Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Pegavost lista kruške (Mycosphaerella pyri)
Pegavost lista kruške (Mycosphaerella pyri)
Na području RC Jagodina završena je berba krušaka. Vizuelnim pregledima zasada na pojedinim lokacijama i na pojedinačnim stablima, registrovano je prisustvo simptoma pegavosti lista kruške (Mycosphaerella pyri).
 
 
Ovaj patogen je široko rasprostranjen u našoj zemlji, ali za sada ne predstavlja veću ekonomsku opasnost u zasadima gde se redovno sprovode hemijske mere zaštite. Značajne štete mogu da nastanu u rasadničkoj proizvodnji i u zasadima malih površina, na okućnicama i vikend naseljima, gde nije intenzivna proizvodnja i gde se ne sprovodi adekvatna zaštita fungicidima.
 
Simptomi se javljaju na licu i naličju lista u vidu nepravilnih, sitnih pega, a u njihovom centru formiraju se crni, razbacani piknidi. Na jednom listu se formira više pega koje se vremenom spajaju pri čemu se stvaraju veće nekrotične površine. Prilikom jačeg napada može doći do opadanja lišća već krajem leta. Ova bolest se retko može javiti i na plodovima.
 
Parazit prezimljava u opalom lišću. U toku zime i u proleće formiraju se peritecije sa askusima i askosporama. U proleće (u toku aprila i maja), sa povoljnim uslovima, dolazi do oslobađanja askospora koje vrše infekciju. Primarne zaraze nastaju samo od askospora i traju veoma kratko, svega nekoliko kišnih dana. Nakon primarnih infekcija nastupa period inkubacije koji traje 14 dana, a posle mesec dana, u okviru pega formiraju se piknidi sa piknosporama. Piknospore izazivaju sekundarne infekcije u toku vegetacije. U povoljnim vremenskim uslovima, kada ima dovoljno kiše za rasejavanje piknospora, dolazi do jačih zaraza.
 
U cilju suzbijanja prouzrokovača lisne pegavosti kruške, posebne mere zaštite se ne sprovode, već se ovaj patogen uspešno suzbija u okviru sprovođenja mera zaštite kruške od prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venturia pirina).

Comments

There are no comments yet for this post.