Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Značajne bolesti u zasadima šljiva
Značajne bolesti u zasadima šljiva

Na području delovanja RC Niš u zasadima šljive registrovano je prisustvo simptoma virusa šarke šljive (Plum pox virusPPV) na listovima.

Ovaj virus je ekonomski najznačajniji virus koštičavog voća. Domaćini virusa su vrste iz roda Prunus, gde spadaju šljiva, kajsija, breskva, nektarina, badem, trešnja i višnja, ali je na šljivi najrasprostranjeniji.

Simptomi se javljaju  na listovima, cvetovima, plodovima i košticama.

Najtipičniji simptomi ispoljavaju se na listovima u vidu mozaičnog šarenila lociranog između nerava lista. Mogu se javiti i prstenaste pege sa hlorotičnim oreolom i zelenim unutrašnjim delom. Simptomi na plodovima javljaju se u toku sazrevanja u vidu polukružnih i prstenastih pega.

Stabla zaražena virusom šarke šljive ne propadaju, ona i dalje rađaju ali slabije i daju plodove lošijeg kvaliteta. Šarka je kao virusna bolest neizlečiva, jednom zaraženo stablo ostaje čitavog života zaraženo i nema mogućnost izlečenja.

Virus šarke šljive  prenosi se vegetativnim umnožavanjem zaraženih biljaka i lisnim vašima.

S obzirom da se biljni virusi ne mogu suzbijati hemijskim putem, neophodne su preventivne mere koje podrazumevaju:

- Za sadnju koristiti  bezvirusni sadni material,

- Gajenje vrsta koje nisu domaćini virusa šarke po obodu proizvodnih zasada koje bi poslužile kao zaštitni pojas (jabuka, kruška, orah),

- Suzbijanje biljnih vaši kao vektora virusa šarke šljive,

- Gajenje tolerantnih sorti.

Takođe, u zasadima u kojima nisu adekvatno sprovedene hemijske mere zaštite, s obzirom na kišovito proleće došlo je do pojave simptoma plamenjače ili crvene pegavosti lista šljive (Polystigma rubrum) na pojedinim listovima.

Plamenjača šljive ili crvena pegavost lista šljive  je patogen koji prezimljava u opalom lišću. U proleće, sa kretanjem vegetacije, porastom temperatura i pojavom kiše dolazi do oslobađanja askospora koje nošene vetrom dospevaju na list, klijaju i vrše infekciju.

Simptomi se pojavljuju samo na listu u vidu narandžastih pega u okviru kojih tkivo zadebljava formira se stroma koja krajem leta prelazi u zagasito mrku boju.  Pege se međusobno spajaju i ponekad prekriju celu lisnu površinu. Pege su sa lica lista malo ispupčene, a sa naličja udubljene. Jače napadnuto lišće prevremeno otpada, voćke slabe, plodovi ostaju sitni.

Za suzbijanje plamenjače potrebno je izvršiti zaštitu preventivnim fungicidima. Prvo tretiranje se izvodi po pojavi prvih listova ili po precvetavanju ukoliko postoje povoljni uslovi za ostvarenje infekcije.

S obzirom da patogen prezimljava u opalom lišću, sakupljanjem i uništavanjem opalog lišća, kao i zaoravanjem u jesen, značajno se smanjuje inokulum za narednu godinu.

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.