Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Zdravstveno stanje ozimih strnih žita na terenu RC Sremska Mitrovica
Zdravstveno stanje ozimih strnih žita na terenu RC Sremska Mitrovica

Na terenu RC Sremska Mitrovica, usevi ozime pšenice i ječma se, u zavisnosti od rokova setve i primenjenih agrotehničkih mera, nalaze u fazi od razvoja listova do različitih faza bokorenja.

Vizuelnim pregledom useva pšenice ustanovljeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na od 3 % do 5 % biljaka.

Na usevima ječma ustanovljeno je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti ječma (Pyrenophora teres) na od 2 % do 3 % biljaka.

mrežasta pegavost ječma

Na parcelama su prisutne aktivne rupe od poljske voluharice (Microtus arvalis) i poljskih miševa (Apodemus spp). Prisustvo aktivnih rupa je u korelaciji sa predhodno sprovedenim merama borbe protiv glodara i blizine višegodišnjih lucerišta. Brojnosti se kreću od I do IV kategorije brojnosti.

aktivne rupe od glodara

Preporučuju se stalni pregledi useva na prisustvo aktivnih rupa od glodara. Prag štetnosti za poljskog miša iznosi 10-50 aktivnih rupa/ha, a za poljsku voluharicu 10-500 aktivnih rupa/ha. Ukoliko se utvrdi brojnost na nivou praga štetnosti, preporučuje se primena rodenticida u obliku gotovih mamaka na bazi cink-fosfida u količini 5-10 grama po aktivnoj rupi.

Nakon postavljanja rodenticidnih mamaka u aktivne rupe iste treba zatrpati kako ne bi došlo do trovanja divljih životinja i ptica.

Comments

There are no comments yet for this post.