Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Zlatasto žutilo i eska u zasadima vinove loze
Zlatasto žutilo i eska u zasadima vinove loze

Na području delovanja RC Niš, vizuelnim pregledom vinove loze, uočeni su simptomi zlatastog žutila vinove loze koje prouzrokuje fitoplazma Flavescence doree. Ova pojava na vinovoj lozi registrovana je na više lokaliteta na pojedinačnim čokotima ili većem broju čokota u napuštenim zasadima.

Na zaraženim čokotima listovi se savijaju po obodu prema naličju. Boja listova je različita u zavisnosti od sortimenta vinove loze. Kod crvenih sorti inficirani listovi su tamnoljubičasti do svetlocrveni, a kod belih sorti svetložuti do zlatnožuti.

velika slika

Prenosilac fitoplazme je cikada Scaphoideus titanus. Brojnost imaga cikade S. titanus na području Nišavskog okruga se prati na žutim lepljivim pločama na lokalitetima Gornji Matejevac i Malča gde se još uvek ne registruju odrasle jedinke.

U vinogradima u kojima nisu sprovedene hemijske mere suzbijanja larvi cikade u proteklim vegetacijama došlo je do pojave pomenutih simptoma. Veliku opasnost takođe predstavljaju napušteni zasadi iz kojih infektivne cikade preleću u vinograde u kojima se redovno sprovede mere nege. Iz tih razloga meru suzbijanja vektora moraju sprovoditi svi vinogradari, jer u protivnom širenje ove bolesti nije moguće zaustaviti, a to može dovesti do propadanja i krčenja vinograda.

Mere suzbijanja zlatastog žutila vinove loze su:

- korišćenje sertifikovanih loznih kalemova,

-uklanjanje zaraženih čokota, uništavanje divlje loze u okruženju proizvodnih zasada, uništavanje korova,

- krčenje napuštenih zasada vinove loze,

- suzbijanje cikade.

Sada se preporučuju pregledi vinograda na prisustvo simptoma zlatastog žutila. U slučaju pojave ovih simptoma obavezno je uklanjanje zaraženih čokota.

Zapušteni vinogradi predstavljaju veliku opasnost za dalje širenje zlatastog žutila vinove loze, te  je njihovo krčenje obavezno.

Takođe, u pojedinim zasadima registrovano je prisustvo simptoma apopleksije vinove loze - eske.

Simptomi se manifestuju u vidu promena boje  na listovima usled gubitaka hlorofila. Kod crvenih sorti listovi su crvenkasto smeđe boje, a kod belih žućkaste boje. Na listu je samo glavni nerv zelene boje.

velika slika

Na čokotu se mogu pojaviti uzdužne pukotine. Čokoti sa ovakvim simptomima žive po nekoliko godina, nakon čega se suše. Istovremeno se suše lastari, bobice na grozdu smežuravaju i na kraju se ceo čokot osuši.

velika slika

Ove promene nastaju zbog patogena koji se lokalizuje u unutrašnjem delu čokota vinove loze izazivajući truljenje i sušenje čokota. Sušenje se manifestuje u letnjim mesecima i to posle obilnih padavina.

Apopleksije je kompleksna bolest, prouzrokovači su gljive iz roda  Stereum spp., Phellinius spp. Ovi patogeni vrše infekciju kroz rane prouzrokovane oštrom rezidbom.

Preventivne mere su:

- korišćenje sertifikovanih loznih kalemova,

- premazivanje većih rana od rezidbe kalemarskim voskom kako bi se sprečio ulaz spora gljive u biljku,

- dezinfekcija alata tokom rezidbe 70%-tnim alkoholom.

Direktne mere su uklanjanje obolelih čokota iz zasada.

 

Comments

There are no comments yet for this post.