Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > leska  

Web Part Page Title Bar image
leska

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
SelectedKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 19.8.2021 ‎(1)
Zaštita leske19.8.2021 14:42Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys); Zelena povrtna stenica (Nezara viridula)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fazi sazrevanja ploda.
 
Vizuelnim pregledom zasada leske na lokalitetu Kikinda registrovan je visok intenzitet napada štetnih stenica. Pregledom ploda i lista leske registrovano je prisustvo različitih razvojnih stadijuma braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) i zelene povrtne stenice (Nezara viidula).
 
Picture
 
Braon mramorasta stenica je izrazito invazivna i polifagna vrsta, a trenutno u zasadima leske dominiraju stariji larveni stupnjevi štetočine. Kao posledica ishrane larvi i adulta obrazuju se smežurani i plutasti plodovi nepravilnog oblika, pri čemu visina štete i simptomi oštećenja prvenstveno zavise od momenta napada stenice i faze razvoja leske. S obzirom da se kasne sorte leske još uvek nalaze u osetljivim fazama razvoja, proizvođačima se preporučuje pregled zasada i sprovođenje hemijskog tretmana ukoliko ustanove prisustvo štetnih stenica. Preporučuje se primena insekticida:
 • Karate zeon; Kozak (lambda-cihalotrin) 0,2 l/ha (karenca 7 dana)

Zbog visokih dnevnih temperatura vazduha hemijske tretmane treba sprovoditi ili u ranim jutarnjim ili u kasnim večernjim časovima.

Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 26.7.2021 ‎(1)
Zaštita leske26.7.2021 12:53Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys); Zelena povrtna stenica (Nezara viridula); Pepelnica leske (Phyllactinia corylea)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi razvoja ploda.
 
 
 
Preporuka za tretman insekticidima u zasadima leske data je 13.07. u cilju suzbijanja invazivnih vrsta stenica prisutnih u zasadima, braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) i zelene (povrtne) stenice (Nezara viridula).
 
Vizuelnim pregledom zasada i dalje se registruje prisustvo svih razvojnih stadijuma pomenutih štetočina, a kako se leska nalazi još uvek u osetljivoj fazi razvoja i plodovi su osetljivi na ubod stenica poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled zasada leske na prisustvo štetočina.
 
 
 
 
 
Ukoliko se vizuelnim pregledom utvrdi prisustvo stenica u zasadima preporučuje se primena sledećih insekticida iz grupe piretroida u cilju njihovog suzbijanja:
 • Polux (deltametrin) u koncentraciji 0,05% ili
 • Kozak; Karate Zeon (lambda-cihalotrin) u količini 0,2l/ha

Pregledom zasada leske sa naličja listova registrovano je prisustvo simptoma pepelnice leske(Phyllactinia corylea).

simptomi pepelnice na naličju lista

Visoke temperature u proteklom periodu izuzetno su pogodovale razvoju prouzrokovača pepelnice pa se proizvođačima koji u svojim zasadima registruju prisustvo simptoma tog patogena, preporučuje primena fungicida Topas 100 EC (penkonazol) u kocentraciji 0,04%.

Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 13.7.2021 ‎(1)
Zaštita leske13.7.2021 11:13Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi razvoja ploda.
 
 
zasad leske                                razvoj ploda
 
 
Vizuelnim pregledom zasada leske registrovano je prisustvo braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys), položenih jajnih legala, larvi i odraslih jedinki.
 
                   
                                   velika slika
 
 
velika slika                              velika slika
 
 
Braon mramorasta stenica je izrazito polifagna i migratorna vrsta, a u zasadima leske prouzrokuje štete sisanjem sokova iz omotača, ljuske i jezgra ploda što dovodi do smanjenja kvaliteta i tržišne vrednosti ploda. Plodovi leske usled napada stenica dobijaju gorak ukus.
 
Visoke temperature u protekle dve nedelje pogodovale su razvoju pomenute štetočine i naseljavanju zasada leske gde je suzbijanje stenica na ovoj lokaciji monitoringa sprovodeno pre više od dve nedelje.
 
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled zasada i ukoliko se ustanovi prisutvo braon mramoraste stenice sprovođenje mera zaštite primenom jednog od navedenih insekticida:
 
 • Karate -zeon ili Kozak (lambda-cihalotrin) 0,15-0,2l/ha ili
 • Polux (deltametrin) u koncentraciji 0,05%
Sprovođenje tretmana preporučuje se u ranim jutarnjim časovima ili kasno uveče zbog visokih temperatura u toku dana.
 
 
 
Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 24.6.2021 ‎(1)
Zaštita leske24.6.2021 11:44Lisne vaši u voćarskim i vinogradarskim zasadima (aphididae); Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys); Zelena povrtna stenica (Nezara viridula)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fazi razvoja ploda (BBCH 71-73).
 
Picture
 
Monitoringom zasada leske na lokalitetu Kikinda registrovan je visok intenzitet napada lisnih vaši (Aphididae), koje su prvenstveno pozicionirane na naličju lišća. Takođe je, u odnosu na prethodni vizuelni pregled, uočena i znatno veća brojnost štetnih stenica, tj. povrtne stenice (Nezara viridula) i braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys).
 
Picture
 
Picture
 
Povećana brojnost pomenutih štetočina objašnjava se povoljnim klimatskim uslovima, odnosno visokim temperaturama vazduha i odsustvom padavina. Ovakvi klimatski uslovi pogoduju razvoju lisnih vaši i stenica, pa je posledično i njihova aktivnost znatno izraženija. Usled toga, proizvođačima leske se preporučuje pregled zasada na prisustvo gore pomenutih štetočina i ukoliko se registruje njihovo prisustvo sprovođenje hemijskog tretmana. Preporučuje se primena nekog od insekticida:
 • Polux (deltametrin) u koncentraciji 0,05% (MBT 2) ili
 • Kozak ili Karate Zeon (lambda-cihalotrin) u količini 0,15-0,2 l/ha (MBT 2) 
Kako se tokom predstojećeg vikenda očekuje pad temperature, stvoriće se povoljni uslovi za izvođenje hemijskog tretmana, koji treba sprovoditi u večernjim ili jutarnjim časovima pri temperaturi ispod 25°C. Prilikom izbora preparata treba voditi računa o maksimalnom broju dozvoljenih tretmana tokom jedne vegetacije (MBT).
 
Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 4.6.2021 ‎(1)
Zaštita leske4.6.2021 11:41Lešnikov surlaš (Curculio nucum); Lisne vaši u voćarskim i vinogradarskim zasadima (aphididae); Pepelnica leske (Phyllactinia corylea); Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fazi formiranja ploda (BBCH 69-73).
 
Picture
 
Na lokalitetu Kikinda, vizuelnim pregledom zasada leske na naličju listova registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae). S obzirom da se zasadi leske nalaze u fazi razvoja ploda, posebnu pažnju treba obratiti na prisustvo leskinog surlaša (Curculio nucum), koji se najčešće javlja u ovom periodu godine, hraneći se listovima i mladim plodovima.
 
Pored navedenih štetočina, vizuelnim pregledom registrovano je sporadično prisustvo povrtne stenice (Nezara viridula), kao i braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys). U narednom periodu, sa porastom temperature i stabilizacijom vremenskih uslova, očekuje se povećana aktivnost štetnih stenica, pri čemu posebnu pažnju treba obratiti na prisustvo braon mramoraste stenice, koja se ističe kao izrazito polifagna i invanzivna vrsta. 
 
Picture
 
Picture
 
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled zasada leske i sprovođenje hemijskog tretmana ukoliko registruju prisustvo pomenutih štetočina. Preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:
 • Kozak ili Karate Zeon (lambda-cihalotrin) 0,15-0,2 l/ha ili
 • Polux (deltametrin) 0,05%.
Picture
 
 
Pored štetnih insekata, vizuelni pregled zasada leske ukazao je na prisustvo simptoma peplnice leske (Phyllactinia corilea).
 
Picture
 
Proizvođačima leske se preporučuje pregled zasada leske u cilju utvrđivanja prisustva pomenutog patogena, te sprovođenje hemijskog tretmana ukoliko registruju prisustvo simptoma pepelnice. Preporučuje se primena fungicida:
 • Thiovit jet 80 WG (sumpor) 2-5 kg/ha.
Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 10.5.2021 ‎(1)
Zaštita leske10.5.2021 10:55Lisne vaši u voćarskim i vinogradarskim zasadima (aphididae); Lisne pipe (phyllobius sp.); Lešnikov surlaš (Curculio nucum)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi razvoja listova.
 
 
 
 
 
Vizuelnim pregledom zasada leske registrovano je prisustvo lisne vaši leske (Myzocalis coryli).
Vaši su prisutne sa naličja listova na 15% pregledanih biljaka. Prisustvo lisnih vaši u visokoj populaciji može izazvati smanjenje prinosa i kvalitet plodova. Poljoprivrednim proizvođačima preporučuje pregled zasada radi utvrđivanja prisustva štetočina.
 
 
 
 
 
 
Ukoliko se registruje prisustvo vaši u zasadima leske preporučuje se primena insekticida Tonus na bazi aktivne materije acetamiprid u količini 0,13 kg/ha.
 
 
Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 1.4.2021 ‎(1)
Zaštita leske 1.4.2021 8:50Eriofide (eriophyoidae)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi razvoja listova.
 
 
Padavine koje su najavljene za petak mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije od strane prouzrokovača bakterioznih oboljenja, te se proizvođačima preporučuje primena preparata Nordox 75 WG (bakar-oksid)  u koncentraciji 0,15%.
 
Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo eriofidne grinje (Phytoptus avellanae)kako u inficiranim pupoljcima leske tako i sa naličja novoformiranih mladih listova.
 
  
velika slika                               velika slika
 
 
   
velika slika                                    velika slika
 
(larve grinje na listu )                  (odrasla jedinka na listu)
 
Leskina grinja ima više generacija godišnje, prezimljava ispod ljuspica pupoljaka ili u resama.
U proleće migrira sa zaraženih na zdrave pupoljke i mlade listove.
 
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled zasada leske na prisustvo pomenute štetočine (obratiti pažnju na okrugle, nabubrele pupoljke) i ukoliko se utvrdi njihovo prisustvo preporučuje se sprovođenje mera zaštite primenom jednog od preparata na bazi aktivne materije (abamektin) : Abastate; Vertimec 018 EC; Kraft 1,8 EW u koncentraciji 0,15%.
 
Prilikom primene preparata za zaštitu neophodno je pridržavati se uputstva za upotrebu i preduzeti sve potrebne mere u cilju zaštite pčela i drugih oprašivača!
Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 23.10.2020 ‎(1)
Zaštita leske23.10.2020 11:18Ne odnosi se na specifičan štetni organizam
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fazi diferenciranja cvetnih pupoljaka, odnosno u fazi obezbojavanja i opadanja lišća.
 
Picture
 
U cilju suzbijanja prezimljujućih oblika bakterijskih i gljivičnih prouzrokovača bolesti, u zasadima leske se preporučuje sprovođenje hemijskog tretmana sa nekim od preparata na bazi bakra:
 • Cuprablau Z ultra WP (bakar oksihlorid) 3,1 kg/ha ili
 • Nordox 75 WG (bakar oksid) 0,3%.
S obzirom da trenutne visoke temperature iniciraju ranije cvetanje ove voćne vrste, pravovremeni je momenat za sprovođenje hemijskog tretmana, koji je neophodno izvršiti pre početka cvetanja leske, tj. u fazi diferenciranja cvetnih puoljaka.
Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 9.7.2020 ‎(1)
Zaštita leske9.7.2020 13:33Lisne vaši u voćarskim i vinogradarskim zasadima (aphididae); Pepelnica leske (Phyllactinia corylea)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fazi razvoja ploda.
 
Picture
 
Vizuelnim pregledom zasada leske na lokalitetu Kikinda na naličju listova registrovano je prisustvo larvi i odraslih jedinki lisnih vaši (Aphididae) na 20% pregledanih biljaka.
 
Picture
 
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled zasada leske i sprovođenje hemijskog tretmana ukoliko registruju prisustvo pomenute štetočine. Za suzbijanje lisnih vaši u zasadu leske preporučuje se primena insekticida:
 • Karate zeon (lambda-cihalotrin) 0,2 l/ha

U pojedinim zasadima leske tokom vizuelnih pregleda registrovano je prisustvo pepelnice leske (Phyllactinia corylea). Uslovi u kojima se odvija proizvodnja pogoduju razvoju i širenju ovog patogena. Proizvođačima se preporučuje pregled i ukoliko se uoči prisustvo pepelnice primena fungicida:

 • Topas 100 EC (penkonazol) 0,04 %.
Region: Kikinda
Expand/Collapse Created : 29.5.2020 ‎(1)
Zaštita leske29.5.2020 14:04Pepelnica leske (Phyllactinia corylea); Lisne vaši u voćarskim i vinogradarskim zasadima (aphididae); Lešnikov surlaš (Curculio nucum)

Na području delovanja RC Kikinda, zasadi leske se nalaze u fenofazi razvoja ploda.

 
 
 

Vizuelnim pregledima zasada leske registrovana je pojava lisne vaši leske (Myzocallis coryli) na naličju listova. Takođe, uočeno je i prisustvo lešnikovog surlaša (Curculio nucum).

 
 
Proizvođačima se preporučuje pregled zasada na prisustvo navedenih štetočina i ukoliko se registruje njihovo prisustvo primena insekticida Karate zeon (a.m.lamda-cihalotrin) u količini 0,2 l/ha.
 

Uslovi su veoma povoljni i za razvoj prouzrokovača pepelnice leske (Phyllactinia guttata), pa se u cilju zaštite lisne mase proizvođačima preporučuje primena fungicida Topas 100 EC (a.m.penkonazol) u koncentraciji 0,04%.

Region: Kikinda
1 - 10 Next