Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Zaštita voća krečenjem
Zaštita voća krečenjem

Nakon jesenjeg tretiranja voća bakarnim preparatima, koje se sprovodi u fazi kada opadne minimum 70% lisne mase, u cilju smanjenja infektivnog potencijala različitih gljivičnih i bakterijskih oboljenja može se sprovesti i krečenje stabala.

Cilj krečenja voćaka jeste da se stvori bela površina na stablu kako bi se na taj način omogućila refleksija svetlosti. Bela boja na stablu i ramenim granama odbija sunčeve zrake i sprečava zagrevanje stabla.  Na ovaj način ublažuje se uticaj kolebanja dnevnih i noćnih temperatura tokom jeseni i zime koje može dovesti do pucanja kore na stablu i granama. Ova mera je naročito korisna kod koštičavih voćnih vrsta, sa kratkim i nestabilnim zimskim mirovanjem. Nastale pukotine predstavljaju ulazne otvore za razne patogene. Primenom ove mere uništavaju se lišajevi i mahovine koji su idealna podloga za prezimljavanje štetnih organizama. Takođe, ovom merom odlaže se kretanje vegetacije u proleće, što može pomoći u izbegavanju ranih prolećnih mrazeva.

Spovođenje ove mere je najbolje izvesti u kasnu jesen, tokom novembra i decembra meseca, kada su povoljne temperature (iznad 0°C), kako se kreč ne bi smrzao i brzo se osušio na stablu u toku najtoplijeg dela dana.

Prilikom krečenja voćaka važno je naneti dobar sloj kreča kako bi pore kore stabla mogle lepo da ga upiju. Takođe, važno je da se ne kreči samo deblo i trupac, već i gornji delovi, odnosno račve, dvadesetak centimetara od prvog grananja grana. Dobro nanesen kreč bi trebalo da se održi na voćkama tokom cele zime, ali bi na proleće trebalo ponoviti ceo postupak zbog prolećnih kiša koje mogu sprati kreč sa voćaka.

Kao smesa za krečenje koristi se određena količina gašenog kreča, a u njega se dodaje so, koja stvara kvalitetniju kristalizaciju, sumpor u prahu, kao odlično fungicidno sredstvo i plavi kamen kao baktericidno sredstvo. Smeša kojom se vrši krečenje pravi se dodavanjem 5 kg gašenog kreča, 500g kuhinjske soli, 200g sumpora u prahu i 200g plavog kamena u 15 do 20 litara vode. Ovako pripremljena smeša treba da odstoji 24 sata uz povremeno mešanje. Smesu treba naneti debljom četkom ili valjkom za krečenje, a sloj pravilno naneti i popuniti sve pore i pukotine na kori. U toku krečenja boja na stablu izgleda prozračno, jer je vlažna, ali se brzo suši i dobija jarku belu boju.

Comments

There are no comments yet for this post.