Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > kupina  

Web Part Page Title Bar image
kupina

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 8.6.2023 ‎(2)
Zaštita kupine8.6.2023 14:42Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Niš zasadi kupine se u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta  nalaze u fazi od puno cvetanje (BBCH 65) do faze plodnica izbočena iz cvetne lože u obliku zavoja (BBCH 71).

velika slika

Nestabilno vreme sa padavinama u osetljivoj fazi razvoja kupine, fazi cvetanja,  može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).

U cilju zaštite kupine od pomenutog patogena preporučuje se primena fungicida:

Switch 62,5 WG (ciprodinil+fludioksonil) 0,8 kg/ha ili

Atlas (ciprodinil+fludioksonil) 1 kg/ha.

Region: Niš
Zaštita kupine8.6.2023 12:04Siva trulež (botrytis cinerea)

Na teritoriji delovanja RC Knjaževac, zasadi kupine se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i nadmorske visine nalaze u različitim fazama razvoja: od većina cvetova sa formiranim krunicama na cvetnoj loži do početka cvetanja, oko 20 % cvetalo (BBCH 59 – 62).

Kupina je u osetljivoj fazi razvoja. Uz svakodnevne padavine i vlaženje lišća, stvaraju se uslovi za ostvarenje infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).

U cilju zaštite kupine od navedenog patogena, proizvođačima se preporučuje da, kada se stvore povoljni uslovi, sprovedu hemijski tretman nekim od registrovanih preparata:

- Switch 62,5 WG (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 0,8 kg/ha ili

- Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha.

 

Region: Knjaževac
Expand/Collapse Created : 31.5.2023 ‎(1)
Zaštita kupine 31.5.2023 13:30Siva trulež (botrytis cinerea); Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis)

Na teritoriji Topličkog okruga, zasadi kupine se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i nadmorske visine nalaze u različitim fazama razvoja.

Na višim  nadmorskim visinama zasadi kupine se nalaze u fazi pojavljuju se prvi cvetni pupoljci, još uvek zatvoreni, dok se u nižim predelima kupine nalaze u fazi početka cvetanja, prvi cvetovi otvoreni (BBCH 57-60).

Nestabilno vreme praćeno smenom padavina i sunčanih intervala u kojima se odvija proizvodnja u Topličkom okrugu, kao i osetljiva faza razvoja kupine, faza cvetanja,  stvaraju visok rizik za ostvarenje infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).

S obzirom da se za Toplički okrug i za naredni period prognoziraju padavine poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da po stabilizaciji vremena, u cilju zaštite zasada kupine  koji su u fazi početka  cvetanja, sprovedu hemijski  tretman nekim od registrovanih fungicida:

·       Switch 62,5 WG (ciprodinil+fludioksonil) u količini 0,8 kg/ha ili

·       Atlas (ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha.

Vizuelnim pregledom zasada kupine registrovano je prisustvo simptoma žute rđe kupine (Kuehneola uredinis) na izdancima.

U zasadima na višim nadmorskim visinama, koji još uvek nisu ušli u fazu cvetanja, s obzirom na trenutne povoljne vremenske uslove za razvoj prouzrokovača bolesti, još uvek postoji rizik za infekciju i širenje prouzrokovačima žute rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis) i purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum), pa se poljoprivrednim proizvođačima  preporučuje da sprovedu hemijski tretman nekim od fungicida:

·       Quadris top, Teatar plus (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) u količini 0,75-1 l/ha.

Primena insekticida u fazi cvetanja je zabranjena!

Region: Prokuplje
Expand/Collapse Created : 30.5.2023 ‎(1)
Zaštita kupine30.5.2023 21:14Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis); Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području rada RC Užice, zasadi kupine se nalaze u fazi fazvoja od: pojavljuju se prvi cvetni pupoljci, još uvek zatvoreni do faze prvi cvetovi otvoreni (BBCH 57-60).


U prethodnim danima je bilo nestabilno vreme, sa smenom svakodnevnih padavina  i sunčanih perioda. Takve vremenske prilike se prognoziraju i za naredne dane. U osetljivim fazama cvetanja i u vlažnim uslovima kakvi vladaju, postoji veliki rizik za ostvarenje infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da, u cilju zaštite zasada kupine  koji su ušli u  fazu  cvetanja, sprovedu tretman nekim od  fungicida:

  • Switch 62,5 WG (ciprodinil+fludioksonil) u količini 0,8 kg/ha ili
  • Atlas (ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha.

Kod zasada koji nisu ušli u fazu cvetanja, obzirom na uslove koji vladaju u proizvodnji, još uvek postoji rizik za infekciju prouzrokovačima žute rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis) i purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum), te se proizvođačima  preporučuje da sprovedu tretman nekim od fungicida:

Quadris top,Teatar plus (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) 0,75-1 l/ha.

Primena insekticida u fazi cvetanja je zabranjena!

Region: Užice
Expand/Collapse Created : 25.5.2023 ‎(1)
Zaštita kupine25.5.2023 8:37Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Pirot, zasadi kupine se u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta nalaze u različitim fenofazama razvoja; od faze pojavljuju se prvi cvetni pupoljci do faze prvi cvetovi otvoreni (BBCH 57-60).

 

(početak cvetanja kupine)

Za region Pirota prognozira se nestabilno vreme sa padavinama. U trenutnoj fazi cvetanja, uz prisustvo vlage, postoji visok rizik za ostvarenje infekcije patogenom prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea). U cilju zaštite kupine od navedenog patogena, proizvođačima se preporučuje da sprovedu hemijski tretman nekim od registrovanih preparata:

  • Switch 62,5 WG (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 0,8 kg/ha ili
  • Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha
Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 23.5.2023 ‎(2)
Zaštita kupine23.5.2023 13:41Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis); Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Negotin zasadi kupine se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalaze u fazi od pojavljuju se prvi cvetni pupoljci do faze prvi cvetovi otvoreni (BBCH 57-60).

faza razvoja

Za region Negotin najavljeno nestabilno vreme sa mogućim padavinama za naredni period, može stvoriti povoljne uslove za razvoj i širenje prouzrokovača purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum) i prouzrokovača žute rđe lista i stabla kupine (Kuenohola uredinis). U cilju zaštite kupine od navedenih patogena, proizvođačima se preporučuje, u zasadima koji nisu ušli u fazu cvetanja, primena fungicida:

Teatar plus (a.m. azoksistrobin+difenokonazol) u količini 0,75-1 l/ha.

Zasadi kupine koji se nalaze u fazi početaka cvetanja, su uz prisustvo vlage, osetljivi su na infekciju cvetova prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea). U cilju zaštite kupine od ovog patogena, u zasadima koji su ušli u fazu cvetanja, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida:

Switch 62,5 WG (ciprodinil+fludioksonil) u količini 0,8 kg/ha ili

Atlas (ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha.

Primena insekticida u fazi cvetanja je zabranjena!

Region: Negotin
Zaštita kupine23.5.2023 10:45Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis); Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Kruševac zasadi kupine se u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta  nalaze u fazi od pojavljuju se prvi cvetni pupoljci (BBCH 57) do faze prvi cvetovi otvoreni (BBCH 60).

Padavine koje se najavljuju za naredni period mogu stvoriti povoljne uslove za razvoj i širenje prouzrokovača žute rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis) i purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum). U zasadima koji nisu ušli u fazu cvetanja proizvođačima se preporučuje primena fungicida:

Quadris top,Teatar plus (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) 0,75-1 l/ha.

Zasadi koji se nalaze u fazi početka cvetanja su osetljivi i na infekciju prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).

U cilju zaštite kupine od navedenih patogena, pre najavljenih padavina u zasadima koji su ušli u fazu cvetanja preporučuje se primena nekog od fungicida:

Switch 62,5 WG (a.m.cyprodinil+fludioksonil) 0,8 kg/ha ili

Atlas (a.m.cyprodinil+fludioksonil) 1 kg/ha.

Primena insekticida u fazi cvetanja je strogo zabranjena.

Region: Kruševac
Expand/Collapse Created : 22.5.2023 ‎(1)
Zaštita kupine22.5.2023 13:59Siva trulež (botrytis cinerea); Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis)

Na području delovanja RC Loznica zasadi kupine se u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta nalaze u fazi od pojavljuju se prvi cvetni pupoljci (BBCH 57) do faze prvi cvetovi otvoreni (BBCH 60).Faza razvoja kupine

U cilju zaštite kupine od prouzrokovača žute rđe lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis), purpurne pegavosti kupine (Septocyta roborum) u zasadima koji nisu ušli u fazi cvetanja proizvođačima se preporučuje primena fungicida:


-Teatar plus, Quadris top (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) 0,75-1 l/ha ;

Žuta rđa kupine

U zasadima koji su ušli u fazu cvetanja u cilju zaštite zasada kupine od sive truleži (Botrytis cinerea), preporučije da sprovedu hemijski tretman sa:


-Switch 62,5 WG (ciprodinil+fludioksonil) 0,8 kg/ha ili


-Atlas (ciprodinil+fludioksonil) 1 kg/ha.


Tretmane bi trebalo sprovesti pred padavine koje se za region Loznice najavljuju od srede 24.05.


Primena insekticida u toku cvetanja nije dozvoljena!


Region: Loznica
Expand/Collapse Created : 20.5.2023 ‎(1)
Zaštita kupine20.5.2023 13:41Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis); Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Niš zasadi kupine se u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta  nalaze u fazi od pojavljuju se prvi cvetni pupoljci (BBCH 57) do faze prvi cvetovi otvoreni (BBCH 60).

velika slika

Najavljene padavine mogu stvoriti povoljne uslove za razvoj i širenje siptoma žute rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis) i purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum), te se proizvođačima preporučuje primena fungicida:

Teatar plus, Quadris top  (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) 0,75-1 l/ha u zasadima koji nisu ušli u fazu cvetanja.

Zasadi koji se nalaze u fazi početka cvetanja su osetljivi i na infekciju prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).

U cilju zaštite kupine od navedenih patogena, pre najavljenih padavina u zasadima koji su ušli u fazu cvetanja preporučuje se primena fungicida:

Switch 62,5 WG (cyprodinil+fludioksonil) 0,8 kg/ha ili

Atlas (cyprodinil+fludioksonil) 1 kg/ha.

Primena insekticida u fazi cvetanja je strogo zabranjena.

Region: Niš
Expand/Collapse Created : 10.5.2023 ‎(1)
Zaštita zasada kupine10.5.2023 8:19Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis)

Na području delovanja RC Valjevo zasadi kupine se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalaze u fazi listanja 5-7 listova razvijeno (BBCH 15-17).

Vizuelnim pregledom zasada kupine registruju se siptomi žute rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis) na do 2% biljaka i purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum) na do 6% biljaka.

Pregledom zasada na lokalitetu Donja Bukovica, sorta Loh nes je utvrđeno prisustvo simptoma pepelnice  (Sphaerotheca spp.).

Nestabilno vreme koje se krajem ove nedelje i sve do polovine naredne očekuje na našem regionu, stvoriće povoljne uslove za dalji razvoj navedenih patogena.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje u cilju zaštite zasada od navedenih patogena, pre najavljenih padavina, da sprovedu hemijski tretman preparatom na bazi aktivne materije azoksistrobin + difenokonazol: Teatar plus ili Quadris top u količini 0,75-1 l/ha.

Region: Valjevo
1 - 10 Next