Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Zelena povrtna stenica (Nezara viridula) na paradajzu
Zelena povrtna stenica (Nezara viridula) na paradajzu

Na području delovanja RC Niš vizuelnim pregledom useva paradajza, na pojedinim lokalitetima, uočeno je prisustvo zelene ili povrtne stenice (Nezara viridula).

U ekstenzivnim zasadima paradajza, na okučnicama i baštama registrovane su visoke brojnosti odraslih jedinki i larvi ove štetočine, dok su u intenzivnoj proizvodnji registrovani pojedinačni primerci.

Velika slika

U predhodnih nekoliko godina zelena stenica se redovno registruje u usevima paprike, paradajza, krompira, boranije, soje, kukuruza i u zasadima voća i vinove loze. Za sada je njeno prisustvo uglavnom vezano za bašte, okućnice i zasade koji nisu u intenzivnoj proizvodnji, međutim ova vrsta ima visok potencijal da postane ekonomski značajna štetočina velikog broja gajenih biljaka kod nas.

Štete pričinjavaju imago i  larve koje buše biljno tkivo i sisaju sokove. Na napadnutim plodovima paradajza na mestima ishrane dolazi do promene boje na pokožici ploda, plodovi dobijaju gorak ukus i gube tržišnu vrednost.

Pojava  ove štetočine je najintenzivnija u vreme sazrevanja i berbe plodova, te su hemijske mere kontrole praktično neprimenljive, jer se ne može ispoštovati karenca primenjenih preparata. Takođe, u našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine ali su u praksi najbolju efikasnost ispoljili insekticidi na bazi bifentrina i deltametrina. Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite voditi računa o karenci primenjenog preparata.

Na manjim proizvodnim površinama u cilju smanjenja brojnosti, a samim tim i šteta, moguće je ručno sakupljanje odraslih jedinki i larvi.

Comments

There are no comments yet for this post.