Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Štetočine u usevima kukuruza
Štetočine u usevima kukuruza

Na području našeg rada usevi merkantilnog kukuruza su u različitim fazama cvetanja, polinizacije i razvoja ploda (BBCH61-75).

Obilaskom useva merkantilnog kukuruza uočeno je:

a)      prisustvo oštećenja na stablu i klipu od prve generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na do 21%  biljaka.

b)     prisustvo sveže položenih jaja II generacije kukuruznog plamenca na do 5% biljaka. U toku je polaganje jaja II generacije pomenutog štetnog organizma.

c)     prisustvo ispiljenih larvi  kukuruzne sovice  (Helicoverpa armigera) na do 2% biljaka.

d)      prisustvo larvi i imaga zelene povrtne stenice (Nezera viridula) na do 5%  biljaka.

Najznačajnija štetočina u usevu kukuruza u uslovima naše proizvodnje zasigurno je kukuruzni plamenac. Osim kukuruza, ekonomski značajne štete proizvodi i u usevu paprike.

Prezimljava u stadijumu gusenice u biljnim ostacima i u proleće se preobraća u lutku, da bi se u našim uslovima proizvodnje prva imaga pojavila u maju mesecu. Leptiri lete noću, a jaja polažu u grupama na naličju lista. Sveže položena jaja su biserno bela i sa odmicanjem embrionalnog razvoja dobijaju žućkastu nijansu i pred samo piljenje uočava se crna glava. Ispiljene larve prve generacije se hrane na listovima i ubušuju se u stabljiku, čime remete protok biljnih sokova i smanjuju čvrstinu biljka. Usled toga može doći do lomljenja i poleganja biljaka pri jačem vetru. U stablu završe larveni razvoj i učaure se u lutku. Izletanje leptira druge generacije je u julu mesecu, a polaganje jaja je u grupama na listovima i stablu. Larve druge generacije oštećuju i stablo i klip.

Kukuruzna sovica je polifagna i migratorna štetočina, koja ima dve do tri generacije godišnje. Larve se hrane lišćem i generativnim organima biljaka.

Proizvodnji kukuruza, larve kukuruznog plamenca, kao i kukuruzne sovice, nanose najznačajnije štete svojom ishranom na klipovima, pri čemu se smanjuje prinos ali se stvaraju  i oštećenja koja predstavljaju ulazna mesta za ulazak patogena prouzrokovača plesnivosti klipa. Među najznačajnije  patogene spadaju gljive iz roda Aspergillus i Fusarium , koje imaju sposobnost sinteze mikotoksina.

U cilju zaštite kukuruza  nameće se potreba suzbijanja kukuruznog plamenca primenom insekticida pri dostizanju praga štetnosti, a u momentu piljenja larvi (preporuka 25.7.2023), a primenom jednog od navedenih insekticida ispoljiće se delovanje i na kukuruznu sovicu.

slika: Jajno leglo, lutka, larva kukuruznog plamenca

velika slika           velika slika          velika slika

slika larva kukuruzne sovice

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.