Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Stanje u zasadima kupina
Stanje u zasadima kupina

Na području delovanja RC Niš, u pojedinim zasadima kupina, registrovana su zadebljanja u vidu bradavičastih ispupčenja na izdancima u kojima je  uočeno prisustvo larvi malinine muve galice (Lasioptera rubi).

velika slika

Ova štetočina ima jednu generaciju godišnje. Najveće štete pričinjavaju larve na mladim izdancima, a manje štete pričinjava i odrastao insekt jer se hrani lišćem. Ženke polažu jaja na mladim izdancima. Iz jaja se razvijaju larve koje se ubušuju pod koru izdanaka, gde nastaju zadebljanja i dolazi do sušenja i lomljenja izdanaka.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je uklanjanje obolelih izdanaka i njihovo spaljivanje i krčenje i uništavanje divlje kupine u blizini zasada.

Takođe, pored simtoma ove štetočine, registrovano je i prisustvo simptoma žute rđe lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis).

velika slika

Žuta rđa је veoma rasprostranjeno oboljenje kupine. Simptomi se uočavaju na svim nadzemnim delovima biljke, a najuočljiviji su na izdancima i naličju lista. Patogen prezimljava u zaraženim izdancima ili u opalom lišću.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je orezivanje i spaljivanje obolelih izdanaka i sakupljanje i zaoravanje obolelog lišća. Od hemijskih mera zaštite, u ovom periodu, preporučuje se primena preparata na bazi bakra (vidi preporuku).

Comments

There are no comments yet for this post.