Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > pšenica  

Web Part Page Title Bar image
pšenica

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 10.12.2019 ‎(1)
Zdravstveno stanje ozimih strninaRđa pšenice (Puccinia spp.); Pepelnica pšenice (erysiphe graminis); Mrežasta pegavost ječma (pyrenophora teres)

Na području Srbije, u zavisnosti od lokaliteta i roka setve, usevi ozime pšenice se nalaze u fazi od nicanja do treće stablo vidljivo (BBCH 09-23), dok se usevi ozimog ječma nalaze u fazi od pojave prvog lista do peto stablo vidljivo (BBCH 10-25). U pojedinim regionima u centralnoj Srbiji, još uvek nisu posejane sve planirane površine pod pšenicom  zbog nepovoljnih vremenskih prilika u predhodnom periodu.

Vizuelnim pregledima useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma rđe (Puccinia  spp.) i pepelnice žita (Erysiphe graminis). Intenzitet zaraze zavisi od roka setve, sortimenta i gustine sklopa. Na usevima pšenice koji su u fazi od 2 do 3 stabla vidljivo  uočeni su simptomi rđe na čak 30% biljaka, što je posledica povoljnih meteoroloških uslova koji su vladali tokom oktobra i novembra. Na usevima pšenice koji su u fazama razvoja listova procenat bijaka sa simptomima rđe kreće se do 5.  

U protekle četiri godine ovo je najveći  procenat biljaka sa simptomima ovog patogena u jesenjem periodu, što ukazuje na dodatan oprez u proizvodnji pšenice do kraja vegetacije, jer se sa velikim infektivnim potencijalom patogena ulazi u sledeću godinu. Takođe, registruje se i visok nivo zaraze pepelnicom žita (Erysiphe graminis) koji se kreće do 50% zaraženih biljaka.

 

U usevima ječma, registruje se prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres). Procenat zaraženih biljaka se kreće od 0 do 46. Takođe, registrovano je prisustvo simptoma pepelnice žita (Erysiphe graminis) koji su registrovani na do 51% biljaka.

U usevima ozimih strnina  nije registrovano prisustvo insekata u poslednjih 10 dana zbog niskih temperatura.

Detaljnije informacije o zdravstvenom stanju ozimih strnih žita po regionima možete pogledati na Najnoviji prilozi iz regiona.

Region: Svi regioni
Expand/Collapse Created : 26.11.2019 ‎(1)
Zaštita ozimih usevaCikade (cicadellidae); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na teritoriji RC Smederevo usevi pšenice i ječma se nalaze u različitim fazama razvoja, od faze nicanja do različitih faza u razvoju lista (BBCH 10-16).

Vizuelnim pregledom useva, u zavisnosti od lokaliteta i faze razvoja registrovano je prisustvo vaši (Aphididae) i cikada (Cicadellidae) na do 12% biljaka.

Pored direktnih šteta usled ishrane, ove štetočine su mnogo značajnije kao prenosioci fitopatogenih virusa.

Preporuka proizvođačima je da redovno obilaze parcele i pregledaju useve. Ukoliko se registruje prisustvo vaši i cikada na preko 10% biljaka, a sve u cilju kontrole širenja viroznih oboljenja, preporuka je primena insekticida:

Decis 2,5 EC, Futocis EC 2,5, Konfuzija (a.m.deltametrin) 0,2 -0,3 l/ha ili

Fobos, Bifenicus (a.m.bifentrin) 0,075 l/ha.

 

Vizuelnim pregledom useva registrovano je i prisustvo simptoma prouzrokovača mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres). 

Za sada se ne preporučuje primena hemijskih mera zaštite protiv ovog patogena.

RC Smederevo nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva.

Region: Smederevo
Expand/Collapse Created : 19.11.2019 ‎(1)
Zaštita pšeniceLisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Cikade (cicadellidae)

Na teritoriji RC Šabac usevi pšenice se nalaze u različitim fazama razvoja, od faze klijanje/nicanje (BBCH 10) do različitih faza u razvoju lista (BBCH 12-16).

 

faza razvoja 

 

vaši u usevu pšenice

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo vaši (Aphididae) i cikada (Cicadellidae) na do 5% biljaka. Pored direktnih šteta usled ishrane, ove štetočine su mnogo značajnije kao prenosioci fitopatogenih virusa.

Kako vremenski uslovi koji trenutno vladaju pogoduju razvoju i povećanju brojnosti ovih štetočina, preporuka proizvođačima je da redovno obilaze parcele i pregledaju useve. Ukoliko se registruje prisustvo vaši i cikada na preko 10%biljaka, a u cilju kontrole viroznih oboljenja, preporuka je primena nekog od registrovanih insekticida:

Decis 2,5 EC, Futocis EC 2,5, Konfuzija (a.m.deltametrin) 0,2 -0,3 l/ha ili

Fobos, Bifenicus (a.m. bifentrin) 0,075 l/ha.

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 15.11.2019 ‎(2)
Zaštita pšeniceCikade (cicadellidae); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na teritoriji RC Mladenovac (lokalitet Sopot, Barajevo, Obrenovac) usevi pšenice se nalaze u različitim fazama razvoja, od klijanja/nicanja (BBCH 09-10) do  različitih faza razvoja lista (BBCH 11,12,13).

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo vaši (Aphididae) i cikada (Cicadellidae) na 2-5% od ukupno biljaka. Treba imati u vidu da uslovi spoljne sredine pogoduju razvoju, ali i povećanju brojnosti ovih štetočina. Takđe, lisne vaši i cikade nanose usevu direktnu štetu usled ishrane, ali su isto tako značajni i kao prenosioci fitopatogenih virusa.

Preporuka proizvođačima je da redovno obilaze parcele i pregledaju useve. Ukoliko se registruje prisustvo vaši i cikada na preko 10% biljaka, preporuka je primena nekog od navedenih insekticida:

Decis 2,5 EC, Futocis EC 2,5, Konfuzija (a.m.deltametrin) 0,2 -0,3 l/ha ili

Fobos, Bifenicus (a.m. bifentrin) 0,075 l/ha.

Slika1. Cikada Psamotettix alienus, vektor virusa patuljavosti pšenice

Region: Mladenovac
Zaštita ozimih strnih žitaCikade (cicadellidae); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na području delovanja RC Valjevo, usevi pšenice i ječma se nalaze u u fenofazi od nicanja do faze drugi list razvijen (BBCH 10 - 12). Vizuelim pregledom useva pšenice i ječma registrovano je prisustvo cikada (Cicadellidae) na do 2% biljaka kao i kolonija lisnih vaši (Aphididae) na 7 do 10% biljaka. Pored direktnih šteta koje nanose, ovi štetni organizmi su prenosioci vrlo značajnih fitopatogenih virusa. Obzirom da trenutni vremenski uslovi pogoduju razvoju ovih štetnih organizama, proizvođačima se preporučuje da u cilju kontrole viroznih oboljenja redovno obilaze parcele i pregledaju useve.

Ukoliko se dostigne prag štetnosti -prisustvo vaši i cikada na preko 10% biljaka, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:

- Fobos EC, Bifenicus (bifentrin) 0,075 l/ha

- Decis 2,5 EC (deltametrin) 0,2-0,3 l/ha.

      

velika slika                                 velika slika

Region: Valjevo
Expand/Collapse Created : 13.11.2019 ‎(1)
Zaštita ozimih strnih žitaCikade (cicadellidae); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na području delovanja RC Požarevac usevi pšenice i ječma se nalaze u fazi jedan do dva lista razvijena (BBCH 11-12).

slika 1.

Vizuelim pregledom useva pšenice i ječma registrovano je prisustvo cikada (Cicadellidae)  na do 2% biljaka kao i kolonija lisnih vaši (Aphididae) na do 10% biljaka.

Trenutni vremenski uslovi izuzetno pogoduju razvoju insekata. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju usled ishrane, cikade i vaši su vektori izuzetno značajnih i destruktivnih virusa.

U ovom momentu postoji velika opasnost od zaraze useva pšenice i ječma sa virusima, te se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje obilazak useva i pregled na prisustvo navedenih štetočina. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo na preko 10% biljaka preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:

·         Fobos EC, Bifenicus (bifentrin) 0,075 l/ha

·         Decis 2,5 EC, Futocis EC 2,5, Konfuzija (deltametrin) 0,2 – 0,3 l/ha.

Region: Požarevac
Expand/Collapse Created : 12.11.2019 ‎(1)
Zaštita pšeniceLisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Cikade (cicadellidae)

Na teritoriji RC Mladenovac (Batajnica, Rajkovac, Vlaška, Kovačevac) usevi pšenice se nalaze u različitim fazama razvoja, od faze klijanje/nicanje (BBCH 10) do različitih faza u razvoju lista (BBCH 12,13,14).

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo vaši (Aphididae) i cikada (Cicadellidae) na do 5% biljaka. Pored direktnih šteta usled ishrane, ove štetočine su mnogo značajnije kao prenosioci fitopatogenih virusa.

Kako uslovi koji trenutno vladaju pogoduju razvoju i povećanju brojnosti ovih štetočina, preporuka proizvođačima je da redovno obilaze parcele i pregledaju useve. Ukoliko se registruje prisustvo vaši i cikada na preko 10%biljaka, preporuka je primena nekog od registrovanih insekticida:

Decis 2,5 EC, Futocis EC 2,5, Konfuzija (a.m.deltametrin) 0,2 -0,3 l/ha ili

Fobos, Bifenicus (a.m. bifentrin) 0,075 l/ha.

Slika1. Fenofaza pšenice

Slika2.Fenofaza pšenice

Slika3

Region: Mladenovac
Expand/Collapse Created : 31.10.2019 ‎(1)
Zaštita pšenice i ječma Cikade (cicadellidae); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na području delovanja RC Sombor, usevi ječma se nalaze u fenofazi do 4 razvijena lista (BBCH 14), dok su usevi pšenice u fenofazi od nicanja do faze drugi list razvijen (BBCH 10 - 12).

Vizuelnim pregedom useva, na više lokaliteta, registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) na do 10% biljaka i prisustvo cikada (Cicadellidae) na 3 do 10% biljaka.

 

velika slika

S obzirom da su cikade i vaši vektori fitopatogenih virusa proizvođačima se preporučuje obilazak useva u cilju utvrđivanja prisustva pomenutih štetočina. 

Ukoliko se prilikom pregleda registruje njihovo prisustvo na preko 10% biljaka, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:

 

  • Decis 2,5 EC, Futocis EC 2,5, Konfuzija (a.m.deltametrin) 0,2 – 0,3 l/ha
  • Fobos EC, Bifenicus (a.m.bifentrin) 0,075 l/ha.
Region: Sombor
Expand/Collapse Created : 30.10.2019 ‎(1)
Zaštita pšeniceLisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Cikade (cicadellidae)

Na teritoriji RC Kragujevac setva pšenice je u toku. Na malom broju parcela, gde je setva obavljena ranije, usevi se nalaze u fazi od nicanja do dva lista razvijena (10-12 BBCH).

Vizuelnim pregledom ponikle pšenice registrovano je prisustvo biljnih vaši (Aphididae) na 5% biljaka i cikada (Cicadellidae) na 30% biljaka.

 
 
 

Ove štetočine su vektori fitopatogenih virusa, pa se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje obilazak poniklih useva. Ukoliko se registruje prisustvo vaši i cikada na preko 10% biljaka preporučuje se primena hemijskih mera zaštite nekim od insekticida:

 

Decis 2,5 EC, Futocis EC 2,5, Konfuzija (a.m deltametrin) ... 0,2 -0,3 l/ha,

Bifenicus, Fobos (a.m  bifentrin) ... 0,075 l/ha.

Region: Kragujevac
Expand/Collapse Created : 25.10.2019 ‎(3)
Zaštita strnih žitaLisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Cikade (cicadellidae)
 

Na terenu RC Ruma setva strnih žita je u toku, dok se ponikli usevi nalaze u fazi od nicanja do dva lista razvijena (10-12 BBCH).

 

Pregledom useva pšenice i ječma registrovano je prisustvo vaši (Aphididae) i cikada (Cicadellidae) na do 10% pregledanih biljaka.

 

Vaši u usevu pšenice

 

Vremenski uslovi pogoduju razvoju ovih štetočina koje, pored direktnih šteta koje prouzrokuju ishranom,  su vektori destruktivnih fitopatogenih virusa.

 

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled useva i ukoliko se registruje prisustvo ovih štetočina (prag štetnosti 10% biljaka; EPPO, PP 2/11(1)) preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:

 

·         Fobos EC ili Bifenicus (a.m. bifentrin) 0,075 l/ha ili

·         Decis 2,5 EC, Futocis EC 2,5, ili Konfuzija (a.m. deltametrin) 0,2- 0,3 l/ha

 

Region: Ruma
1 - 10 Next