Skip to main content

Leskovac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Leskovac > Prilozi > Prisustvo zlatooke (Chrysopa carnea) u zasadima jabuka
Prisustvo zlatooke (Chrysopa carnea) u zasadima jabuka

Na području delovanja RC Leskovac, zasadi jabuke se nalaze u fazi razvoja ploda, plodovi su dostigli oko 60-70% krajnje veličine (BBCH 76-77).

Vizuelnim pregledom zasada jabuke, na listovima i plodovima uočeno je prisustvo ploženih jaja, kao i prisustvo larvi i odraslih jedinki zlatooke (Chrysopa carnea), veoma korisnog insekta.

Odrasle jedinke zlatooke se hrane polenom, nektarom i mednom rosom, dok se  larve hrane biljnim vašima, tripsima, grinjama i jajima i larvama drugih insekata, pa se zbog toga ubrajaju u važnu predatorsku vrstu.

imago zlatooke
larva zlatooke

Lučeći tanak mlaz tečnosti, koji se na vazduhu stvrdne, ženka na njegovom kraju istisne jaje veličine 1 mm na lišću i drugim biljnim organima. Jaja na končićima dugim oko 10 mm, su zaštićena od napada drugih insekata.

jaje zlatooke
jaje zlatooke

U nekim zemljama se ovi insekti uzgajaju u laboratorijskim uslovima i ispuštaju na poljima i staklenicima u cilju suzbijanja štetočina.

Zbog prisustva zlatooke u zasadima, treba voditi računa prilikom izbora insekticida u zaštiti jabuke od štetočina. Preporuka je primena preparata koji nemaju štetno delovanje na korisne organizme, kao što su preparati: Coragen 20 SC (a.m. hlorantraniliprol), Laser 240 SC (a.m. spinosad), Delegate 250 WG (a.m.spinetoram), Closer 120 SC (a.m.sulfoksaflor), Teppeki (a.m.flonikamid) ili neki drugi.

Comments

There are no comments yet for this post.