Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Bakteriozna plamenjača (Erwinia amylovora)
Bakteriozna plamenjača (Erwinia amylovora)

Na teritoriji RC Niš, zasadi jabuka se nalaze u fenofazi drugog opadanja plodova (BBCH 73). Pregledom zasada jabuke registrovani su simptomi bakteriozne plamenjače (Erwinia amylovora).

Na plodovima se uočava pojava mrke do crne boje. Listovi su takođe crne boje, suše se i ostaju na lastarima, ne otpadaju. Oboleli mladari sa osušenim listovima izgledaju kao zahvaćeni plamenom.

Simptomi bakteriozne plamenjače na jabuci (velika slika)

Imajući u vidu da su mere zaštite protiv ove bolesti veoma teške, proizvođačima jabučastog voća se preporučuje mehaničko uklanjanje zaraženih biljnih delova. U mehaničkom uklanjanju neophodno je koristiti dezinfikovani alat a zaražene biljne delove iseći tako da se zahvati 30-40 cm naizgled zdravog biljnog materijala. Isečene delove spakovati u vreće i izneti iz voćnjaka.

Uklanjanje zaraženih delova, mora se izvršiti samo u vreme toplog i suvog vremena. Sečenje se ne sme obavljati u periodu vlažnih uslova, da ne bi došlo do širenja infekcije ovom bakterijom (Erwinia amylovora).

 Nakon izvršenog odsecanja zaraženih delova, obavezno obaviti hemijski tretman preparatima na bazi bakarhidroksida u koncentraciji od 0,05%.

 

 

Comments

There are no comments yet for this post.