Skip to main content

Leskovac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Leskovac > Prilozi > Prisustvo rutave bube u voćnim zasadima
Prisustvo rutave bube u voćnim zasadima

Na području delovanja RC Leskovac, vizuelnim pregledom višegodišnjih zasada jabuke, kruške, višnje i šljive, registrovano je prisustvo rutave bube (Tropinota hirta), kako na cvetovima voćnih vrsta tako i na korovskim biljkama.

rutava buba na šljivi
rutava buba na maslačku

Rutava buba je polifagna štetočina koja oštećuje cvetove, hraneći se prašnicima, tučkom i kruničnim listićima. Svoju ishranu počinje na cvetovima maslačka, a kasnije prelazi na cvetove raznih voćnih vrsta. Najaktivnija je u najtoplijem delu dana, tako da će najavljene visoke temperature uticati na njihovu povećanu aktivnost.

U cilju kontrole i suzbijanja navedene štetočine hemijske mere zaštite nisu moguće zbog prisustva pčela i drugih polinatora u zasadima, pa su opravdane samo mehaničke mere zaštite.

Preporuka proizvođačima je postavljanje lovnih posuda plave ili bele boje sa vodom uz dodatak mirisnog atraktanta (anis, cimet, negro bombone, voćni sirup) u cilju izlovljavanja ove štetočine.

Po obodu voćnjaka treba postaviti posude za izlovljavanje u što većem broju, a manji broj posuda rasporediti unutar voćnjaka. U voćnjacima u vreme cvetanja ne treba suzbijati korove koji cvetaju, kako bi se smanjila aktivnost štetočine na cvetovima voćnih vrsta.

Comments

There are no comments yet for this post.