Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Polaganje jajnih legala II generacije kukuruznog plamenca u usevima kukuruza
Polaganje jajnih legala II generacije kukuruznog plamenca u usevima kukuruza
Na području delovanja RC Jagodina, usevi kukuruza u zavisnosti od datuma setve i grupe zrenja nalaze se u različitim fenofazama razvoja ploda (BBCH 71-75).
 
Vizuelnim pregledom useva merkantilnog kukuruza na lokalitetima Glavinci i Novo Lanište registrovana su sveže položena jajna legla kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na 3-6% biljaka.
 
 
U toku je polaganje jajnih legala II generacije, a u  narednim danima se očekuje povećanje aktivnosti i intenzivnije polaganje jaja.
Vizuelnim pregledima useva paprike prisustvo ove štetočine se za sada nije registrovano.
 
Prag štetnosti kod semenskog kukuruza i kukuruza šećerca je 5%, a kod merkantilnog kukuruza je 10% biljaka sa položenim jajnim leglima.
 
S obzirom da se nalazimo na početku polaganja jaja i da su sva jaja sveže položena, hemijske mere se za sada ne preporučuju.
 
RC Jagodina nastavlja sa praćenjem aktivnosti ove štetočine u usevima kukuruza i paprike i blagovremeno će dati preporuke za tretiranje.

Comments

There are no comments yet for this post.