je žuto i opalo (BBCH 93-95).

 

višnja                          trešnja

 

šljiva                          breskva

kajsija

Preporuka proizvođačima je tretman preparatima na bazi bakarnih jedinjenja, u fazi kada u voćnjaku opadne oko 70% lisne mase:

a.m.bakar-oksihlorid, preparat Bakar oksihlorid 50 u koncentraciji 0,75% ili

a.m. bakar-sulfat, preparat Cuproxat u koncentraciji 0,25-0,35% ili

a.m. bakar-hidroksid, preparat Everest u koncentraciji 0,6-0,8%.

Tretman se sprovodi u cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena prouzrokovača: kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans), rogača šljive (Taphrina pruni), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), sušenja cvetova, grančica i mrke truleži plodova (Monillinia spp.) i drugih.

Tretman izvesti po mirnom i suvom vremenu sa većom količinom tečnosti po jedinici površine.

Prouzrokovač rak rana i bakterioznog izumiranja voća (Pseudomonas syringe) je patogen koji se u 50-70% slučajeva prenosi u toku orezivanja voća, pomotehničke mere koja se izvodi nakon opadanja lišća.

Važno je naglasiti da se pre početka rezidbe izvrši dezinfekcija alata i pribora koji se koristi u toku rada.

Region: Sremska Mitrovica
Jesenji tretman koštičavih voćnih vrsta29.10.2021 13:07Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus)
Regionalni centar: Vršac
Fenofaza razvoja koštičavog voća: od početka obezbojavanja lišća do 70% listova opalo.
 
U periodu opadanja lišća, tačnije kada je opalo 60-70% lisne mase, preporučuje se u zasadima koštičavog voća primena fungicida na bazi bakra. Ovaj tretman ima za cilj smanjenje infektivnog potencijala patogena čiji se organi za prezimljavanje nalaze na kori stabala, grana, pupoljcima, mumificiranim plodovima itd. Patogeni čiji se potencijal smanjuje ovim tretmanom su: prouzrokovači monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), bakterioznih oboljenja (Pseudomonas syringae) i dr.
 
Zasad šljive
 
Zasad višnje
 
Preporučuje se primena nekog od sledećih preparata:
 • Cuproxat (Cu iz bakar sulfata) 0,25-0,35%
 • Bakarni oksihlorid 50 (Cu iz bakar  oksihlorida) 0,75%

Takođe se preporučuje i uklanjanje grana sa rak ranama kao i mumuficirani plodovi u cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena.

Mumuficirani plodovi šljive
Region: Vršac
Jesenji tretman bakrom koštičavih voćnih vrsta29.10.2021 12:44Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus); Rogač šljive (Taphrina pruni)

Na terenu RC Kragujevac koštičavo voće se u zavisnosti od vrste, sortimenta, primenjene zaštite i lokaliteta nalaze u fazi od početak opadanja lišća (BBCH 93) do 50% lišća žuto i opalo (BBCH 95).

U trenutku kad bude opalo bar 70% lišća preporučuje se jesenji tretman preparatima na bazi bakra:

Bakarni oksihlorid 50 (a.m. bakar-oksihlorid) … 0,75% ili

Cuproxat (a.m. bakar sulfat) … 0,2 - 0,35% ili

Everest (a.m bakar- hidroksid) … 0,6 - 0,8 % ili

Fungohem SC (a.m.bakar- hidroksid) … 1 - 1,5% ili

Nordox (a.m. bakar-oksid) … 0,3%

Ovaj tretman ima za cilj dezinfekciju ranica nastalih nakod opadanja listova kao i grana, stabla i ostalih biljnih delova od prezimljujućih formi gljiva prouzrokovača monilioze koštičavog voća (Monilinia spp.), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), rogača šljive (Taphrina pruni), kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans) i prouzrokovača bakterioza.

Tretman se preporučuje u najtoplijem delu dana (na temperaturi iznad 7°C), po mirnom vremenu, bez vetra, sa povećanom količinom vode kako bi svi biljni delovi bili kvalitetno pokriveni. Naročito je potrebno obratiti pažnju na pregibe grana i druga skrovita mesta. Takođe, pre tretmana potrebno je ukloniti mumificirane plodove, sve oštećene i obolele biljne delove i ukloniti ih iz voćnjaka.

Region: Kragujevac
Jesenji tretman koštičavog voća29.10.2021 10:23Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus); Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans)

Na području delovanja RC Bačka Topola koštičavo voće se nalazi u fazi od lišće počinje opadati do  50% lišća žuto i opalo (BBCH 93-95), u zavisnosti od vrste, sortimenta i lokaliteta.

U narednom periodu, u fazi kada opadne oko 70% lisne mase, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje jesenji tretman koštičavog voća, u cilju smanjenja infektivnog potencijala raznih patogena prouzrokovača biljnih bolesti.

Najznačajniji patogeni za koje se sprovode mere kontrole u ovom periodu su: prouzrokovači monilioza (Monilinia spp.), kovrdžavosti lišća breskve (Taphrina deformans), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), i bakterioznog raka i izumiranja grana (Pseudomonas syringae).

Hemijske mere zaštite sprovesti primenom nekog od preparata na bazi bakra:

·         Bakarni oksihlorid 50 (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,75%   ili,

·         Cuproxat (a.m. bakar-sulfat) u koncentraciji 0,25-0,35%   ili,

·         Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,6-0,8%   ili,

·         Nordox (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,3%.

Prilikom aplikacije fungicida neophodno je primeniti veću količinu vode kako bi se omogućilo da depozit preparata dospe na celokupnu površinu krošnje i stabla.

 

Takođe, uz primenu hemijskih mera, u voćnjacima je neophodno  i sprovođenje agrotehničkih mera (uklanjanje mumificiranih plodova, obolelih i polomljenih grana i dr.).

 

Mumificirani plodovi šljive

Region: Bačka Topola
Jesenji tretman trešnje29.10.2021 8:45Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus); Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.)

Na području rada Zlatiborskog okruga zasadi trešnje se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalaze u fazi od: lišće počinje obezbojavati do 50% lišća žuto i opalo (BBCH 92-95).

 

U ovom periodu, važna mera za smanjenje infektivnog potencijala patogena koji prezimljavaju u rak ranama, pukotinama kore, obolelim delovima stabla, kao što su prouzrokovač sušenja cvetova i grančica i truleži plodova koštičavog voća (Monilinia spp.), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila),  bakterioznog raka i izumiranja grana(Pseudomonas syringae) i drugih, je primena preparata na bazi bakra u fazi kada opadne oko 70% lisne mase:

-Bakarni oksihlorid 50 (Cu iz bakar-oksihlorida) u koncentraciji 0,75% ili
-Fungohem SC (Cu iz bakar-hidroksida) u koncentraciji 1-1,5% ili
-Cuproxat (Cu iz bakar-sulfata) u koncentraciji 0,25-0,35%.


Tretman bi trebalo sprovesti primenom veće količine tečnosti, tako da stabla budu okupana do osnove i najtanjih grančica, po mirnom i suvom vremenu, kada je temperatura vazduha iznad 7°C.

Pre hemijskih mera, potrebno je orezati i ukloniti obolele i polomljene grane, sakupiti opalo lišće, izneti iz voćnjaka i spaliti, jer se i na taj način takođe smanjuje infektivni potencijal patogena.

Region: Užice
1 - 10 Next