Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Prisustvo štetočina u zasadima leske
Prisustvo štetočina u zasadima leske

Na teritoriji RC Beograd i Mladenovac zasadi leske se nalaze u fazi razvoja lista (BBCH 19).

Vizuelnim pregledom zasada leske uočeno je prisustvo lisne vaši leske (Myzocallis coryli). Ova štetočina je često prisustna u zasadima leske i direktne štete nastaju zbog njene ishrane na listu, a indirektne usled lučenja medne rose na kojoj se razvija gljiva čađavica. U cilju zaštite leske od lisne vaši leske preporučuju se hemijske mere zaštite po preporuci od 8.5.2021. (vidi preporuku).

Obilaskom zasada leske registrovano je prisustvo imaga lešnilovog surlaša (Curculio nucum). Lešnikov surlaš je ekonomski najznačajnija štetočina leske i nanosi velike štete u proizvodnji lešnika. U toku godine ova štetočina ima jednu generaciju, a razvoj generacije može da traje i 2 do 3 godine. Prezimljava u stadijumu odrasle larve. Imago se pojavljuje u priodu listanja leske (početak maja meseca), kada počinje sa dopunskom ishranom. Nakon dopunske ishrane ženke buše omotač ploda i polažu jedno jaje unutar ploda. Nakon odlaganja jaja, zatvaraju plod, a unutra se razvija larva koja se hrani jezgrom ploda, koji postaje neupotrebiv i na kraju otpada.

velika slika

Trenutno je u toku dopunska ishrana imaga ove štetočine. Nakon dopunske ishrane i formiranja plodova leske očekuje se početak polaganja jaja. RC Beograd nastavlja sa praćenjem ove štetočine.

Takođe je uočeno je i prisustvo lisne pipe ili smeđeg listojeda (Phyllobius oblongusi). Ova štetočina prouzrokuje štete hraneći se na listovima. Sprovođenjem mera zaštite u cilju suzbijanja vaši i lešnikovog surlaša suzbija se i ova štetočina.

Comments

There are no comments yet for this post.