Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > leska  

Web Part Page Title Bar image
leska

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
SelectedKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 22.9.2022 ‎(1)
Zaštita leske 22.9.2022 9:01Ne odnosi se na specifičan štetni organizam
Na području delovanja RC Kikinda u zasadima leske u toku je opadanje i sakupljanje plodova leske.
 
 
 
 
Vizuelnim pregledima u pojedinim zasadima leske tokom vegetacije registrovano je prisustvo simptoma bakteriozne plamenjače leske (Xanhomonas arboricola pv.corylina).
 
 
Bakteriozna plamenjače leske se prenosi zaraženim sadnim materijalom, kišnim kapima, alatom za rezidbu. Vlažno i kišovito vreme pogoduje širenju pomenutog patogena.
 
S obzirom da je u pitanju ekto bakterija koja se zimi povlači u pupoljke poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje sprovođenje hemijskih mera zaštite pre nego se bakterija povuče u pupoljke i to primenom nekog od registrovanih preparata na bazi bakra:
 
 • Nordox 75 WG (bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,3% ili
 • Cuprozin 35 WP (bakar-oksihlorid) u količini 2,2-3kg/ha ili
 • Grifon (bakar-okishlorid) u količini 3,5l/ha
 
Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 4.8.2022 ‎(1)
Zaštita leske4.8.2022 12:05Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys); Pepelnica leske (Phyllactinia corylea)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi razvoja ploda.
 
 
 
Vizuelnim pregledom zasada leske sa naličja listova registrovano je prisustvo svih razvojnih stadijuma braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys).
 
 
 
 
 
 
Imaga i larve ove stenice prave štete sisanjem sokova iz omotača, ljuske i jezgra ploda. Oštećena jezgra bivaju smežurana, plutasta i nepravilnog oblika sa jasno vidljivim ubodnim mestima oko kojih se šire nekrotične površine, što značajno smanjuje kvalitet i tržišnu vrednost ploda leske. Pored direktnih šteta mesta uboda predstavljaju otvore za prodor različitih patogena prouzrokovača truleži ploda.
 
S obzirom da se zasadi leske još uvek nalaze u osetljivoj fenofazi razvoja ploda poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled zasada na prisustvo te štetočine. Ukoliko se u zasadu registruje prisustvo braon mramoraste stenice preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite primenom jednog od navedenih insekticida:
 
 • Kozak (lamda- cihalotrin) u količini 0,2l/ha ili
 • Polux (deltametrin) u koncentraciji 0,05%

Pregledom zasada leske sa naličja listova registrovano je prisustvo pepelnice  (Phyllactinia guttata) jer su uslovi u prethodnom periodu (suvo i toplo vreme) veoma pogodovali razvoju pomenutog patogena.

velika slika

U cilju suzbijanja navedenog patogena poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena jednog od navedenih fungicida:

 • Topas 100 EC (penkonazol) u koncentraciji 0,04% ili
 • Systane 240 EC; Foton (miklobutanil) u koncentraciji 0,015-0,2%.
Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 27.6.2022 ‎(1)
Zaštita leske27.6.2022 14:21Lisne vaši u voćarskim i vinogradarskim zasadima (aphididae); Pepelnica leske (Phyllactinia corylea); Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi formiranja ploda.
 
 
velika slika                             velika slika
 
 
Vizuelnim pregledom zasada leske sa naličja listova registrovano je prisustvo leskine lisne vaši (Myzocallis coryli) na 30% biljaka.
 
 
 
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije acetamiprid (Tonus) u cilju suzbijanja vaši u količini 0,13kg/ha.
 
Takođe, prilikom pregleda zasada leske na listovima je registrovano prisustvo imaga i larvi braon mramoraste stenice (Haliomorpha halys) u niskom intenzitetu. 
 
 
 
Ukoliko se u zasadima registruje prisustvo stenica poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena insekticida iz grupe piretroida. Sprovođenje mera zaštite preporučenim insekticidima preporučuje se u ranim jutarnjim časovima ili kasno uveče zbog efikasnijeg delovanja insekticida iz ove grupe.  
 
U prethodnom periodu suvo i toplo vreme pogodovalo je razvoju pepelnice (Phyllactinia guttata) čije prisustvo je i registrovano u pojedinim zasadima leske.
 
velika slika                                 velika slika
 
 
U cilju suzbijanja navedenog patogena poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena jednog od navedenih fungicida:
 • Systane 240 EC; Foton (miklobutanil) u koncentraciji 0,015-0,2% ili
 • Topas 100 EC (penkonazol) u koncentraciji 0,04%
Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 13.5.2022 ‎(1)
Zaštita leske13.5.2022 18:13Lisne vaši u voćarskim i vinogradarskim zasadima (aphididae); Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys); Pepelnica leske (Phyllactinia corylea)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske nalaze se u fenofazi razvoja listova.
 
 
 
Vizuelnim pregledom zasada leske sa naličja listova registrovano je prisustvo lisne vaši leske (Myzocallis corylli) na vršnim listovima na do 20% biljaka.
 
 
velika slika                                velike slika            
 
 
Toplo i suvo vreme u proteklom periodu pogodovalo je razvoju pomenute štetočine. Na listovima su prisutne krilate forme leskine vaši, a u toku je naseljavanje zasada leske ovom štetočinom. Prisustvo vaši u visokoj populaciji može izazvati smanjenje prinosa i uticati na kvalitet plodova.
 
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled u zasadima leske na prisustvo pomenute štetočine i ukoliko se utvrdi njihovo prisustvo preporuka je sprovođenje hemijskih mera zaštite u cilju suzbijanja štetočine primenom jednog od navedenih insekticida:
 • Tonus (acetamiprid) u količini 0,13kg/ha ili
 • Polux  (deltametrin) u koncentraciji 0,03-0,05%

Takođe, prilikom vizuelnog pregleda leske registrovano je prisustvo odraslih jedinki braon mramoraste stenice (Haliomorpha halys) i položena jajna legla sa naličja lista. Prisustvo odraslih jedinki i položenih jajnih legala utvrđeno je u niskom intenzitetu napada, ali se u narednom periodu očekuje intenzivnija aktivnost pomenute štetočine sa spontane flore i naseljavanje voćnih zasada i ratarskih i povrtarskih kultura.

 

velika slika                                  velika slika

Braon mramorasta stenica nanosi štete u stadijumu imaga i larve sisanjem sokova iz svih nadzemnih delova biljaka. Najveće štete upravo pravi na plodovima u vreme sazrevanja, a ubodna mesta predstavljaju ulazne otvore za razvoj različitih patogena. Izrazito visok reproduktivni kapacitet stenice kao i sposobnost brzog migriranja sa jedne površine na drugu, skrivanje na nepristupačnim mestima otežavaju suzbijanje stenica u proizvodnji.

Preporučeni insekticidi navedeni za suzbijanje vaši u zasadima leske delovaće i na stenice prisutne u zasadima.

Vremenski uslovi tokom maja meseca pogodovali su razvoju pepelnice (Phyllactinia guttata) pa se u pojedinim zasadima prisustvo simptoma registruje sa naličja listova leske.

velika slika

U cilju zaštite zasada leske od navedenog patogena poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena fungicida Topas 100 EC (penkonazol) u koncentraiji 0,04%.

Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 13.4.2022 ‎(1)
Zaštita leske 13.4.2022 11:23Eriofide (eriophyoidae)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi formiranja listova.
 
 
zasad leske                                 fenofaza razvoja leske
 
 
Vizuelnim pregledom u pojedinim zasadima leske registrovano je prisustvo eriofidne grinje (Phytoptus avellanae)  ili grinje velikih pupoljaka kako u inficiranim pupoljcima tako i sa naličja mladih, novoformiranih listova leske.
 
 
inficiran pupoljak                     nabubreli inficirani pupoljci
 
 
 
Tokom godine leskina grinja ima više generacija godišnje i prezimljava u resama i ispod ljuspica pupoljaka. Porastom dnevnih temperatura u proleće sa inficiranih pupoljaka migrira ka novim,mladim listovima.
 
 
grinje sa naličja lista                   larve eriofidne grinje
 
 
Poljoprivrednim proizvođačima se pre svega preporučuje pregled zasada na prisustvo leskine grinje (pregled mladih listova sa naličja) jer intenzitet napada zavisi od zastupljenosti osetljive sorte leske, primenjenih mera agrotehnike i drugo.
 
Ukoliko se u zasadu registruje prisustvo štetočine preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite primenom preparata na bazi aktivne materije abamektina: Abastate; Vertimec 0,18 EC ili Kraft 1,8 EW u koncentraciji 0,15%.
 
Prilikom primene preparata za zaštitu neophodno je pridržavati se uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite pčela i drugih oprašivača!
 
 
 
Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 29.3.2022 ‎(1)
Zaštita leske29.3.2022 14:22Eriofide (eriophyoidae)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi razvoja listova.
 
 
Za region Kikinde se od četvrtka najavljuje višednevni kišni period koji može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije od strane prouzrokovača bakterioznih obolenja, pa se sa ciljem zaštite leske, proizvođačima preporučuje sprovođenje hemijskih mera zaštite, pre najavljenih padavina,  primenom preparata Nordox 75 WG (bakar-oksid) u koncentraciji 0,15%.
 
 
Prilikom primene pesticida treba se pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača!
Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 9.11.2021 ‎(1)
Jesenji tretman u zasadima leske9.11.2021 11:13Ne odnosi se na specifičan štetni organizam
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi opadanja lišća i početak diferenciranja cvetnih pupoljaka.
 
 
 
velika slika                                velika slika
 
 
 
Vizuelnim pregledom zasada leske registrovano je prisustvo samo muških cvetnih pupoljaka (rese) koje su još uvek zatvorene, dok prisustvo ženskih pupoljaka nije utvrđeno.
 
Tretman u zasadima preporučuje se u cilju zaštite zasada leske od različitih prouzrokovača kako gljivičnih tako i bakterijskih oboljenja koji se zadržavaju u rak ranama, na kori grana i stabla.
 
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da se tretman u zasadima leske sprovede kada sa grana opadne oko 70% lisne mase, nekim od registrovanih preparata na bazi bakra:
 
 1. Nordox 75 WG (bakar oksid) u koncentraciji 0,3% ili
 2. Cuprablau Z ultra WP (bakar oksihlorid) u količini 3,1kg/ha
 
Sprovođenje hemijskog tretmana preporučuje po mirnom i tihom vremenu bez vetra.
Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 19.8.2021 ‎(1)
Zaštita leske19.8.2021 14:42Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys); Zelena povrtna stenica (Nezara viridula)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fazi sazrevanja ploda.
 
Vizuelnim pregledom zasada leske na lokalitetu Kikinda registrovan je visok intenzitet napada štetnih stenica. Pregledom ploda i lista leske registrovano je prisustvo različitih razvojnih stadijuma braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) i zelene povrtne stenice (Nezara viidula).
 
Picture
 
Braon mramorasta stenica je izrazito invazivna i polifagna vrsta, a trenutno u zasadima leske dominiraju stariji larveni stupnjevi štetočine. Kao posledica ishrane larvi i adulta obrazuju se smežurani i plutasti plodovi nepravilnog oblika, pri čemu visina štete i simptomi oštećenja prvenstveno zavise od momenta napada stenice i faze razvoja leske. S obzirom da se kasne sorte leske još uvek nalaze u osetljivim fazama razvoja, proizvođačima se preporučuje pregled zasada i sprovođenje hemijskog tretmana ukoliko ustanove prisustvo štetnih stenica. Preporučuje se primena insekticida:
 • Karate zeon; Kozak (lambda-cihalotrin) 0,2 l/ha (karenca 7 dana)

Zbog visokih dnevnih temperatura vazduha hemijske tretmane treba sprovoditi ili u ranim jutarnjim ili u kasnim večernjim časovima.

Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 26.7.2021 ‎(1)
Zaštita leske26.7.2021 12:53Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys); Zelena povrtna stenica (Nezara viridula); Pepelnica leske (Phyllactinia corylea)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi razvoja ploda.
 
 
 
Preporuka za tretman insekticidima u zasadima leske data je 13.07. u cilju suzbijanja invazivnih vrsta stenica prisutnih u zasadima, braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) i zelene (povrtne) stenice (Nezara viridula).
 
Vizuelnim pregledom zasada i dalje se registruje prisustvo svih razvojnih stadijuma pomenutih štetočina, a kako se leska nalazi još uvek u osetljivoj fazi razvoja i plodovi su osetljivi na ubod stenica poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled zasada leske na prisustvo štetočina.
 
 
 
 
 
Ukoliko se vizuelnim pregledom utvrdi prisustvo stenica u zasadima preporučuje se primena sledećih insekticida iz grupe piretroida u cilju njihovog suzbijanja:
 • Polux (deltametrin) u koncentraciji 0,05% ili
 • Kozak; Karate Zeon (lambda-cihalotrin) u količini 0,2l/ha

Pregledom zasada leske sa naličja listova registrovano je prisustvo simptoma pepelnice leske(Phyllactinia corylea).

simptomi pepelnice na naličju lista

Visoke temperature u proteklom periodu izuzetno su pogodovale razvoju prouzrokovača pepelnice pa se proizvođačima koji u svojim zasadima registruju prisustvo simptoma tog patogena, preporučuje primena fungicida Topas 100 EC (penkonazol) u kocentraciji 0,04%.

Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 13.7.2021 ‎(1)
Zaštita leske13.7.2021 11:13Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi razvoja ploda.
 
 
zasad leske                                razvoj ploda
 
 
Vizuelnim pregledom zasada leske registrovano je prisustvo braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys), položenih jajnih legala, larvi i odraslih jedinki.
 
                   
                                   velika slika
 
 
velika slika                              velika slika
 
 
Braon mramorasta stenica je izrazito polifagna i migratorna vrsta, a u zasadima leske prouzrokuje štete sisanjem sokova iz omotača, ljuske i jezgra ploda što dovodi do smanjenja kvaliteta i tržišne vrednosti ploda. Plodovi leske usled napada stenica dobijaju gorak ukus.
 
Visoke temperature u protekle dve nedelje pogodovale su razvoju pomenute štetočine i naseljavanju zasada leske gde je suzbijanje stenica na ovoj lokaciji monitoringa sprovodeno pre više od dve nedelje.
 
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled zasada i ukoliko se ustanovi prisutvo braon mramoraste stenice sprovođenje mera zaštite primenom jednog od navedenih insekticida:
 
 • Karate -zeon ili Kozak (lambda-cihalotrin) 0,15-0,2l/ha ili
 • Polux (deltametrin) u koncentraciji 0,05%
Sprovođenje tretmana preporučuje se u ranim jutarnjim časovima ili kasno uveče zbog visokih temperatura u toku dana.
 
 
 
Region: Kikinda
1 - 10 Next