Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > kupina  

Web Part Page Title Bar image
kupina

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 28.2.2024 ‎(1)
Zaštita kupine28.2.2024 10:02Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis); LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području delovanja RC Niš, zasadi kupine se nalaze u fazi od mirovanja do glavni  pupoljak počinje da raste (BBCH 01-03).

zasad kupine

U toku je orezivanje dvogodišnjih izdanaka kupine. Prilikom rezidbe  bi trebalo odstraniti osušene i bolestima zaražene prošlogodišnje izdanke do osnove i izneti iz zasada. 

Nakon vezivanja izdanaka kupine proizvođačima se preporučuje sprovođenje tretmana, preparatom na bazi bakra:

Nordox 75 WG (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,2%,

Ovaj tretman se sprovodi sa ciljem  smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum), ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Didymella applanata) i rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis).

Preparatu na bazi bakra preporučuje se i dodavanje preparata bazi mineralnog ulja Galmin u koncentraciji  2% sa  ciljem suzbijanja prezimljujućih formi štetočina.

Tretman bi rebalo sprovesti u najtoplijem delu dana, na temperaturi iznad 8°C, po mirnom vremenu,  posle orezivanja izdanaka, uz utrošak veće količine tečnosti kako bi deposit dospeo do svih mesta prezimljavanja štetnih organizama.

Region: Niš
Expand/Collapse Created : 27.2.2024 ‎(1)
Zaštita kupine27.2.2024 9:26Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis); LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području delovanja RC Kruševac, zasadi kupine se nalaze u fenofazi glavni pupoljak počinje da raste (BBCH 03).

U cilju dezinfekcije lastara nakon orezivanja, kao i smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis), purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum) i ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Didymella applanata), proizvođačima se preporučuje sprovođenje hemijskog tretmana registrovanim preparatom na bazi bakra:

Nordox 75 WG (a.m.bakar-oksid)  0,2%.

Uz bakarni preparat, u cilju suzbijanja prezimljujućih formi štetočina, preporučuje se primena preparata na bazi mineralnog ulja Galmin, u koncentraciji 1-2%.

Tretman  bi trebalo sprovesti po mirnom vremenu, u najtoplijem delu dana na temperaturi  vazduha iznad 5°C.

 

Region: Kruševac
Expand/Collapse Created : 26.2.2024 ‎(1)
Zimski tretman kupine26.2.2024 19:15Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis); LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području rada RC Užice zasadi kupine se, zavisno od sorte I ekspozicije, nalaze u fazi od mirovanja do glavni pupoljak počinje da raste (BBCH 00-03).

 U zasadima kupine na našem regionu, u toku je rezidba I vezivanje izdanaka. Stari izdanci, kao I suvi, oštećeni, orezuju se do osnove, iznose iz zasada I uništavaju. Ostavljaju se izdanci koji su zdravi I  vitalni, sa razvijenim bočnim granama.

Nakon orezivanja, u cilju dezinfekcije rana i smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis), ljubičaste pegavosti iznanaka kupine (Didymella applanata) i purpurne pegavosti lista kupine (Septocyta ruborum), preporuka je da se sprovede preventivni tretman preparatom na bazi bakra:

-Nordox 75 WG (a.m. bakar-oksid), u koncentraciji 0,2%.

U cilju suzbijanja prezimljujućih formi štetnih insekata i grinja, kao dodatak bakarnom preparatu, preporučuje se primena mineralnog ulja Galmin, u koncentraciji 2%.

Sporovođenje hemijskih mera zaštite se preporučuje pre padavina koje su za područje Zlatiborskog okruga  najavljene od četvrtka .


Tretman bi trebalo sprovesti po suvom i toplom vremenu , bez vetra,  uz veću količinu tečnosti.

Region: Užice
Expand/Collapse Created : 26.12.2023 ‎(1)
Zaštita kupine26.12.2023 11:34LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis)

Na području rada RC Knjaževac, zasadi kupine se nalaze u fazi razvoja: Stari listovi osušeni (BBCH 97). 

Obilaskom zasada kupina, izvršen je vizuelni pregled i uočeni su simptomi ljubičaste pegavosti izdanaka (Didymella applanata), rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis), purpurne pegavosti lista kupine (Septocyta ruborum).  

U cilju dezinfekcije i smanjenja infektivnog potencijala pomenutih patogena i drugih prouzrokovača gljivičnih i bakterijskih oboljenja, preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite, primenom preparata na bazi bakra:

-Nordox 75 WG (a.m. bakar - oksid), u koncentraciji 0,2%.

Pre hemijskog tretmana treba primeniti agrotehničke i pomotehničke mere u zasadu, a to su uklanjanjanje starih, polomljenih i zaraženih izdanaka i njihovo uništavanje.

Do kraja godine prognozira se suvo i toplo vreme. Preporuka je da se u navedenom periodu obavi hemijski tretman, sa što većom količinom tečnosti kako bi depozit preparata dospeo do svih delova biljke.

 

Region: Knjaževac
Expand/Collapse Created : 14.11.2023 ‎(1)
Zaštita kupine14.11.2023 8:41Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis); LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području delovanja RC Niš, zasadi kupine se nalaze u fazi stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju; stari listovi kultivara imaju specifiču boju (BBCH 93).

velika slika

Vizuelnim pregledom zasada kupine uočeno je prisustvo simptoma prouzrokovača: žute rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis), purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum), ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Didymella applanata) i drugih prouzrokovača gljivičnih i bakterioznih oboljenja.

U cilju smanjenja infektivnog potencijala pomenutih patogena za narednu vegetaciju, proizvođačima se preporučuje primena preparata na bazi bakra:

Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid) 0,2%.

Preporuka proizvođačima je da tretman sprovedu po mirnom i suvom vremenu sa većom količinom tečnosti kako bi depozit dospeo do svih mesta prezimljavanja patogena.

Pre sprovođenja hemijskih mera preporučuje se i primena mehaničkih mere u vidu orezivanja izdanaka sa simptomima bolesti. Ovakve izdanke treba orezati do osnove, a potom ih izneti iz zasada i uništiti.

Region: Niš
Expand/Collapse Created : 7.11.2023 ‎(1)
Zaštita kupine7.11.2023 11:08LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis)

Na području delovanja RC Negotin zasadi kupine se nalaze u fazi stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju; stari listovi kultivara imaju specifičnu boju (BBCH 93).

faza razvoja bBCH 93

faza razvoja

Vizuelnim pregledom zasada kupine registrovano je prisustvo simptoma žute rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis), purpurne pegavosti izdanaka kupine (Septocyta ruborum), ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Didymella applanata) i drugih gljivičnih i bakterioznih oboljenja.

U cilju smanjenja infektivnog potenicijala navedenih patogena patogena proizvođačima se preporučuje primena registrovanog preparata na bazi bakra:

Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,2%.

Preporuka je da se, pre sprovođenja hemijskog tretmana, izdanci sa simtomima bolesti i onih koji su doneli rod orežu do osnove, iznesu iz zasada i unište.

Hemijski tretman treba obaviti po mirnom i suvom vremenu u najtoplijem delu dana, sa što većom količinom tečnosti kako bi se depozit preparata rasporedio na celu biljku.

 

Region: Negotin
Expand/Collapse Created : 4.11.2023 ‎(1)
Zaštita zasada kupine4.11.2023 11:00Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis); LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području delovanja RC Valjevo, zasadi kupine se nalaze u fazi stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju; stari listovi imaju specifičnu boju (BBCH 93).

Tokom vizuelnog pregleda zasada uočeno je prisustvo simptoma:

Ø  ljubičaste pegavosti izdanaka (Didymela applanata),

Ø  rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis) i

Ø  purpurne pegavosti izdanaka kupine (Septocyta ruborum).

U cilju smanjenja infektivnog potencijala navedenih patogena, preporučuje se sprovođenje tretmana preparatom Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji primene 0,2%. Primenom navedenog preparata smanjuje se infektivni potencijal navedenih i ostalih patogena u zasadu.

Tretman bi trebalo sprovesti po mirnom i suvom vremenu, uz veći utrošak vode ("kupanje" biljaka) kako bi depozit preparata dospeo do svih mesta prezimljavanja patogena.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da pre navedenog hemijskog tretmana sprovedu i mehaničke mere, koje podrazumevaju orezivanje izdanaka  koji su doneli rod i izdanke sa simptomima bolesti do osnove i njihovo iznošenje van zasada i uništavanje.

Region: Valjevo
Expand/Collapse Created : 3.11.2023 ‎(1)
Zaštita kupine 3.11.2023 13:34LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis)

Na području rada RC Užice, zasadi kupine se nalaze u fazi razvoja: stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju, stari listovi kultivara imaju specifičnu boju (BBCH 93). 


Obilaskom zasada kupina, uočeni su simptomi ljubičaste pegavosti izdanaka (Didymella applanata), rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis), purpurne pegavosti lista kupine (Septocyta ruborum).  

Poljoprivrednim proizvođačima se, u cilju dezinfekcije i smanjenja infektivnog potencijala pomenutih patogena i drugih prouzrokovača gljivičnih i bakterijskih oboljenja, preporučuje sprovođenje hemijskih mera zaštite, primenom preparata na bazi bakra:

-Nordox 75 WG (a.m. bakar - oksid), u koncentraciji 0,2%.

Osim hemijskih, važna je i primena  agrotehničkih i pomotehničkih mera u zasadu, radi što boljeg provetravanja, a to su uklanjanjanje starih, polomljenih i zaraženih izdanaka i njihovo uništavanje.

Hemijske mere zaštite treba sprovesti po mirnom i suvom vremenu, sa što većom količinom tečnosti kako bi depozit preparata dospeo do svih delova biljke. 
Region: Užice
Expand/Collapse Created : 2.11.2023 ‎(2)
Zaštita kupine2.11.2023 13:43Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis); LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području delovanja RC Kruševac zasadi kupine se nalaze u fazi stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju; stari listovi kultivara imaju specifičnu boju (BBCH 93).

Vizuelnim pregledom zasada kupine registrovano je prisustvo simptoma žute rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis), purpurne pegavosti izdanaka kupine (Septocyta ruborum), ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Didymella applanata) i drugih gljivičnih i bakterioznih oboljenja. U cilju smanjenja infektivnog potenicijala navedenih patogena proizvođačima se preporučuje primena registrovanog preparata na bazi bakra:

Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid)  0,2%.

Neposredno pre tretmana, izdanke koji su doneli rod i izdanke sa simptomima bolesti treba orezati do osnove, izneti iz zasada i uništiti.

Preporuka je da se hemijski tretman sprovede po mirnom i suvom vremenu u najtoplijem delu dana, sa što većom količinom tečnosti kako bi se depozit preparata rasporedio na celu biljku.

Region: Kruševac
Zaštita kupine2.11.2023 8:39Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis); LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području delovanja RC Pirot, zasadi kupine se nalaze u fazi stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju; stari listovi imaju specifičnu boju (BBCH 93).

Obavljen je vizuelni pregled zasada kupine na više lokaliteta, i tom prilikom je utvrđeno prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka (Didymela applanata), rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis) i purpurne pegavosti izdanaka kupine (Septocyta ruborum).

(simptomi rđe na naličju lista)

Preporuka proizvođačima je obavljanje hemijskog tretmana u cilju smanjenja infektivnog potencijala navedenih ali i drugih gljivičnih i bakterioznih oboljenja. Za tretman koristiti registrovani preparat na bazi bakra:

  • Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,2%

Jako je važno da se neposredno pre sprovođenja hemijskih mera obave mehaničke mere zaštite u vidu orezivanja izdanaka sa simptomima bolesti. Ovakve izdanke potrebno je orezati do osnove a potom ih izneti iz zasada i uništiti.

Hemijski tretman potrebno je sprovesti po mirnom i suvom vremenu, uz utrošak veće količine vode („okupati biljku“), kako bi depozit primenjenog preparata dopreo do svih mesta na biljkama gde prezimljava patogen.

Region: Pirot
1 - 10 Next