Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > breskva  

Web Part Page Title Bar image
breskva

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 12.8.2021 ‎(2)
Zaštita useva i zasada od braon mramoraste stenice12.8.2021 12:25Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys)

Tokom ove proizvodne sezone, u nekoliko navrata smo vas obavestili o prisustvu braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) u različitim usevima i zasadima i potrebi sprovođenja mera zaštite (link 1, link 2, link 3, link 4).

U ovom momentu, najveći rizik od nastanka šteta od ove invazivne stenice postoji u zasadima kasnostasnih sorti bresaka, nektarina i šljiva, u zasadima vinove loze i leske, remotantnih sorti maline, kao i u usevima soje, postrne boranije, paprike i paradajza.

U zavisnosti od do sada primenjenih insekticidnih tretmana usmerenih na suzbijanje različitih štetočina, u usevima i zasadima se nivo prisustva braon mramoraste stenice veoma razlikuje. U pojedinim usevima soje trenutno se registruje njeno veoma intenzivno prisustvo.

Proizvođačima se preporučuje obavezan pregled useva i zasada na prisustvo braon mramoraste stenice. U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za njeno suzbijanje. U svim usevima i zasadima, gde se potvrdi prisustvo pomenute štetočine i gde je moguće, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida iz grupe piretroida koji su pokazali dobru efikasnost u njenom suzbijanju a odlikuju se kraćom karencom:

Preparat

Aktivna materija

Doza/koncentracija

Karenca

Usev/zasad

Scatto

deltametrin

0,18-0,42 l/ha

3 dana

paprika

paradajz

Karate zeon

lambda-cihalotrin

0,2 l/ha

7 dana

malina

leska

Plures

deltametrin

0,3-0,5 l/ha

14 dana

vinova loza

Kozak

lambda-cihalotrin

0,15 l/ha

14 dana

boranija

 

S obzirom da je kod velikog broja poljoprivrednih useva i zasada berba u toku ili se očekuje, strogo voditi računa o karenci primenjenih preparata!

Region: Svi regioni
Zaštita breskve i nektarine12.8.2021 8:38Breskvin smotavac (cydia molesta); Tripsi (thrips spp); Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.)

Na području RC Smederevo kasne sorte breskve i nektarine se nalaze u fazi obojavanja ploda do faze obojavanje skoro završeno (BBCH 81-85).

 

 

Vizuelnim pregledima, u pojedinim zasadima bresaka i nektarina, registrovano je prisustvo tripsa (Thysanoptera). Trenutni uslovi u proizvodnji, suvo i toplo vreme, veoma pogoduju razvoju ovih štetočina.

Proizvođačima se preporučuje pregled zasada i ukoliko se registruje prisustvo navedenih štetočina sprovođenje hemijskih mera zaštite preparatom:

Exirel (a.m.cijantraniliprol) 0,075-0,1% (karenca 7 dana, MBT 2).

 

Posebnu pažnju na prisustvo tripsa treba da obrate proizvođači koji su orejntisani ka izvozu s obzirom da se u nekim zemljama gde se izvozi naše voće neke vrste tripsa nalaze na karantinskoj listi štetnih organizama.

 

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata i o maksimalnom broju tretmana insekticida (MBT). Zbog visokih dnevnih temperatura sprovođenje tretmana se preporučuje u večernjim časovima.

Region: Smederevo
Expand/Collapse Created : 6.8.2021 ‎(1)
Zaštita breskve6.8.2021 8:31Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na području delovanja RC Novi Sad kasnostasne sorte bresaka i nektarina se nalaze u fazi obojavanje skoro završeno (BBCH 85).

U fazama sazrevanja i u uslovima povećane valažnosti plodovi su osetljivi na infekciju od strane različitih vrsta prouzrokovača truleži (Monilinia spp.). S obzirom da su u toku jučerašnjeg dana zabeležene padavine koje su stvorile povoljne uslove za infekciju, proizvođačima se u cilju zaštite plodova preporučuje primena nekog od navedenih fungicida:

·        Akord (tebukonazol) u količini 0,75 l/ha (karenca 7 dana) ili

·        Lira, Oligosan 25 EC (tebukonazol) u količini 0,5 l/ha (karenca 7 dana) ili

·        Embrelia 140 SC (izopirazam+difenokonazol) u koncentraciji 0,1% (karenca 7 dana) ili

·        Signum (boskalid+piraklostrobin) u količini 0,562-0,75 kg/ha (karenca 7 dana).

U lovnim klopkama sa mirisnim atraktantom, koje su postavljene u zasadima bresaka i nektarina, registruju se kontinuirani ulovi azijske voćne mušice (Drosophila suzukii).

Štete na plodovima nastaju kao posledica samog čina polaganja jaja i ishrane larvi. Za razliku od mnogih mušica iz roda Drosophila, ženke azijske voćne mušice imaju sposobnost polaganja jaja u zdrave plodove zahvaljujući čvrstoj testerastoj legalici. Legalicom zasecaju plod i unutar njega ubacuju jaja. Oštećeni plodovi su podložni napadu od strane različitih vrsta prouzrokovača truleži, a razvojem larvi unutar njih može doći do njihovog potpunog propadanja.

Ulaskom u kasnije faze sazrevanja plodovi postaju privlačniji za ovu štetočinu, te se proizvođačima preporučuje primena svih raspoloživih mera kontrole:

·        Postavljanje velikog broja klopki za masovno izlovljavanje, prvenstveno na obodima zasada

·        Neophodno je skratiti interval branja plodova

·        Redovno sprovođenje sanitarnih mera kao što su odstranjivanje zaraženih plodova, kontrola gajbica i druge opreme, higijena ivica parcela u kojima mogu biti prisutni domaćini ove štetočine iz spontane flore

·        Hemijske mere kontrole usmerene su na suzbijanje odraslih jedinki primenom insekticida Exirel (cijantraniliprol) u koncentraciji 0,075-0,1% (karenca 7 dana).

U zasadima u kojima je berba u toku ili se očekuje u narednih nekoliko dana ne primenjivati hemijske mere zaštite.

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite strogo voditi računa o karenci primenjenog preparata!

Region: Novi Sad
Expand/Collapse Created : 5.8.2021 ‎(1)
Zaštita breskve i nektarine5.8.2021 14:34Breskvin smotavac (cydia molesta); Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys); Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.)

Na terenu RC Ruma završava se berba srednjestasnih sorti bresaka i nektarina dok se kasne sorte nalaze u fazi sazrevanja: početak obojavanja/napredovanje zrenja (81-85 BBCH).

 

 

stenica na plodu breskve 

 

U toku je intenzivno piljenje larvi treće generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta).

Takođe, vizuelnim pregledom u pojedinim zasadima se registruje prisustvo braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys). U zasadima su prisutni svi stadjumi ove štetočine.

 

Sa ciljem suzbijanja navedenih štetočina, proizvođačima se preporučuje primena nekog od sledećih insekticida:

 

·        na bazi a.m. lambda-cihalotrin: Šakal u koncentraciji 0,04%;  Nagan Me u koncentraciji 0,005%  ili Karate Zeon u koncentraciji 0,02% (karenca 14 dana) ili

·        na bazi a.m. alfa-cipermetrin: Fastac 10 EC u koncentraciji 0,012-0,015% (karenca 14 dana).

 

Realizovane padavine u toku jučerašnjeg dana stvorile su povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačima truleži plodova (Monilinia spp.) te se proizvođačima u cilju zaštite plodova, preporučuje primena nekog od navedenih fungicida:

 

·         Switch 62,5 WG (a.m.ciprodinil + fludioksonil) 0,8-1 kg/ha (karenca 14 dana) 

·         Embrelia 140 SC (a.m izopirazam+difenokonazol) u koncentraciji 0,1% (karenca 7 dana)

·         Geoxe 50 WG (a.m fludioksonil) 0,4-0,45 kg/ha (karenca 7 dana)

·         Flux (a.m fludioksonil) 1 l/ha (karenca 7 dana)

 

Kod sorti koje se beru hemijske mere zaštite se ne preporučuju. Kod ostalog sortimenta voditi računa o karenci primenjenih preparata i maksimalnom broju dozvoljenih tretmana.

Region: Ruma
Expand/Collapse Created : 4.8.2021 ‎(1)
Zaštita breskve i nektarine4.8.2021 9:04Breskvin smotavac (cydia molesta); Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.)

Na teritoriji RC Beograd i Mladenovac,  berba srednjestasnih sorti bresaka i nektarina je pri kraju, dok se breskve i nektarine kasnog sortimenta nalaze u fazi od početka obojavanja ploda do obojavanje skoro završeno (BBCH 81-85).

U zasadima  bresaka i nektarina u toku je intenzivno piljenje larvi treće generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta). Preporučuje se, da se u cilju zaštite plodova od navedene štetočine  sprovodu hemijske mere zaštite sa  insekticidom:

Fastac 10EC (alfa-cipermetrin) u koncentraciji 0,012-0,015%  (karenca 14 dana) ili

Karate zeon (lambda-cihalotrin) u koncentraciji 0,02% (karenca 14 dana).

Prognozirane padavine za četvrtak kod osetljive faze sazrevanja breskve i nektarine mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju plodova gljivama prouzrokovačima truleži ploda (Monilinia spp). Preporuka je da se izvrši hemijska zaštita plodova, pre najavljenih padavina, primenom registrovanih fungicida.

velika slika

I region Beograda i region Mladenovca su vrlo značajni sa aspekta proizvodnje voća i izvoza na strana tržišta. Posebnu pažnju na oba štetna organizma u preporuci (breskvin smotavac i truleži iz roda Monilinia) treba da obrate svi koji planiraju izvoz u Rusku Federaciju jer se nalaze na karantinskoj listi te zemlje i njihovo prisustvo u breskvama može da ograniči izvoz.

Region: Beograd
Expand/Collapse Created : 30.7.2021 ‎(1)
Zaštita breskve i nektarine30.7.2021 11:40Breskvin smotavac (cydia molesta); Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii); Tripsi (thrips spp)

Na području delovanja RC Subotica završena je berba ranog i srednjeg sortimenta bresaka i nektarina, dok se kasne sorte nalaze u fazi od početak obojavanja ploda do faze obojavanje skoro završeno (BBCH 81-85).

 velika slika

 

U zasadima  bresaka i nektarina u toku je piljenje larvi treće generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta). Uslovi u proizvodnji tokom proteklih mesec dana i koji se najavljuju i za naredni period (suvo i toplo vreme) veoma pogoduju razvoju tripsa (Thysanoptera).

 

Obe štetočine imaju karantinski status u nekim zemljama, tako da je njihovo suzbijanje naročito važno izvozno orijentisanim proizvođačima.

 

Sa ciljem suzbijanja navedenih štetočina proizvođačima se preporučuje primena insekticida: Exirel (cijantraniliprol) u koncentraciji 0,075-0,1% (karenca 7 dana).

 

Tokom prošle nedelje (19.7.) u lovnim klopkama sa mirisnim atraktantom, koje su postavljene u zasadima bresaka, registrovan je  prvi  ulov azijske voćne mušice (Drosophila suzukii).

velika slika

 

Proizvođačima kasnih sorti bresaka i nektarina preporučuje se sprovođenje svih raspoloživih mera kontrola kako bi se smanjio rizik od nastanka šteta:

·        Postavljanje velikog broja klopki za masovno izlovljavanje, prvenstveno na obodima zasada na rastojanju od 2-3 metara, a unutar parcele na 5 metara.

Klopke mogu biti napravljene od plastičnih flaša, sa nekoliko otvora za ulazak mušice, u kojima se nalazi mirisni atraktant (crno vino ili jabukovio sirće i nekoliko kapi deterdženta).

·         Redovno sprovođenje sanitarnih mera kao što su odstranjivanje zaraženih plodova, kontrola gajbica i druge opreme.

·        Higijena ivica parcela gde mogu biti prisutne divlje vrste biljaka domaćina ove štetočine (zova, divlja kupina, džanarika i dr.)

 

Navedeni insekticidi za suzbijanje breksvinog smotavca i tripsa delovaće i na suzbijanje odraslih jedinki azijske voćne mušice.

Zbog visokih dnevnih temperature preporučuje se primena insekticida u večernjim satima.

Region: Subotica
Expand/Collapse Created : 29.7.2021 ‎(1)
Zaštita breskve29.7.2021 8:36Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii); Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys); Breskvin smotavac (cydia molesta)

Na teritoriji RC Pančevo, završena je berba ranog i srednjeg sortimenta bresaka i nektarina, dok se kasnostasne sorte nalaze u fazi od početak obojavanja ploda (BBCH 81) do faze obojavanje skoro završeno (BBCH 85).

Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo  braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) na plodovima.

Takođe, vizuelnim pregledom  registrovano je prisustvo  jaja  breskvinog smotavca (Cydia molesta) . Na teritoriji RC Pančevo u toku je polaganje jaja treće generacije ove štetočine.

U cilju sprečavanja ubušivanja larvi u plodove  preporučuje se primena insekticida Coragen 20 SC (a.m.hlorantraniliprol) u koncentraciji 0,016-0,02% (karenca 14 dana)  + Grom ( a.m.lambda-cihalotrin) u koncentraciji 0,02% (karenca 14 dana)  koji će delovati na stenice.

Tokom prošle nedelje u lovnim klopkama sa mirisnim atraktantom, koje su postavljene u zasadima bresaka i nektarina, registrovani su  prvi pojedinačni ulovi azijske voćne mušice (Drosophila suzukii).

S obzirom da je azijska mušica  vrlo invazivna štetočina, mere kontrole za sprečavanje podizanja nivoa njene populacije, možete pogledati u našem predhodno objavljenom prilogu ovde.

Insekticid koji je naveden za suzbijanje braon mramoraste stenice, uticaće i na smanjenje populacije azijske voćne mušice.

Region: Pančevo
Expand/Collapse Created : 26.7.2021 ‎(1)
Zaštita breskve i nektarine26.7.2021 13:59Breskvin smotavac (cydia molesta); Tripsi (thrips spp)

Na teritoriji RC Beograda i Mladenovca  u toku je berba srednjestasnih sorti bresaka i nektarina, dok se breskve i nektarine kasnog sortimenta nalaze u fazi od plod oko 90% krajnje veličine do početka obojavanja ploda (BBCH 79-81)

.

 U zasadima  bresaka i nektarina u toku je piljenje larvi treće generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta). Proizvođačima se preporučuje da u cilju zaštite plodova od navedene štetočine u kasnim večernjim satima sprovodu hemijske mere zaštite sa  insekticidom:

Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) u količini 0,16-0,02 l/ha  (karenca 14 dana) ili

Exirel (cijantraniliprol) u koncentraciji 0,075-0,1% (karenca 7 dana) ukoliko se pregledom zasada uoči i prisustvo tripsa (Thysanoptera).

 

Važno: suzbijanje pomenutih štetočina je naročito važno jer pored direktnih šteta koje prouzrokuju usled ishrane na plodovima, pojedine vrste tripsa i breskvin smotavac su karantinske štetočine u nekim zemljama u koje se izvoze naši proizvodi.

 

velika slika

Region: Beograd
Expand/Collapse Created : 23.7.2021 ‎(5)
Zaštita breskve i nektarine23.7.2021 13:41Breskvin smotavac (cydia molesta); Tripsi (thrips spp); Obična grinja (tetranychus urticae); Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.)

 

Na terenu RC Ruma berba srednjestasnih sorti breskve i nektarine je u toku, dok se kasnostasne sorte nalaze u fazi plod oko 90% krajnje veličine do faze početak obojavanja/napredovanje zrenja (79-85 BBCH).

 

velika slika

 

U zasadima breskve i nektarine je otpočelo piljenje larvi treće generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta). U cilju sprečavanja ubušivanja larvi u plodove, preporučuje se primena insekticida Coragen 20 SC (a.m.hlorantraniliprol) u koncentraciji 0,016-0,02% (karenca 14 dana).

 

Prilikom vizuelnih pregleda nije uočeno prisustvo tripsa (Thysanoptera).  S obzirom na karantinski status pojedinih vrsta tripsa i breskvinog smotavca u zemljama u koje se izvozi naše voće,  proizvođačima ( naročito onim orijentisanim ka izvozuse preporučuje pregled zasada. Ukoliko se uoči prisustvo tripsa, umesto Coragena se preporučuje primena insekticida Exirel (a.m. cijantraniliprol) u koncentraciji 0,06% (karenca 7 dana), koji je efikasan i za suzbijanje breskvinog smotavca.

 

Prilikom pregleda u pojedinim zasadima se registruje prisustvo običnog paučinara (Tetranychus urticae). Ukoliko se uoči prisustvo grinja proizvođačima se preporučuje primena akaricida Borneo (a.m. etoksazol) u količini 0,375-0,625 l/ha (karenca 14 dana).

 

 

 

Velike količine padavina u proteklom periodu (60-140 mm/m²) uz povoljne temperature predstavljaju rizik za ostvarenje infekcije od različitih prouzrokovača truleži plodova (Monilinia spp.), pri čemu gljiva Monilinia fructicola ima karantinski status u Ruskoj Federaciji.

 

U cilju zaštite plodova, proizvođačima se preporučuje primena nekog od navedenih fungicida:

 

·        Akord (tebukonazol) u količini 0,75 l/ha (karenca 7 dana) ili

·        Lira, Oligosan 25 EC (tebukonazol) u količini 0,5 l/ha (karenca 7 dana) ili

·        Embrelia 140 SC (izopirazam+difenokonazol) u koncentraciji 0,1% (karenca 7 dana) ili

·        Signum (boskalid+piraklostrobin) u količini 0,562-0,75 kg/ha (karenca 7 dana).

Kod sortimenta koji je pred branje hemijske mere zaštite se ne preporučuju. Kod ostalog sortimenta voditi računa o karenci primenjenih preparata i maksimalnom broju dozvoljenih tretmana.

 

 

Region: Ruma
Mere zaštite jagodastog, bobičastog i koštičavog voća od azijske voćne mušice23.7.2021 11:45Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na lovnim klopkama za monitoring azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) registruju se ulovi ove štetočine u svim zasadima gde postoji rizik od nastanka šteta (malina, kupina, borovnica, breskva).

U pomenutim voćnim vrstama predlaže se primena svih raspoloživih mera kontrole:

1.         Postavljanje velikog broja klopki za masovno izlovljavanje u cilju smanjenja broja odraslih jedinki. Kao klopke se mogu koristiti plastične flaše na kojima je potrebno napraviti nekoliko otvora za ulazak mušica prečnika 4 milimetra. Takođe, potrebno je napraviti i otvore za širenje mirisa koji se prekrivaju gazom. Kao mirisni atraktant koristi se mešavina jabukovog sirćeta i crnog vina u odnosu 1:1 (1,5 dl jabukovog sirćeta i 1,5 dl crnog vina) i par kapi deterženta za sudove. U cilju masovnog izlovljavanja neophodno je postaviti veliki broj klopki, na ivičnim delovima parcele na rastojanju od 2 do 3 metra, a unutar parcele na rastojanju od 5 metara.

 

 

2.    Uništavanje prezrelih plodova koji predstavljaju idealnu podlogu za razvoj ove štetočine. Predlaže se njihovo skupljanje i odlaganje u burad koja se ne otvaraju sedam dana. Na taj način sprečava se razvoj štetočine i pojava odraslih jedinki nove generacije.

 

3.       Skraćivanje intervala berbe radi što bržeg sklanjanja zrelih plodova sa parcele.

 

4.         Uklanjanje  divlje kupine, zove, džanarike i drugih biljnih vrsta koje mogu biti domaćini ovoj štetočini sa ivica parcela.

 

5.        Krčenje napuštenih zasada koji predstavljaju idealno mesto za neometano umnožavanje ove veoma opasne štetočine.

 

6.    Hemijske mere borbe su dosta složene i usmerene su na suzbijanje odraslih jedinki. Kod proizvođača čiji su zasadi ugroženi od strane ove štetočine, preporučuje se primena insekticida, uz obavezno poštovanje karence:

 

 

Preparat

Aktivna materija

Doza/

koncentracija

Karenca

Za breskvu

Exirel

cijantraniliprol

0,075%

7 dana

Za borovnicu

Plures

deltametrin

0,5 l/ha

7 dana

Za kupinu

Karate zeon

lambda-cihalotrin

0,2 l/ha

7 dana

Za malinu

Plures

deltametrin

0,5-0,75 l/ha

14 dana

 

 

 

 

 

 

Laser 240 SC 1

spinosad

0,04%

3 dana

1U svetu se, pored navedenih registrovanih insekticida, za suzbijanje azijske voćne mušice koristi i insekticid a.m. spinosad, sa karencom od 3 dana u zasadima malina (Belgija, Japan, Italija), od 3 dana u zasadima kupina i borovnica (Italija) (pogledati FAO izvor).

Region: Svi regioni
1 - 10 Next