Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > kupina  

Web Part Page Title Bar image
kupina

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 9.9.2020 ‎(1)
Pojava azijske voćne mušice9.9.2020 20:12Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na području delovanja RC Negotin na lovnim klopkama sa mirisnim atraktantom postavljenim u zasad kupine na lokalitetu Samarinovac, koji se nalazi u fazi druga berba: još više plodova je obojeno (BBCH 89), uhvaćene su prve odrasle jedinke azijske voćne mušice (Drosophila suzukii). Pregledom sadržaja lovnih klopki 7.9.2020. u laboratoriji, registrovano je prisustvo 19 ženki i 1 mužjaka ove štetočine.

Ženka Drosophila suzukii

Testerasta legalica ženke D.suzukii

Ženke azijske voćne mušice pomoću čvrste testeraste legalice polažu jaja u unutrašnjost zdravih plodova u fazi zrenja. Nakon embrionalnog razvoja pile se larve koje se hrane mesom ploda. Na mestima gde ženka pravi zareze prilikom polaganja jaja i ishranom larvi, stvara se put za infekcije plodova prouzrokovačima različitih vrsta truleži.

S obzirom da je u pitanju veoma intezivna štetočina, sa izrazito visokim reproduktivnim potencijalom, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje sprovođenje svih raspoloživih preventivnih mera, kako bi se smanjila njena populacija:

- Masovno izlovljavanje odraslih jedinki postavljanjem što većeg broja lovnih klopki sa mirisnim atraktantom (mešavina crnog vina i jabukovog sirćeta u odnosu 1:1 i par kapi deterdženta za sudove). Klopke treba postaviti na ivičnim delovima na rastojanju 2-3m, odnosno na 5m u centralnim delovima zasada.

- Skraćivanje intervala berbe radi što bržeg uklanjanja zrelih plodova sa parcele.

- Uklanjanje i uništavanje zaraženih, prezrelih i trulih plodova, koji predstavljaju idealnu podlogu za razvoj štetočine.

- Postavljanje zaštitnih insekatskih mreža oko zasada.

- Uništavanje okolnog divljeg bilja (divlja kupina, džanarika, zova) koje može biti domaćin i mesto umnožavanja ove štetočine, kao i krčenje napuštenih zasada.

- Kontrola ambalaže i druge opreme za berbu zbog mogućnosti širenja na veće udaljenosti transportom.

S obzirom da je u zasadima kupine berba u toku ne preporučuju se hemijske mere zaštite.

Region: Negotin
Expand/Collapse Created : 9.8.2020 ‎(1)
Zaštita od azijske voćne mušice-Drosophila suzukii9.8.2020 14:04Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)
Na terenu RC Kragujevac na klopkama sa mirisnim atraktantima postavljenim u zasad kupine, uhvaćene su prve jedinke azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) za ovo područje.
 
U pitanju je veoma opasna štetočina, čija se destruktivnost ogleda u činjenici da je u stanju u potpunosti da uništi plod, da se javlja pred samu berbu, ima veliki broj generacija, jak reprodukcioni potencijal i široki krug domaćina. Osim toga, svojom aktivnošću utire put i različitim patogenima prouzrokovačima truleži ploda.
 
Naime, ženka polaže jaja moćnom testerastom legalicom (na slici) u zreo plod zasecajući epidermis. U plodu se razvijaju larve pretvarajući pulpu ploda u kašu.
 
 
U ovom trenutku na našem terenu je pri kraju berba ili je u toku kod kasnih sorti šljiva, srednjih sorti bresaka i nektarina, dok se kod kasnih sorti breskve i nektarine, kao i u vinovoj lozi berba tek očekuje. Osim njih napadu su izložene i druge voćne vrste mekog ploda poput maline, kupine i dr.
 
U svakom slučaju, sve pomenute voćne vrste ekonomski značajne za naš region su u opasnosti zbog mogućnosti da budu napadnute od pomenute štetočine. Proizvođačima se preporučuje masovno izlovljavanje u cilju smanjenja populacije ove štetočine i to postavljanjem lovnih klopki (plastične flaše na kojima se izbuše rupice pri sredini, za ulaz mušice, dok se bliže grliću načini otvor koji se prekrije gazom, odakle isparava atraktant koji privlači insekte. Sam atraktant se pravi od mešavine jabukovog sirćeta i crnog vina u odnosu 1:1, uz nekoliko kapi detergenta).
 
Klopke se postavljaju nešto gušće ivicom parcele, na 2-3 m jedna od druge, a u malo ređem rasporedu što se zalazi dublje u unutrašnjost voćnjaka, na svakih 5 m.
 
Takođe se preporučuje uništavanje ili uklanjanje prezrelih i natrulih plodova, kako opalih tako i onih na granama, kao i skraćivanje perioda berbe. Potrebno je uništiti sve potencijalne biljke domaćine (divlja kupina, dženarika, zova i dr.) u okolini parcele. Zapušteni i neodržavani voćnjaci osetljivih vrsta su mesta gde se nesmetano odvija razvoj svih pa tako i ove štetočine pa se preporučuje njihovo krčenje.
 
Zbog skrivenog načina života i vremena kad se pojavljuje (uoči berbe), upotreba hemijskih sredstava je teško izvodljiva pa se prednost daje pomenutim mehaničkim i higijenskim merama.
 
 
 
 
Region: Kragujevac
Expand/Collapse Created : 7.8.2020 ‎(1)
Pojava azijske voćne mušice - mere kontrole7.8.2020 17:27Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na području delovanja RC Kruševac azijska voćna mušica, Drosophila suzukii, prati se  pomoću  lovnih klopki sa mirisnim atraktantima u zasadima kupine, vinove loze, šljive na više lokaliteta, kao  i uzorkovanjem zrelih plodova i praćenjem izletanja imaga iz njih.

U lovnim klopkama, u toku ove nedelje, registrovani su prvi ulovi odraslih jedinki u  zasadima kupine, dok se u vinovoj lozi njena pojava može očekivati uskoro.

Plodovi su na napad od ove štetočine najosetljiviji  u vreme zrenja. Ženke polažu jaja u zdrave plodove pomoću čvrste testeraste legalice, kojom zasecaju pokožicu ploda čime se otvara put za infekciju različitim vrstama patogena. Razvojem larvi unutar ploda može doći do njihovog potpunog propadanja.

U cilju kontrole populacije ove štetočine i smanjenja rizika od nastanka šteta, proizvođačima  bobičastog, koštičavog voća i vinove loze preporučuju se sledeće mere:

 

·      Masovno izlovljavanje odraslih jedinki postavljanjem što većeg broja klopki (plastične flaše sa izbušenim rupicama u koje se sipa mešavina crnog vina (1,5 dl), jabukovog sirćeta (1,5 dl) i nekoliko kapi deterdženta.

·      Skraćivanje intervala berbe plodova u cilju što bržeg sklanjanja sa parcele

·      Održavanje higijene unutar i oko zasada (uništavanje divljih vrsta-kupina, zova, džanarika), odlaganje prezrelih plodova u posude koje se ne otvaraju nedelju dana

·      Hemijske mere zaštite su izuzetno složene zbog ograničene upotrebe insekticida u periodu zrenja plodova i skrivenosti jaja i larvi unutar plodova, a samim tim i nemogućnosti suzbijanja ovih stadijuma razvoja.

 

Sprovođenje raspoloživih mera kontrole treba da se sprovodi na području celog regiona jer parcijalna kontrola pojedinačnih parcela ostavlja i dalje mogućnost umnožavanja insekata i daje slabe rezultate.

Region: Kruševac
Expand/Collapse Created : 3.8.2020 ‎(1)
Azijska voćna mušica u kupini3.8.2020 7:56Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na području rada RC Užice,  zasadi kupine se nalaze u fazi prvi plodovi imaju specifičnu boju za kultivar (BBCH 85).

Od 1. januara se vrši monitoring na prisustvo  azijske voćne mušice (Drozophila suzukii) u zasadima maline, kupine i trešnje. Na  teritoriji rada RC Užice registrovan je prvi ulov ove štetočine u zasadu kupine. Berba malina kod jednorodnih sorti je završena ili je pri kraju, u  narednim danima počinje berba kupine, remontantnih sorti maline, šljive. Preporuka proizvođačima je da obrate pažnju na prisustvo  D.suzukii i  preduzmu sve rapoložive mere kontrole kako bi se smanjila brojnost i predupredile eventualne štete.

Azijska vožna mušica ima visok reproduktivni potencijal. Ženka ima snažnu testerastu legalicu kojom zaseca pokožicu i polaže jaja u zdrave plodove u fazi promene boje ploda. Larve se hrane unutar ploda, a zaraženi plodovi postaju mekani i brzo propadaju. Indirektne štete nastaju od sekundranih parazita (gljive i bakterije) koji naseljavaju infestirane plodove i prouzrokuju razne truleži.

Hemijske mere se ne preporučuju zbog faze razvoja biljaka domaćina i ograničenja karencom preparata. U cilju kontrole preporučuju se sledeće mere:

- Izlovljavanje odraslih jedinki uz pomoć klopki (plastične flaše sa izbušenim rupicama u koje se sipa mešavina crnog  vina i jabukovog sirćeta u odnosu 1:1 i nekoliko kapi deterženta)
- redovna berba kako bi se zreli plodovi brže sklanjali sa parcele, uz uklanjanje zaraženih i trulih plodova
- sanitarna kontrola gajbica i druge opreme za berbu kako se plodovi sa larvama ne bi transportom prenosili u različite regione
-održavanje ivica parcela, uklanjanje korovskih biljaka koje mogu biti domaćini ovoj štetočini
-postavljanje zaštitinih insekatskih  mreža oko zasada.

Region: Užice
Expand/Collapse Created : 31.7.2020 ‎(1)
Azijska voćna mušica31.7.2020 11:11Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)
Regionalni centar: Vršac
U lovnim klopkama sa mirisnim atraktantima, koje su postavljene u zasadima maline i kupine, registrovani su prvi ulovi azijske voćne mušice (Drosophila suzukii).
Ženka je sposobna da svojom testerastom legalicom zaseca zdrave plodove i u njih polaže jaja. Larve svojom ishranom doprinose pojavi truleži na plodovima u fazi sazrevanja.
 
 
 
Azijska voćna mušica ima visok reprodukcioni potencijal. Pojavljuje se u zasadima u periodu promene boje plodova kada je primena insekticida otežana zbog karence preparata.
U cilju kontrole ove mušice preporučuje se:
  • postavljanje što većeg broja klopki za masovno izlovljavanje mušice
  • sanitarne mere-ne treba ostavljati plodove posle berbe jer predstavljaju izvor za nesmetan razvoj i umnožavanje; čišćenje gajbica od ostatka plodova; uništavanje korova oko parcela koji imaju plodove
  • skraćivanje intervala berbe plodova.
Region: Vršac
Expand/Collapse Created : 29.7.2020 ‎(2)
Pojava azijske voćne mušice u regionu Požarevca 29.7.2020 17:13Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na području delovanja RC Požarevac monitoring azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) vrši se u zasadima koštičavog voća, jagodičastog voća, i vinove loze. Praćenje pojave ove štetočine vrši se uz pomoć lovnih klopki, kao i uzorkovanjem zrelih plodova. Pregledom klopki prvi ulovi  imaga (2 mužjaka i 2 ženke) regostrovani su 27.07.2020. u zasadu kupine.

Azijska voćna mušica napada brojne voćne vrste u fazi zrenja, naročito vrste sa tankom pokožicom poput jagode, maline, kupine, smokve, trešnje, višnje, breskve, šljive i vinova loze. Ženka testerastom legalicom zaseca pokožicu ploda i polaže jaja u unutrašnjosti, gde se nakon embrionalnog razvoja pile larve koje se tu hrane prouzrokujući propadanje plodova. Oštećeni plodovi osetljiviji su i na prouzrokovače truleži, te štete mogu biti ogromne.

U cilju kontrole ove štetočine i sprečavanja nastanka šteta proizvođačima čiji se zasadi nalaze u fazi zrenja, preporučuje se primena sledećih mera:

·         Postavljanje velikog broja lovnih klopki (plastične flaše u kojima treba sipati crno vino, jabukovo sirće i nekoliko kapi deterdženta) u cilju izlovljavanja imaga.

·         Skratiti interval između branja kako bi se zreli plodovi češće iznosili sa parcele.

·         Održavanje higijene ambalaže i opreme za berbu.

·         Uklanjanje i uništavanje oštećenih i trulih plodova. Predlaže se njihovo skupljanje i odlaganje u burad koja se ne otvaraju sedam dana.

·         Nega rubova zasada i uništavanje korovskih biljaka domaćina.

 

Region: Požarevac
Mere kontrole Azijske voćne mušice29.7.2020 13:41Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na području delovanja RC Valjevo, pomoću lovnih klopki sa mirisnim atraktantom (crno vino, jabukovo sirće i par kapi deterdženta),  azijska voćna mušica (Drosophila suzukii) od početka godine prati se na više lokacija u zasadima maline, kupine, šljive, trešnje  i vinove loze. Njeno prisustvo  za sada je registrovano  u zasadima maline sorte  Vilamet (lokacija Pričević i Gornja Bukovica), čija se berba privodi kraju, i sa sortom Fertodi čija berba je u toku. Prisustvo azijske voćne mušice registrovano je i u zasadima kupine.

 

velika slika

velika slika

 

U narednom periodu, štete od azijske voćne mušice se mogu očekivati u zasadima kupine, remontantnih sorata maline (Polka, Polana), šljive i vinove loze kod kojih je u toku sazrevanje i berba plodova. U zasadima šljive ranijih sorti berba je u toku ili se privodi kraju.

Za razliku od drugih voćnih mušica, ova vrsta napada isključivo  zdrave plodove voća u fazi zrenja i berbe. Ženke imaju snažnu testerastu  legalicu kojom  probijaju površinu ploda gde polažu jaja. Takvi plodovi usled ishrane ispiljenih larvi u potpunosti propadaju. Usled oštećenja pokožice ploda prilikom polaganja jaja, na mestu  uboda stvaraju se uslovi za ostvarivanje infekcije različitim vrstama patogena. Mužjak azijske voćne mušice je prepoznatljiv po karakterističnim crnim pegama na krilima i dva češlja na prednjim nogama.

U cilju kontrole populacije ove invazivne vrste i smanjenja rizika od nastanka šteta, u ovom momentu  je neophodno preduzeti sve raspoložive mere kontrole, pa se proizvođačima  bobičastog, koštičavog voća i vinove loze preporučuju  sledeće mere:

 

1.Postavljanje velikog broja klopki za masovno izlovljavanje u cilju smanjenja broja insekata kako za smanjenje trenutnih šteta, tako i za redukciju broja adulta za prezimljavanje. Za izradu klopki mogu se primeniti plastične flaše, u koje se kao atraktant sipa smeša crnog vina, jabukovog sirćeta u odnosu jedan prema jedan i nekoliko kapi detrdženta. Na klopkama se obavezno moraju nalaziti ulazni otvori za odrasle jedinke  prečnika 4 mm. Takođe, potrebno je napraviti veće otvore za širenje mirisa koji se prekrivaju gazom. Klopke postaviti prvenstveno na ivične delove parcele na rastojanju od 2 do 3 metra, a unutar parcele na rastojanju od 5 metara.

 

2. Neophodno je skratiti interval berbe plodova u cilju što bržeg njihovog sklanjanja sa parcele.

3. Preporučuje se uništavanje prezrelih i zaraženih plodova (odlaganje u burad koja se ne otvaraju sedam dana), kao i kontrola gajbica i druge opreme u kojoj se mogu zadržati plodovi sa larvama i prenositi iz jednog regiona u drugi.

4. Preporučuje se higijena unutar i oko zasada, što podrazumeva uništavanje okolnog divljeg bilja (divlja kupina, zova, džanarika) koje može biti domaćin ovoj štetočini i predstavlja mesto njenog umnožavanja.

5. Kontrola i higijena ambalaže i druge opreme za berbu zbog mogućnosti širenja na veće udaljenosti transportom.

 

Parcijalna kontrola pojedinih parcela  ne daje zadovoljavajuće rezultate i daje mogućnost za umnožavanje insekata pa  sprovođenje svih raspoloživih mera kontrole treba da se sprovodi na području celog regiona. RC Valjevo nastavlja sa praćenjem brojnosti ove invanzivne štetne vrste.

Region: Valjevo
Expand/Collapse Created : 26.7.2020 ‎(1)
Mere kontrole azijske voćne mušice26.7.2020 11:38Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na području delovanja RC Niš monitoring azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) se vrši pomoću lovnih klopki sa mirisnim atraktantom i uzorkovanjem zrelih plodova i praćenjem izletanja imaga iz njih.

Na lovnim klopkama na lokalitetu Pasi Poljana u zasadu kupine i lokalitetu Gornji Matejevac u zasadu vinove loze registrovane  su odrase jedinke ove štetočine.

velika slika

Ženke D. suzukii imaju sposobnost polaganja jaja u zdrave plodove u fazi zrenja i to zahvaljujući čvrstoj testerastoj legalici. Najveće štete nastaju na plodovima usled polaganja jaja i ishrane larvi mesom ploda. Na mestima gde ženka pravi zareze prilikom polaganja jaja otvara se put za infekcije različitim prouzrokovačima truleži.

Azijska voćna mušica na području Nišavskog regiona je prvi put registrovana semtembra 2016. godine u zasadima kupine, maline, breskve i vinove loze. U poslednje dve godine prouzrokuje štete u zasadima malina, kupina i vinove loze.

S obzirom da ova štetočina ima visok reproduktivni potencijal (jedna ženka položi u proseku 400 jaja) i kratak ciklus razvića (minimalan period razvića jedne generacije je 8 dana) u ovom momentu neophodno je preduzeti sve raspoložive mere kontrole kako bi se sprečilo podizanje nivoa populacije i smanjio rizik od nastanka šteta u zasadima malina, kupina, bresaka, šljiva i vinove loze.

Preporučuje se:

- Postavljanje velikog broja klopki za masovno izlovljavanje u cilju smanjenja broja odraslih jedinki. Kao klopke se mogu koristiti plastične flaše na kojima je potrebno napraviti nekoliko otvora za ulazak mušica prečnika 4 milimetra. Takođe, potrebno je napraviti i otvore za širenje mirisa koji se prekrivaju gazom. Kao mirisni atraktant koristi se mešavina jabukovog sirćeta i crnog vina u odnosu 1:1 (1,5 dl jabukovog sirćeta i 1,5 dl crnog vina) i par kapi deterženta za sudove. U cilju masovnog izlovljavanja neophodno je postaviti veliki broj klopki, na ivičnim delovima parcele na rastojanju od 2 do 3 metra, a unutar parcele na rastojanju od 5 metara. 

- Skupljanje svih plodova sa simptomima truleži i prezrelih plodova i odlaganje u burad koja se ne otvaraju sedam dana. Na taj način sprečava se razvoj štetočine i pojava odraslih jedinki nove generacije. 

- Skraćivanje intervala berbe radi što bržeg sklanjanja zrelih plodova sa parcele.

- Uklanjanje  divlje kupine, zove, džanarike i drugih biljnih vrsta koje mogu biti domaćini ovoj štetočini sa ivica parcela.

- Krčenje napuštenih zasada koji predstavljaju idealno mesto za neometano umnožavanje ove veoma opasne štetočine.

Hemijske mere zaštite u cilju suzbijanja ove štetočine su ograničene zbog blizine berbe. Takođe, ne mogu dati zadovoljavajuće rezultate, jer su jaja i larve skrivene unutar plodova i moraju biti usmerene na suzbijanje odraslih jedinki.

 

Region: Niš
Expand/Collapse Created : 24.7.2020 ‎(1)
Pojava azijske voćne mušice- Drozophila suzukii24.7.2020 13:35Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

RC  Šabac vrši monitoring prisustva azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) na 4 lokacije pomoću lovnih klopki postavljenih u zasadima jagodičastog, koštičavog voća i vinove loze, kao i uzorkovanjem zrelih plodova i praćenjem izletanja imaga iz njih.

 

Analizom sadržaja lovnih klopki sa mirisnim atraktantom 21.7, na lokalitima Majur i Mrđenovac, postavljenim u zasade kupine i breskve, registrovani su prvi ulovi azijske voćne mušice. U lovnim klopkama na lokalitetima Petlovača i Bela Reka se za sada ne beleže ulovi ove štetočine. U narednom periodu očekuje se povećanje brojnosti azijske voćne mušice i njena pojava na celoj teritoriji RC Šabac.

 

 

 

imago D.suzukii

 

Ženke azijske voćne mušice pomoću čvrste testeraste legalice polažu jaja u unutrašnjost zdravih plodova u fazama njihovog sazrevanja. Razvojem larvi unutar ploda vrlo brzo dolazi do njihovog propadanja.

Plodovi su najosetljiviji u vreme zrenja, tako da su trenutno najugroženije voćne vrste kod kojih je berba u toku ili se očekuje u narednom periodu. Trenutno su najugroženiji zasadi kupina, remotantnih sorti malina i  kasnijih sorti bresaka.  

 

S obzirom na visok reproduktivni potencijal , u cilju smanjenja populacije azijske voćne mušice preporučuju se sve raspoložive mere kontrole:

 

- masovno izlovljavanje odraslih jedinki postavljanjem što većeg broja klopki (plastične flaše sa izbušenim rupicama u koje se sipa mešavina crnog vina (1,5 dl), jabukovog sirćeta (1,5 dl) i nekoliko kapi deterdženta; klopke postavljati prvenstveno na ivične delove parcele na rastojanju od 2 do 3 metra, a unutar parcele na rastojanju od 5 metara;

 

- skraćivanje intervala berbe plodova u cilju njihovog što bržeg sklanjanja sa parcele;

 

 - obavezno uklanjanje i uništavanje zaraženih, prezrelih i trulih plodova (odlaganje u burad koja se ne otvaraju 7 dana);

 

- higijena ivica parcela; uništavanje okolnog divljeg bilja (divlja kupina, zova, džanarika i drugi) koje može biti domaćin ovoj štetočini i predstavlja mesto njenog umnožavanja;

 

- kontrola ambalaže i druge opreme za berbu zbog mogućnosti širenja na veće udaljenosti transportom.

 

Hemijske mere zaštite u cilju suzbijanja ove štetočine su ograničene. Tretmani se zasnivaju na suzbijanju odrasih jedinki, dok se jaja i larve nalaze unutar plodova  i na njih ne mogu delovati primenjeni insekticidi. Takođe, zbog polaganja jaja u zrele plodove upotreba insekticida je ograničena zbog karence.

 

Raspoložive mere kontrole treba sprovesti na području celog regiona. U protivnom, ne mogu se očekivati zadovoljavajući rezultati.

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 22.7.2020 ‎(1)
Pojava azijske voćne mušice - mere kontrole22.7.2020 12:58Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)
Na području delovanja RC Kikinda monitoring azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) se vrši pomoću lovnih klopki sa mirisnim atraktantom, ali i uzorkovanjem zrelih plodova i praćenjem izletanja imaga iz njih. Na lokalitetu Kikinda, iz uzorkovanih zrelih plodova jagodičastog i koštičavog voća, nakon nekoliko dana došlo je do izletanja odraslih jedinki mušice koje su identifikovane kao Drosophila suzukii.
 
Picture
 
Azijska voćna mušica, pored direktnih šteta koje izazivaju larve štetočine hraneći se mesom ploda, uzrokuje i značajne indirektne štete, jer mesta polaganja jaja predstavljaju ulazne otvore za pojavu i razvoj patogena prouzrokovača truleži. S obzirom da je u pitanju veoma invazivna štetočina, sa izrazito visokim reproduktivnim potencijalom, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje sprovođenje svih raspoloživih preventivnih mera kako bi se zaustavilo podizanje visine populacije štetočine i sprečio nastanak šteta u voćnim zasadima:
  • Masovno izlovljavanje postavljanjem što većeg broja lovnih klopki sa mirisnim atraktantom (mešavina jakukovog sirćeta i crnog vina u donosu 1:1 i par kapi detrdženta za sudove). Klopke treba postaviti na rastojanju od 2-3 m na ivičnim delovima, odnosno na 5 m u centralnim delovima zasada.
  • Uništavanje prezrelih i otpalih plodova, odnosno plodova sa simptomima truleži, koji predstavljaju idealnu podlogu za razvoj štetočine.
  • Skraćivanje intervala berbe radi što bržeg uklanjanja zrelih plodova sa parcele.
  • Postavljanje zaštitnih insekatskih mreža oko zasada.
  • Uklanjanje svih alternativnih domaćina ovoj štetočini prisutnih u spontanoj flori u neposrednoj blizini zasada (divlja kupina, zova, džanarika).
  • Krčenje napuštenih zasada.
Region: Kikinda
1 - 10 Next