Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Kukuruzni polamenac (Ostrinia nubilalis)
Kukuruzni polamenac (Ostrinia nubilalis)

Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis) je polifagna štetočina, a najveće štete  prouzrokuje na kukuruzu i paprici. U našim uslovima razvija 3 generacije godišnje. Na kukuruzu, štete prouzrokuju larve koje se hrane na svim nadzemnim delovima biljke, na metlici, dršci klipa, listovima, klipu i stablu. Usled ubušivanja larvi u stablo dolazi do savijanja i lomljenja biljaka. Pored direktnih šteta koje nastaju usled ishrane larvi, oštećeni klipovi kukuruza su podložni infekcijama različitim vrstama gljiva, koje u specifičnim uslovima, imaju sposobnost sinteze mikotoskina opasnih po zdravlje ljudi i životinja.

     

Štete na listu            Štete na stablu

Na svetlosnim lovnim lampama ove kao i predhodnih godina registrovane su niske brojnosti kukuruznog plamenca. Na teritoriji RC Valjevo nije zastupljena proizvodnja semenskog kukuruza, a kukuruz šećerac se gaji na manjim površinama u okućnicama i baštama. Paprika kao biljka hraniteljka kukuruznog plamenca pretežno se gaji u plasteničkoj proizvodnji na teritoriji Uba i na neznatnim površinama na otvorenom polju.

S obzirom na nisku brojnost ove štetočine, u usevima merkantilnog kukuruza, u cilju suzbijanja kukuruznog plamenca značajne su agrotehničke  i mehaničke mere, jer  dobro zaoravanje žetvenih ostataka i duboko oranje može znatno smanjiti brojnost ove štetočine.

Comments

There are no comments yet for this post.