Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Štetni organizmi u zasadu jabuke
Štetni organizmi u zasadu jabuke

Na  teritoriji RC Beograda i Mladenovca, proizvodni zasadi jabuke su u fenofazi sazrevanja ploda i semena.

 

U pojedinim zasadima jabuke, na različitim lokalitetima, gde nisu blagovremeno primenjene hemijske mere zaštite, registrovano je prisustvo simptoma čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) (slika 1,2), kao i oštećenja ploda od jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella) (slika 2) i braon mramoraste stenice (Halyomorpha halis) (slika 3).

 

slika 1
slika 2
slika 3

 

Simptomi čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke mogu biti prisutni na svim delovima jabuke koji su podložni infekciji, a to su: listovi, cvetovi, plodovi. Tipični simptomi bolesti na listu manifestuju se u vidu modrozelenih pega, koje kasnije postaju zagasito mrke. Inficirani cvet sa askosporama pomenute gljive, odmah nakon otvaranja pupoljka sasušuje se i otpada. Plod može biti zaražen od momenta zametanja do berbe. Tek zametnuti plodovi jabuke, nakon infekcije opadaju, a u fazama razvoja i sazrevanja ploda oni se deformišu i imaju krastav izgled. Patogen prezimljava u vidu pseudotecija u opalom lišću. U proleće, nakon kretanja vegetacije, sa porastom temperature i prvim kišama, dolazi do oslobađanja askospora, koje dospevaju na listove, klijaju i vrše infekciju lista. Biologija ovog patogena prati se u laboratorijskim uslovima pregledom prezimelog opalog lišća i određivanjem dozrelosti i ispražnjenosti pseudotecija u kojima su askusi sa askosporama. U cilju sprečavanja primarnih infekcija pomenutim patogenom u toku vegetacije preporučuje se sprovođenje preventivnih fungicidnih tretmana od momenta pojave listova (mišije uši), a pre najavljenih padavina, pa sve dok se ne ustanovi da je završen period primarnih infekcija. Takođe, dobro je tokom jeseni uklanjati i uništavati opale listove čime će se smanjiti inokulum za narednu vegetaciju.

 

Jabukin smotavac je ekonomski najznačajnija štetočina jabuke u našim proizvodnim uslovima. Štete nastaju od larvi koje se nakon piljenja ubušuju u plod. Napadnuti plodovi pre vremena sazrevaju i otpadaju. Ovako oštećeni plodovi podložni su napadu gljiva prouzrokovača truleži ploda, čime se štetnost dodatno uvećava. Brojnost i dinamika leta leptira jabukinog smotavca prate se pomoću feromosnkih klopki postavljenih u zasade. Kontinuiranim vizuelnim pregledima pomenute štetočine utvrđuju se najznačajniji biološki događaji koji su odlučujući prilikom donošenja odluke o momentu izvođenja hemijskih mera zaštite-primene insekticida. Na osnovu dobijenih podataka i ove proizvodne sezone blagovremeno su date preporuke u cilju kontrole jabukinog smotavca i sprečavanja ubušivanja larvi u plodove jabuke.

 

Vizuelnim pregledom plodova jabuke uočena su oštećenja koja je načinila braon mramorasta stenica. Štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke koje imaju usni aparat za bodenje i sisanje. Na mestu uboda u plod jasno se vide dekolorisane površine i takvi plodovi gube tržišnu vrednost. Vizuelnim pregledom praćeno je prisustvo ove štetne vrste, a sve u cilju kontrole i sprečavanja oštećivanja ploda.

 

RC Beograd-Mladenovac nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u zasadima jabuka.

Comments

There are no comments yet for this post.