Skip to main content

Knjaževac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Knjaževac > Prilozi > Prisustvo invazivnih stenica u usevima i zasadima
Prisustvo invazivnih stenica u usevima i zasadima

Na terenu RC Knjaževac, registrovano je prisustvo dve invazivne vrste  stenica: zelene (povrtne) stenice (Nezara viridula) i braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys).

Pomenute stenice su polifagne štetočine, i trenutno se njihovo prisustvo registruje u usevima paprike, paradajza, boranije, kupusa, kao i u zasadima vinove loze i remotantnih sorti maline. Intenzitet prisustva stenica u pomenutim usevima/zasadima se razlikuje u zavisnosti od prethodno primenjivanih insekticida, usmerenih kako na suzbijanje stenica tako i na suzbijanje drugih štetočina.

Štete pričinjavaju i larve i odrasle jedinke sisanjem sokova iz nadzemnih biljnih delova. Stenice imaju usni aparat za bodenje i sisanje, sa rilicom koju zabadaju u biljno tkivo i tako dolazi do promene boje plodova, plodovi su deformisani, sitni, dehidrirani, gorkog ukusa što sve utiče na njihov kvalitet i tržišnu vrednost.

Suzbijanje zelene (povrtne) stenice i braon mramoraste stenice je veoma otežano, pre svega jer su izrazito mobilne vrste, jer imaju sposobnost kamuflaže i sakrivanja na nepristupačnim mestima. Takođe, preferiraju plodove u zrenju, te njihovo prisustvo u ovim fazama razvoja biljaka otežava primenu hemijskih mera zaštite jer je zbog blizine berbe nemoguće ispoštovati karencu primenjenih insekticida.

U ovom momentu se ne preporučuje primena insekticida sa ciljem suzbijanja pomenutih štetočina s obzirom da je u najvećem broju useva/zasada berba u toku ili se očekuje u narednim danima. Na manjim proizvodnim površinama, naročito povrtarskih useva, u cilju smanjenja njihove brojnosti, a samim tim i šteta, moguće je ručno sakupljanje i uništavanje jajnih legala, larvi i odraslih jedinki.

Comments

There are no comments yet for this post.