Skip to main content

Novi Pazar

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Novi Pazar > Prilozi > Siva trulež plodova (Botrytis cinerea) u zasadima maline
Siva trulež plodova (Botrytis cinerea) u zasadima maline

Na području delovanja RC Novi Pazar jednorodne sorte maline se u zavisnosti od sorte i nadmorske visine, nalaze u fazi od glavna berba,  većina plodova obojena, do druga berba, još više plodova obojeno (BBCH 87-89).

Remotantne sorate maline: Polka i Heritidž  su u fazi seme jasno vidljivo  na plodnici (Sjenica) do faze  početak sazrevanja ploda i semena, većina plodova bele boje (Novi Pazar) (BBCH  73-81).

Vizuelnim pregledom zasada maline sorte Vilamet (na lokalitetu Bele vode i Janča) i Miker (Sjenica) koji su u fazi glavna berba (BBCH 87), uočeni  su simptomi sive truleži (Botrytis cinerea) na manjem procentu biljaka.

 

  

Simptomi su prisutni u zasadima gde nisu pravovremeno sprovedene hemijske mere zaštite od ovog patogena.


Prohladno i vlažno vreme u periodu cvetanja i sazrevanja ploda, kao i vlažni uslovi u toku zrenja i berbe pogoduju razvoju ovog oboljenja. Pomenuta gljiva napada sve nadzemne organe biljke, ali najveće štete pravi na plodovima maline, na kojima se  simptomi zaraze  uočavaju tek početkom zrenja. Zaraženi plodovi pokriveni su sivom navlakom koju čine površinska micelija parazita s konidioforama i konidijama, trule i propadaju. Štete od navedenog patogena mogu da nastanu i u toku berbe, skladištenja, transporta i prodaje.

U cilju zaštite od sive truleži plodova u proizvodnji malina se preporučuje sledeće mere:

- Agrotehničke mere: u malinjaku obezbediti bolje provetravanje i osvetljenost   redova, pravilna rezidba koja obezbeđuje smanjenje gustine redova, uništavanje korova, redovna berba (prezreli plodovi su osetljivi na infekciju), kao i uklanjanje zaraženih plodova i biljnih ostataka kako bi se smanjio infektivni potencijal patogena za narednu godinu.

-Hemijske mere zaštite podrazumevaju primenu fungicida u osetljivim fazama (od početka cvetanja do pred berbu) a pred najavu uslova koji favorizuju nastanak infekcije i razvoj oboljenja. 

Comments

There are no comments yet for this post.