Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Prisustvo stenica na teritoriji RC Smederevo
Prisustvo stenica na teritoriji RC Smederevo

Na teritoriji RC Smederevo, vizuelnim pregledima poljoprivrednih kultura registrovano je značajno prisustvo različitih vrsta stenica (Pentatomide).

U pojedinim intenzivnim zasadima breskve i kajsije u selu Seone, u usevima paprike, paradajza i krompira na području sela Šalinac, gde se sprovode redovne mere zaštite, kao i  u mnogim baštama i okućnicama primećeno je prisustvo ovih štetočina. 

Dve najdominantnije vrste koje pričinjavaju i najveće štete su:

zelena povrtna stenica (Nezara viridula) i

braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys).

 

 

S obzirom na njihovo trenutno prisustvo i veliku brojnost, 

u narednom periodu se mogu očekivati velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji.

Mere kontrole ovih štetnih vrsta su veoma otežane. Najznačajniji razlog je ograničena upotreba insekticida tokom sazrevanja plodova (nemogućnost poštovanja karence) kada se registruju i najveći napadi stenica.

Drugi je što nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine. Zatim, stenice su migratorne vrste, dobri letači, te se može očekivati njihova stalna migracija ka biljkama domaćinima.  

Na manjim površinama (baštama, okućnicama) preporuka je da se odrasle jedinke ručno sakupljaju i da se na taj način smanjuje i uništava njihova populacija.

Suzbijanjem stenica samo hemijskim merama zaštite moguće je stvaranje rezistentnosti na primenjene insekticide. Da bi se izbegli navedeni štetni efekti, moguće je suzbijanje stenica po ivičnim delovima parcela ili na mestima gde su stenice grupisane.

Najčešće se koriste insekticidi iz grupe piretroida, s tim što se mora voditi računa o karenci preparata i maksimalnom broju tretmana tokom jedne vegetacije u određenom usevu ili zasadu.

Comments

There are no comments yet for this post.