Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

Na području koje pokriva RC Smederevo konstatovano je da se usevi ozime pšenice i ječma, u zavisnosti od vremena setve i lokaliteta, nalaze u različitim fazama bokorenja do faze početak rasta stabljike (BBCH 25-30).

 

Vizuelnim pregledom biljaka registrovano je formiranje nove lisne mase kod useva pšenice i ječma koji su usled niskih temperatura, koje su nastupile u drugoj dekadi februara, pretrpeli štete od izmrzavanja. Simptomi bolesti se kod ovih useva registruju na pojedinačnim biljkama i u manjem procentu u odnosu na period pre niskih temperatura. Kod useva ječma koji su posejani posle optimalnih rokova setve, a koji se nalaze u fenofazi početka bokorenja registruje se prisustvo simptoma biljnih bolesti i to mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 5% biljaka i sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do 3% biljaka.

 

 

Vizuelnim pregledom useva ozime pšenice registrovano je prisustvo simptoma pepelnice žita (Erysiphe graminis) na do 2% biljaka. 

 

Najavljene visoke temperature za naredni period uticaće na dalji razvoj vegetacije i ulazak ječmova u osetljivu fazu razvoja, fazu prvog kolenca. RC Smederevo nastavlja sa praćenjem prisustva bolesti u usevima ječma i pšenice, kao i njihovih faza razvoja i signaliziraće vreme za primenu hemijskih mera zaštite.

Comments

There are no comments yet for this post.