Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Prisustvo jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) u usevu kukuruza šećerca
Prisustvo jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) u usevu kukuruza šećerca

Na teritoriji RC Pančevo, usevi kukuruza šećerca se nalaze u različitim fazama razvoja, od faze početak odbacivanja polena, do faze vidljiva svila razvoja ploda, BBCH 63-73.

Vizuelnim pregledom useva kukuruza šećerca  registrovano je prisustvo jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera)  na listovima na do 2% biljaka.

Pamukova sovica je migratorna štetočina koja dolazi iz mediteranskih krajeva. Izrazito je  polofagna vrsta i pričinjava štete  u usevima kukuruza, paprike, paradajza, soje, suncokreta i dr.

Leptir pamukove sovice je aktivan od maja do oktobra meseca. Ženka polaže jaja na listove i klipove kukuruza. Na listovima polaže jaja na licu i  najčešće pojedinačno ili u grupi od 2-3. Sveže položena jaja su bele boje sa uzdužnim rebrima. U toku embrionalnog razvoja, koje traje od svega par dana do nedelju dana, menjaju boju u žućkastu do braon boje pred piljenje. Nakon piljenja larve počinju da se hrane listovima i plodovima. Najveće štete pravi gusenica svojim ubušivanjem u plodove koji gube tržišnu vrednost i kojim stvara otvore za infekcije patogenima prouzrokovačima truleži.

U cilju zaštite useva od pamukove sovice od velikog značaja su  vizuelni pregledi biljaka i utvrđivanje položenih jaja, kao i praćenje njihovog embrionalnog razvoja. Hemijske mere zaštite se preporučuju na početku piljenja larvi nekim od registrovanih insekticida.

Rc Pančevo će nastaviti sa praćenjem pojave i razvoja pamukove sovice.

Comments

There are no comments yet for this post.