Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Prisustvo cikade Scaphoideus titanus u zasadu vinove loze
Prisustvo cikade Scaphoideus titanus u zasadu vinove loze

Na području rada RC Beograd i Mladenovac zasadi vinove loze se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama cvetanja i to: od cvetne kapice odvojene od drški do rano cvetanje: 30% cvetnih kapica opalo (BBCH 60-63).

Tokom vizuelnog pregleda zasada vinove loze, na naličju listova, uočeno je prisustvo larvi prvog larvenog stupnja razvoja cikade Scaphoideus titanus i u toku je, početak piljenja larvi pomenute štetočine.

Ta cikada ima jednu generaciju godišnje i  prezimljava u stadijumu jaja iz kojih se u proleće pile larve koje imaju pet razvojnih stupnjeva. Cikada Scaphoideus titanus je prenosilac fitoplazme Flavescense doree prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze. Tek larve trećeg razvojnog stupnja postaju infektivne i mogu da prenesu fitoplazmu sa zaraženih na zdrave čokote vinove loze. Kada postanu infektivne sposobnost prenošenja fitoplazme ova cikada zadržava do kraja života.

U ovom momentu hemijske mere zaštite se ne preporučuju s obzirom da je tek početak piljenja larvi, a RC Beograd nastavlja sa praćenjem te štetočine i blagovremeno će obavestiti o pravom momentu za njeno suzbijanje.

slika1

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.