Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > kajsija  

Web Part Page Title Bar image
kajsija

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 8.11.2021 ‎(1)
Jesenji tretman u zasadima koštičavih voćnih vrsta8.11.2021 10:24Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus)

Na teritoriji RC Zrenjanin zasadi koštičavog voća se u zavisnosti od vrste, sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od lišće počinje opadati do 70% listova opalo (BBCH 93-97).

Proizvođačima  se preporučuje da kada opadne oko 70% lisne mase sprovedu hemijske mere zaštite nekim od registrovanih preparata na bazi bakra:

 • Cuproxat (a.m. bakar-sulfat) 0,25-0,35% ili
 • Bakarni oksihlorid 50 (a.m. bakar-oskihlorid) 0,75% ili
 • Everest (a.m. bakar-hidroksid) 0,6-0,8% ili
 • Nordox (a.m.bakar-oksid) 0,3%.

Ovaj tretman ima za cilj smanjenje infektivnog potencijala patogena prouzrokovača biljnih bolesti kao što su: sušenje cvetova, grančica i mrke truleži ploda (Monilinia spp.), šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila) kao i prouzrokovača bakterioznih oboljenja (Pseudomonas spp) i dr.

Sprovođenje tretmana se preporučuje po mirnom i suvom vremenu, uz primenu velike količine vode kako bi preparat dospeo do svih mesta prezimljavanja patogena.

Pored hemijskih mera zaštite neophodno je i sprovođenje agrotehničkih mera kao što su uklanjanje mumificiranih plodova, orezivanje i uklanjanje obolelih i polomljenih grana iz voćnjaka.

Stabilizacija vremena se u našem regionu očekuje od sredine nedelje kada se i preporučuju navedene mere.

Region: Zrenjanin
Expand/Collapse Created : 29.10.2021 ‎(3)
Bakarni tretman u koštičavom voću29.10.2021 13:27Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans); Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.)

Na terenu RC Sremska Mitrovica, zasadi koštičavog voća se nalaze u fenofazama starenja i početka mirovanja: od početak obezbojavanja do 50 % lišća je žuto i opalo (BBCH 93-95).

 

višnja                          trešnja

 

šljiva                          breskva

kajsija

Preporuka proizvođačima je tretman preparatima na bazi bakarnih jedinjenja, u fazi kada u voćnjaku opadne oko 70% lisne mase:

a.m.bakar-oksihlorid, preparat Bakar oksihlorid 50 u koncentraciji 0,75% ili

a.m. bakar-sulfat, preparat Cuproxat u koncentraciji 0,25-0,35% ili

a.m. bakar-hidroksid, preparat Everest u koncentraciji 0,6-0,8%.

Tretman se sprovodi u cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena prouzrokovača: kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans), rogača šljive (Taphrina pruni), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), sušenja cvetova, grančica i mrke truleži plodova (Monillinia spp.) i drugih.

Tretman izvesti po mirnom i suvom vremenu sa većom količinom tečnosti po jedinici površine.

Prouzrokovač rak rana i bakterioznog izumiranja voća (Pseudomonas syringe) je patogen koji se u 50-70% slučajeva prenosi u toku orezivanja voća, pomotehničke mere koja se izvodi nakon opadanja lišća.

Važno je naglasiti da se pre početka rezidbe izvrši dezinfekcija alata i pribora koji se koristi u toku rada.

Region: Sremska Mitrovica
Jesenji tretman koštičavih voćnih vrsta29.10.2021 13:07Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus)
Regionalni centar: Vršac
Fenofaza razvoja koštičavog voća: od početka obezbojavanja lišća do 70% listova opalo.
 
U periodu opadanja lišća, tačnije kada je opalo 60-70% lisne mase, preporučuje se u zasadima koštičavog voća primena fungicida na bazi bakra. Ovaj tretman ima za cilj smanjenje infektivnog potencijala patogena čiji se organi za prezimljavanje nalaze na kori stabala, grana, pupoljcima, mumificiranim plodovima itd. Patogeni čiji se potencijal smanjuje ovim tretmanom su: prouzrokovači monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), bakterioznih oboljenja (Pseudomonas syringae) i dr.
 
Zasad šljive
 
Zasad višnje
 
Preporučuje se primena nekog od sledećih preparata:
 • Cuproxat (Cu iz bakar sulfata) 0,25-0,35%
 • Bakarni oksihlorid 50 (Cu iz bakar  oksihlorida) 0,75%

Takođe se preporučuje i uklanjanje grana sa rak ranama kao i mumuficirani plodovi u cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena.

Mumuficirani plodovi šljive
Region: Vršac
Jesenji tretman koštičavog voća29.10.2021 10:23Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus); Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans)

Na području delovanja RC Bačka Topola koštičavo voće se nalazi u fazi od lišće počinje opadati do  50% lišća žuto i opalo (BBCH 93-95), u zavisnosti od vrste, sortimenta i lokaliteta.

U narednom periodu, u fazi kada opadne oko 70% lisne mase, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje jesenji tretman koštičavog voća, u cilju smanjenja infektivnog potencijala raznih patogena prouzrokovača biljnih bolesti.

Najznačajniji patogeni za koje se sprovode mere kontrole u ovom periodu su: prouzrokovači monilioza (Monilinia spp.), kovrdžavosti lišća breskve (Taphrina deformans), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), i bakterioznog raka i izumiranja grana (Pseudomonas syringae).

Hemijske mere zaštite sprovesti primenom nekog od preparata na bazi bakra:

·         Bakarni oksihlorid 50 (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,75%   ili,

·         Cuproxat (a.m. bakar-sulfat) u koncentraciji 0,25-0,35%   ili,

·         Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,6-0,8%   ili,

·         Nordox (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,3%.

Prilikom aplikacije fungicida neophodno je primeniti veću količinu vode kako bi se omogućilo da depozit preparata dospe na celokupnu površinu krošnje i stabla.

 

Takođe, uz primenu hemijskih mera, u voćnjacima je neophodno  i sprovođenje agrotehničkih mera (uklanjanje mumificiranih plodova, obolelih i polomljenih grana i dr.).

 

Mumificirani plodovi šljive

Region: Bačka Topola
Expand/Collapse Created : 28.10.2021 ‎(3)
Jesenji tretman koštičavih voćnih vrsta 28.10.2021 14:03Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus); Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans)

Na području delovanja RC Novi Sad koštičavo voće se u zavisnosti od vrste, sortimenta i lokaliteta nalazi u fazi od lišće počinje opadati (BBCH 93) do faze 50% lišća žuto i opalo (BBCH 95).

Proizvođačima koštičavih voćnih vrsta se preporučuje jesenji tretman u fazi kada opadne oko 70% lisne mase, primenom nekog od preparata na bazi bakra:

·       Bakarni oksihlorid 50 (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,75%   ili

·       Cuproxat (a.m. bakar-sulfat) u koncentraciji 0,25-0,35%   ili

·       Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,6-0,8%   ili

·       Nordox (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,3%

 

Ovaj tretman ima za cilj smanjenje infektivnog potencijala patogena prouzrokovača biljnih bolesti, kao što su: prouzrokovač sušenja cvetova, grančica i mrke truleži ploda (Monilinia spp.), šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), kovrdžavosti lišća breskve (Taphrina deformans), bakterioznog raka i izumiranja grana  (Pseudomonas syringae) i dr. Navedeni patogeni prezimljavaju na kori grana i stabla, rak ranama, pupoljcima i drugim skrovitim mestima pa je tretman neophodno sprovesti uz primenu velike količine vode kako bi depozit preparata dospeo na celokupnu površinu krošnje i stabla.

Pored hemijskih mera zaštite neophodno je i sprovođenje agrotehničkih mera kao što su orezivanje i uklanjanje obolelih i polomljenih grana, kao i uklanjanje mumificiranih plodova iz voćnjaka koji takođe predstavljaju mesta prezimljavanja biljnih patogena.

 

Region: Novi Sad
Jesenji tretman koštičavog voća28.10.2021 10:57Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Rogač šljive (Taphrina pruni); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus)

Na terenu RC Senta zasadi koštičavog voća se nalaze u fazi od početka obezbojavanja listova do faze 70%  lišća žuto i opalo (92-96 BBCH).

 

 

 

U cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena, kao što su:  monilioze koštičavog voća (Monilinia spp.), šupljikavost lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), rogač šljive (Taphrina pruni), pruzrokovači bakterioznih oboljenja (Pseudomonas syringae i dr.),  proizvođačima se preporučuje primena nekog od preparata na bazi bakra, u fazi kada opadne oko 70% lisne mase:

 

·     Bakarni oksihlorid 50, (Cu iz bakar-oksihlorida) 0,75% ili

·       Cuproxat (Cu iz bakar-sulfata) 0,25-0,35% ili

·       Nordox ( Cu iz bakar-oksida) u koncentraciji 0,3% ili

·       Everest (Cu iz bakar-hidroksida) 0,6-0,8%

 

Tretman se preporučuje po mirnom i suvom vremenu, kada je temperatura iznad 7°C, uz utrošak veće količine vode radi “kupanja” stabala.

Pored hemijskih mera zaštite bitne su i mehaničke mere kontrole, kao što su uklanjanje mumificiranih plodova, osušenih i zaraženih biljnih delova.

Region: Senta
Zaštita koštičavog voća28.10.2021 8:38Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus); Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Rogač šljive (Taphrina pruni)

Na području delovanja RC Kraljevo zasadi koštičavog voća (breskva, nektarina, kajsija i šljiva) se, u zavisnosti od vrste, sortimenta i lokaliteta, nalaze u različitim fazama obezbojavanja i opadanja lišća, od faze početak obezbojavanja lišća do faze 50% lišća žuto i opalo (BBCH 92-95).

 

 

Breskva                                      Nektarina

 

 

Kajsija                                         Šljiva

 

Poljoprivrednim proizvođačima koštičavog voća se preporučuje da, kada opadne oko 70% lisne mase, sprovedu tretman nekim od preparata na bazi bakra:

 

·         Bakarni oksihlorid 50 (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,75%   ili

·         Cuproxat (a.m. bakar-sulfat) u koncentraciji 0,25-0,35%   ili

·         Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,6-0,8%   ili

·         Nordox (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,3%

 

 

Ovim tretmanom se vrši dezinfekcija stabla i smanjenje infektivnog potencijala biljnih bolesti, kao što su: prouzrokovač kovrdžavosti lišća breskve (Taphrina deformans), šupljikavost lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), monilioze koštičavog voća (Monilinia spp), rogač šljive (Taphrina pruni), bakterijskih oboljenja i drugih.

 

Preporuka je da se tretman sprovede po suvom i mirnom vremenu, bez vetra, u najtoplijem delu dana, uz veći utrošak vode kako bi preparat dospeo do svih mesta prezimljavanja patogena.

 

 

Mumificirani plod breskve         Mumificirani plod šljive

 

Pored  hemijskih mera zaštite, preporučuje se i sprovođenje agrotehničkih mera. One podrazumevaju uklanjanje mumificiranih plodova iz zasada, kao i orezivanje obolelih grana i grančica i njihovo uklanjanje iz zasada i uništavanje.

Region: Kraljevo
Expand/Collapse Created : 27.10.2021 ‎(2)
Zaštita koštičavog voća27.10.2021 11:34Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus); Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans); Rogač šljive (Taphrina pruni)

Na terenu RC Ruma zasadi koštičavog voća se zavisno od voćne vrste, sortimenta, lokaliteta  i kondicije zasada nalaze u fazi od početka obezbojavanja lišća do 70% lišća žuto i opalo.

 

 velika slika

 

U fazi kada opadne oko 70% lisne mase, a u cilju dezinfekcije stabala i smanjenja infektivnog potencijala prezimljujućih formi  patogena (Monilinia spp.- sušenje cvetova i grančica i mrka trulež ploda, Stigmina carpophilašupljikavost lista koštičavog voća, Taphrina deformans- kovrdžavost lišća breskve, Taphrina pruni- rogač šljive,  bakterioze i dr.), se preporučuje jesenji tretman nekim od registrovanih preparata na bazi bakra, kao što su:

 

 • Bakarni oksihlorid 50 (Cu iz bakar oksihlorida) 0,75% ili
 • Cuproxat (Cu iz bakar sulfata) 0,25 -0,35% ili
 • Funguran OH (Cu iz bakar -hidroksida) 0,2-0,3% ili
 • Everest (Cu iz bakar -hidroksida) 0,6-0,8% ili
 • Kocide 2000 (Cu iz bakar -hidroksida) 0,25 -0,35% ili
 • Nordox 75 WG (a.m.Cu iz bakar oksida), 0,3%.

Tretman treba sprovesti po mirnom i suvom vremenu u najtoplijem delu dana, uz utrošak veće količine vode radi što bolje pokrivenosti biljaka. 

 

Pre hemijskih mera, proizvođačima se preporučuje i sprovođenje mehaničkih mera: uklanjanje opalog lišća, opalih i mumificiranih plodova i obolelih i polomljenih grana.

Region: Ruma
Jesenji tretman koštičavog voća27.10.2021 10:23Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus); Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans)

Na području Srbije koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i dr.) se, u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi u fazi od početak obezbojavanja lišća do faze 70% listova opalo.

Sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala prezimljujućih formi patogena poput prouzrokovača monilioze koštičavog voća (Monilinia spp.), šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), kovrdžavosti lišća breskve (Taphrina deformans), bakterioznih oboljenja (Pseudomonas syringae) i drugih prouzrokovača oboljenja, proizvođačima se preporučuje sprovođenje hemijskih mera zaštite nekim od registrovanih pereparata na bazi bakra u fazi kada opadne oko 70% lisne mase:

·       Bakarni oksihlorid 50 (Cu iz bakar-oksihlorida) u koncentraciji 0,75% ili

·       Cuproxat (Cu iz bakar-sulfata) u koncentraciji 0,25-0,35% ili

·       Everest (Cu iz bakar-hidroksida) u koncentraciji 0,6-0,8% ili

·       Nordox (bakar-oksid) u koncentraciji 0,3%.

Sprovođenje tretmana se preporučuje po suvom i mirnom vremenu u najtoplijem delu dana na temperaturi vazduha iznad 7°C. S obzirom da navedeni patogeni prezimljavaju na kori stabala i grana, rak ranama, pupoljcima i drugim skrivenim mestima, tretman treba sprovesti sa većom količinom vode sa ciljem kupanja biljaka i dospevanja depozita preparata na sve biljne delove.

Pre sprovođenja hemjskih mera zaštite preporučuje se i primena agrotehničkih mera koje podrazumevaju uklanjanje i uništavanje polomljenih i obolelih biljnih delova, kao i mumuficiranih plodova.

Region: Svi regioni
Expand/Collapse Created : 26.10.2021 ‎(1)
Jesenja zaštita koštičavog voća26.10.2021 12:55Bakterioza paradajza (Pseudomonas syringae pv. tomato); Monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus)

Na području RC Vrbas, koštičavo voće se u zavisnosti od vrste, sortimenta, lokaliteta i primenjene agrotehnike nalazi u fazi od početka obezbojavanja lišća do 50% lišća opalo (BBCH 92-95).

fenofaza šljive

fenofaza kajsije

fenofaza višnje

mumificirani plodovi šljive

Jesenje (plavo) prskanje  koštičavog voća je neophodna mera u kontroli gljivičnih i bakterioznih oboljenja. Ovim tretmanom suzbijaju se patogeni koji prezimljavaju u kori drveća i grana. Tretmani bakarnim preparatima koji su registrovani za tu namenu,  izvode se kad opadne 60-70% lišća. Ne preporučuje se prskanje kad ima više lišća, jer se pesticid prilikom aplikacije zadrži na lišću, a ne na granama, grančicama i drugim skrivenim mestima gde se nalaze patogeni.

Takođe, veoma su značajne i mehaničke mere kontrole. Pre tretmana bakarnim preparatima, preporuka je da se iz zasada pokupi i ukloni opalo voće, lišće, mumificirani plodovi, kao i  zaražene grane sa prepoznatljivim simptomima bakterioza. Ekonomski najznačajniji patogeni  kojima se smanjuje infektivni potencijal ovim tretmanom su:

·        Taphrina deformans - prouzrokovač kovrdžavosti lista breskve

·        Taphrina pruni - prouzrokovač rogača šljive

·        Monilinia spp. - prouzrokovač monilioze koštičavog voća

·        Stigmina carpophyla -  prouzrokovač šupljikavosti lista košričavog voća

·        Pseudomonas syringae -  prouzrokovač raka i izumiranja grana

 

Registrovani preparati na bazi bakra:

 

·        Bakarni oksihlorid 50 (a.m. Cu iz bakaroksihlorida), 1,5%

·        Everest (a.m. Cu iz bakar-hidroksida), 0,6%

·        Cuproxat (a.m.bakar iz bakar sulfata trobaznog), 0,6%

·        Nordox 75 WG (a.m.Cu iz bakar oksida), 0,3%

·        Cuprozin 35 WP (a.m. Cu iz bakaroksihlorida), u količini 2,2-3 kg/ha.

Region: Vrbas
1 - 10 Next