Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > kupina  

Web Part Page Title Bar image
kupina

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 19.3.2020 ‎(3)
Zaštita  kupine19.3.2020 15:29LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području rada RC Čačak, zasadi kupine se nalaze  u fenofazi glavni pupoljak počinje da raste (BBCH 03). Pregledom je utvrđeno da je kretanje pupoljaka dosta neujednačeno zavisno od lokaliteta i ekspozicije terena.

velika slika

Proizvođačoma se preporučuje da nakon obavljene rezidbe, vezivanja, iznošenja i uništavanja zaraženih lastara kupine, a u cilju smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum) i ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Didymella applanata) izvrše tretman preparatima na bazi bakra:

a.m. bakar-oksihlorid (Cuprozin 35 WP) 0,35%

a.m. bakar-hidroksida (Blauvit tečni) 0,4%

a.m. bakar-hidroksid (Everest) 0,4%.

Za suzbijanje prezimljujućih formi štetočina kao dodatak bakarnim preparatima preporučuje se primena preparata na bazi mineralnog ulja (Galmin 2%).

Region: Čačak
Zaštita kupine19.3.2020 10:37LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području delovanja RC Niš, zasadi kupine se nalaze u različitim fenofazama razvoja od glavni pupoljak počinje da raste do razvoja prvih listova (BBCH 03 – 10), u zavisnosti od lokaliteta i nadmorske visine.

velika slika

U cilju smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum) i ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Didymella applanata) nakon vezivanja izdanaka kupine proizvođačima se preporučuje primena preparata na bazi bakra:

Everest (a.m. bakar-hidroksida) 0,4%  ili

Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) 0,35%. 

Preparatu na bazi bakra dodati i preparat na bazi mineralnog ulja Galmin u koncentraciji  2%, u cilju suzbijanja prezimljujućih formi štetočina.

Pre sprovođenja hemijskog tretmana preporuka je da se orežu i uklone svi izdanci sa simptomima bolesti iz zasada.

Region: Niš
Zaštita kupine19.3.2020 7:47LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području delovanja RC Užice zasadi kupine nalaze se u  fenofazi od pucanja pupoljaka do razvoja prvih listova (BBCH 03-10) u zavisnosti od lokaliteta i nadmorske visine.

U toku je odabir,vezivanje i rezidba  izdanaka kupine.  Preporuka je da se uklone svi osušeni i zaraženi biljni delovi. Nakon završenog vezivanja preporuka je da se u cilju smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum) i ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Dydimella applanata), sprovede tretman preparatom na bazi bakra:

Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) 0,35% ili

Nordox 75 WG( a.m. bakar – oksid ) 0,2%     ili

Everest (a.m. bakar-hidroksid) 0,4%.

 

U cilju suzbijanja prezimljujućih formi štetočina, uz bakarni preparat preporučuje se primena i preparata na bazi mineralnog ulja Galmin u koncentraciji 2%.

Region: Užice
Expand/Collapse Created : 18.3.2020 ‎(1)
Zaštita kupine18.3.2020 10:11LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na teritoriji RC Pirot, punkt Gorčinci, vizuelnim pregledom zasada kupine, utvrđeno je da se kupina nalazi u fenofazi glavni pupoljak počinje da raste (BBCH 03).

 

 

U cilju smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Dydimella applanata) i drugih patogena, proizvođačima se preporučuje da nakon završenog vezivanja izdanaka izvrše preventivni tretman nekim od preparata na bazi bakra:

 

a.m. bakar-oksihlorid (Cuprozin 35 WP) 0,35%

a.m. bakar-hidroksida (Blauvit tečni) 0,4%

a.m. bakar-hidroksid (Everest) 0,4 %

Za suzbijanje prezimljujućih formi štetočina kao dodatak bakarnim preparatima preporučuje se primena preparata na bazi mineralnog ulja (Galmin 2%).

Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 12.3.2020 ‎(2)
Zaštita kupine12.3.2020 18:32LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području delovanja RC Kruševac  zasadi kupine se nalaze u fenofazi rasta glavnog pupoljka (BBCH 03).

U prethodnom periodu, srednje dnevne  temerature su bile iznad proseka, što je prouzrokovalo ranije kretanje vegetacije. Posle obavljene rezidbe, vezivanja, iznošenja i uništavanja zaraženih lastara kupine, a u cilju smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum) i ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Didymella applanata) proizvođačima se preporučuje preventivni tretman preparatima na bazi bakra:

Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) 0,35%    ili

Everest (a.m. bakar-hidroksida) 0,4%

Radi suzbijanja prezimljujućih formi štetočina, uz primenu bakarnih preparata preporučuje se primena i preparata na bazi mineralnog ulja Galmin u koncentraciji  2%.

Region: Kruševac
Zaštita kupine12.3.2020 10:35LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na teritoriji RC Valjevo, punkt Gornja Bukovica, vizuelnim pregledom zasada kupine, utvrđeno je da se kupina nalazi u fenofazi glavni pupoljak počinje da raste (BBCH 03).

 

Prilikom vezivanja izdanaka kupine treba ostaviti samo zdrave izdanke. Izdanke sa simptomima bolesti (beli ispucali izdanci) treba orezati, ukloniti iz zasada i uništiti. U cilju smanjenja infekcionog potencijala prouzrokovača ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Dydimella applanata) i drugih patogena, proizvođačima se preporučuje da nakon završenog vezivanja izdanaka izvrše preventivni tretman nekim od preparata na bazi bakra:

 

a.m. bakar-oksihlorid (Cuprozin 35 WP) 0,35%

a.m. bakar-hidroksida (Blauvit tečni) 0,4%

a.m. bakar-hidroksid (Everest) 0,4 %

Za suzbijanje prezimljujućih formi štetočina kao dodatak bakarnim preparatima preporučuje se primena preparata na bazi mineralnog ulja (Galmin 2%).

 

velika slika

Region: Valjevo
Expand/Collapse Created : 14.8.2019 ‎(1)
Azijska voćna mušica14.8.2019 9:25Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na području delovanja RC Valjevo, pomoću lovnih klopki,  azijska voćna mušica (Drosophila suzukii) prati se na više lokacija, i to u zasadima kupine, maline, šljive i vinove loze. Za sada se njeno prisustvo registruje u jako niskim brojnostima samo u zasadima malina sorte Vilamet, čija je berba završena.

 

U narednom periodu, štete od azijske voćne mušice se mogu očekivati u zasadima kupine, remontantnih sorata maline (Polka, Polana), šljive i vinove loze kod kojih je u toku sazrevanje i berba plodova. Na području Kolubarskog okruga, zasadi malina sa stalno rađajućim sortama je sve manje, jer se zasadi ovih sorti sve ređe zasnivaju ili se krče. U zasadima šljiva autohtonih ranih sorti, poput Crvene ranke (piskavac ili ranovača), Čačanska rana, Čačanska lepotica i Čačanska najbolja berba je završena, dok je u zasadima sa sortama Stenlej i Čačanska rodna u toku sazrevanje plodova.

 

U cilju kontrole populacije ove štetočine i smanjenja rizika od nastanka šteta, u ovom momentu je neophodno preduzeti sve raspoložive mere kontrole. Proizvođačima maline, šljive i vinove loze sa sortama koje su u fazi sazrevanja i berbe plodova preporučuju se sledeće mere (klikni ovde).

Region: Valjevo
Expand/Collapse Created : 9.8.2019 ‎(1)
Azijska voćna mušica Drosophilla suzukii9.8.2019 12:36Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na postavljenim lovnim klopkama u zasadu kupine i remontantne maline ovonedeljnim laboratorijskim pregledom registrovani su prvi ulovi azijske voćne mušice, Drosophilla suzukii.

 Osim u zasadima kupine i maline monitoring se vrši i u zasadima vinove loze,  smokve i koštičavog voća. Azijska voćna mušica je invazivna štetočina koja za kratko vreme razvija veliki broj generacija. Ženka ove štetočine poseduje testerastu legalicu kojom probija površinu bobice i u njenu unutrašnjost polaže jaja.

Oštećene kupine i maline  su podložne napadu od strane gljive prouzrokovača sive truleži,  Botyrtis cinerea. U cilju smanjenja rizika od potencijalnih šteta proizvođačima se preporučuje  preduzimanje preventivnih mera:

- postavljanje klopki za izlovljavanje odraslih jedinki (kao atraktant se koristi mešavina crnog vina i jabukovog sirćeta)

- uklanjanje trulih i infestiranih plodova

- uklanjanje divljih voćnih vrsta u okolini zasada

- skraćivanje intervala berbe.

 Preventivne mere imaju visok efekat na smanjenje populacije ove štetočine i potrebno je pridržavati ih se na celom regionu.

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 5.8.2019 ‎(1)
Zaštita maline i kupine5.8.2019 12:47Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na području RC Užice, na lovnim klopkama je registrovana pojava azijske voćne mušice (Drosophila suzukii). Brojnost ovog štetnog organizma je trenutno veoma niska, ali ako vremenski uslovi budu povoljni može se očekivati povećanje populacije. U zasadima sitnog i jagodastog voća berba je uglavnom završena. Štete od azijske voćne mušice se mogu očekivati u zasadima kupine i remontantnih sorata maline (Polka, Polana), kod kojih je u toku zrenje i berba plodova.

 

 

Lovna klopka

 

U cilju kontrole populacije ovog štetnog organizma preporučuje se redovna berba i uklanjanje trulih plodova iz zasada.

U zasadu rasporediti što veći broj klopki za masovno izlovljavanje štetočine. Klopke se mogu praviti od plastičnih flaša u koju se sipa crno vino, jabukovo sirće i nekoliko kapi deterdženta za sudove. U cilju masovnog izlovljavanja neophodno je postaviti veliki broj klopki. Prvenstveno na ivične delove parcele na rastojanju od 2 do 3 metra, a unutar parcele na rastojanju od 5 metara.

Preporučuje se obavezna higijena ivica parcela i uništavanje okolnog divljeg bilja (divlja kupina, zova, džanarika) koje može biti domaćin ovoj štetočini i predstavljati mesto njenog umnožavanja.

Region: Užice
Expand/Collapse Created : 26.7.2019 ‎(1)
Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii )26.7.2019 14:16Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na području delovanja RC Šabac, azijska voćna mušica, Drosophila suzukii, prati se  pomoću  lovnih klopki koje su postavljene u zasadima remotantne maline, kupine, smokve, vinove loze i šljive na više lokaliteta. 

 

klopka u zasadu šljive

Pregledom postavljenih klopki na području delovanja RC Šabac nije registrovano prisustvo odraslih jedinki azijske voćne mušice, ali se uskoro očekuje njena pojava s obzirom na period godine i fazu razvoja pre svega koštičavog i jagodičastog voća i vinove loze.

Ova voćna mušica  je veoma invazivna štetočina, i za kratko vreme razvija veliki broj generacija te je zbog toga  neophodno sprovođenje konstantnog monitoringa i primena kontrolnih mera u cilju zaštite zasada.

U cilju  smanjenja rizika od potencijalnih šteta, poljoprivrednim proizvođačima se  preporučuje primena više  zaštitnih mera:

- Postavljanje lovnih klopki u cilju  izlovljavanje odraslih jedinki

Za izradu klopki mogu se primeniti plastične flaše, u koje se  kao atraktant sipa smeša crnog vina, jabukovog sirćeta i nekoliko kapi detrdženta. Na klopkama se obavezno moraju nalaziti ulazni otvori za odrasle jedinke azijske mušice. Klopke je neophodno postaviti po obodu parcele na rastojanju od 2 do 3 m, dok se u unutrašnjosti parcele klopke postavljaju na rastojanju od 5 m.

- Uklanjanje  prezrelih plodova

- Skraćivanje intervala između berbe  plodova

- Uništavanje spontane flore oko zasada.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje  primena svih pomenutih zaštitnih mera na području celog regiona.

Region: Šabac
1 - 10 Next