Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Prisustvo štetnih insekata u usevima uljane repice
Prisustvo štetnih insekata u usevima uljane repice

Na terenu RC Sremska Mitrovica, usevi uljane repice se u zavisnosti od vremena setve i primenjenih agrotehničkih mera nalazi u fenofazama:  vidljivo drugo sekundarno stablo (BBCH 22) do vidljivi cvetni pupoljci još uvek zatvoreni lišćem (BBCH 50).

Vizuelnim pregledom useva uljane repice utvrđeno je prisustvo male repičine pipe (Ceuthorrynchus quadridens), velike repičine pipe (Ceuthorrynchus napi) i repičinog sjajnika (Melighetes aeneus) u niskim brojnostima.

repičina pipa

Repičin sjajnik je štetočina cveta i prezimi u formi odraslog insekta u zemljištu. Porastom temperatura na oko 12 °C do 15 °C odrasle jedinke se aktiviraju. Najpre se javljaju na cvetovima maslačka i drugih korovskih biljaka, a čim se formiraju pupoljci uljane repice prelaze na njih.  U početnim fazama razvoja pupoljaka repičin sjajnik pravi najveće štete, jer u potrazi za polenom buše i izgrizaju pupoljke usled čega dolazi do njihovog sušenja i otpadanja.

Za sada su brojnosti repičinog sjajnika još uvek niske, te se primena hemijskih mera suzbijanja ne preporučuje. RC Sremska Mitrovica nastavlja sa praćenjem ove štetočine i na vreme će signalizirati momenat za primenu insekticida.

Comments

There are no comments yet for this post.