Skip to main content

Region Ruma

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Ruma > Prilozi > Repin moljac u usevima šećerne repe
Repin moljac u usevima šećerne repe

 

Na terenu RC Ruma usevi šećerne repe se nalaze u fazi razvića korena (40 BBCH).

 

Na pojedinim parcelama, vizuelnim pregledom  je registrovano prisustvo gusenica repinog moljca (Scrobipalpa occelatella), odnosno biljaka  sa simptomima oštećenja (5-20% biljaka).

 

velika slika

 

Ova štetočina ima 4-5 generacija godišnje. Prezimljava u stadijumu gusenice ili lutke u zemljištu. Brojnost ove štetočine se povećava u sušnim i toplim godinama.

 

Gusenice prve generacije ne nanose velike štete (mine na listovima), dok gusenice kasnijih generacija mogu naneti značajne štete. One se ubušuju  u vegetativne pupove, lisne drške, lisnu rozetu, koren i korenov vrat  biljaka, a svilastim nitima zapredaju centralno lišće čime se zatvara porast rozete. Ubušivanjem, odnosno izmetom prljaju rozetu repe koja se pretvara u crnu, suvu masu usled čega ne dolazi do formiranja novog lišća, što utiče na smanjenje prinosa korena i sadržaja šećera.


Ekonomski prag štetnosti je kada na 70% biljaka ima 4-5 gusenica po biljci. U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje repinog moljca, ali se prema EPPO standardu (PP 2/13 (1)) za ovu namenu mogu koristiti preparati na bazi aktivne materije lambda-cihalotrin.

 

Uočene štete nisu na nivou praga štetnosti, pa se hemijske mere za sada ne preporučuju.  RC Ruma nastavlja sa praćenjem aktivnosti ove štetočine i blagovremeno će obavestiti o eventualnoj potrebi za tretmanom.

 

Comments

There are no comments yet for this post.