Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > borovnica  

Web Part Page Title Bar image
borovnica

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 8.6.2022 ‎(1)
Zaštita borovnice8.6.2022 8:46Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Novi Pazar zasadi borovnice se nalaze u zavisnosti od nadmorske visine u fazi od početak rasta plodova, u osnovi cvasti vidljivi prvi plodovi, do 70% plodova formirano (BBCH 71-77).

Najavljeno nestabilno vreme sa mogućim padavinama i  registrovane temperature  u osetljivoj fazi ravoja plodova borovnice, mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcija plodova prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da, pred padavine, sprovedu hemijske mere zaštite primenom fungicida:

-Teldor 500 SC (fenheksamid) 1,5 l/ha - karenca je 3 dana.

Region: Novi Pazar
Expand/Collapse Created : 6.6.2022 ‎(1)
Zaštita borovnice6.6.2022 13:41Siva trulež (botrytis cinerea)

Regionalni centar: Vršac

Fenofaza borovnice: kod sorte koja je u našem regionu dominantna je početak sazrevanja, boja ploda se menja u boju karakterističnu za kultivar (BBCH 81).

Aktuelna zaštita: U fenofazi sazrevanja bobica, borovnice su kao i ostalo bobičasto voće osetljive, uz prisustvo padavina, na infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea). U toku nedelje se najavljuju moguće padavine te se proizvođačima pre tih padavina preporučuje da zaštite zasade fungicidom poštujući karencu preparata:

  • Teldor 500 SC (fenheksamid) 1,5l/ha - karenca 3 dana ili
  • Luna sensation  (fluopiram+trifloksistrobin) 0,6l/ha - karenca 7 dana.
Region: Vršac
Expand/Collapse Created : 3.6.2022 ‎(2)
Zaštita borovnice3.6.2022 12:23Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Pirot, zasadi borovnice se u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta nalaze u različitim fazama razvoja plodova; od faze u osnovi cvasti vidljivi prvi plodovi, do 50% plodova formirano (BBCH 71-75).

 

(velika slika)

Od ponedeljka je za naš region najavljeno nestabilno vreme sa padavinama uz visoke temperature vazduha. Faza razvoja plodova u kojoj se borovnica trenutno nalazi je jako osetljiva na infekcije gljivom prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea). Najavljene vremenske prilike mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije pomenutim patogenom, te se proizvođačima preporučuje da sprovedu hemijske mere zaštite. Tretman treba sprovesti pre najaljenih padavina fungicidom:

  • Teldor 500 SC (a.m. fenheksamid) u količini 1,5 l/ha
Region: Pirot
Zaštita borovnice3.6.2022 11:36Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području rada RC Užice zasadi borovnice se nalaze u fazi razvoja od početak rasta plodova, u osnovi cvasti vidljivi prvi plodovi, do 70% plodova formirano (BBCH 71-77).

 

Za naš region je od nedelje najavljeno nestabilno vreme sa mogućim padavinama koje uz povoljne temperature vazduha u fazi razvoja plodova mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem sive truleži  (Botrytis cinerea).

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da, u cilju zaštite borovnice, uoči najavljenih padavina, sprovedu mere zaštite primenom fungicida:

Teldor 500 SC (a.m. fenheksamid) u količini 1,5 l/ha.

Region: Užice
Expand/Collapse Created : 2.6.2022 ‎(1)
Zaštita borovnice2.6.2022 7:58Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Loznica zasadi borovnice se nalaze u fazi od početak rasta plodova, u osnovi cvasti vidljivi prvi plodovi, do 70% plodova formirano (BBCH 71-77).

Faza razvoja- Velika slika

Najavljene padavine i temperature za naredni period u osetljivoj fazi ravoja plodova borovnice, mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcija plodova prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da, pred padavine koje se najavljuju početkom sledeće nedelje, sprovedu hemijske mere zaštite primenom fungicida:

-Teldor 500 SC (fenheksamid) 1,5 l/ha - karenca je 3 dana.

Region: Loznica
Expand/Collapse Created : 25.5.2022 ‎(2)
Zaštita maline25.5.2022 8:42Siva trulež (botrytis cinerea); LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području Srbije zasadi malina se nalaze u fazama cvetanja, od početka do punog cvetanja.

Za naredni period najavljuje se nestabilno vreme sa padavinama koje, u fazama cvetanja maline, može stovriti povoljne uslove za infekciju cveta gljivom prouzrokovačem sive truleži (Botritis cinerea).

Takođe, vremenski uslovi pogoduju razvoju i širenju gljive prouzrokovača ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata). 

Sa ciljem zaštite maline od navedenih patogena, pre najavljenih padavina, preporučuje se primena nekog od fungicida:

Luna sensation (a.m. fluopiram+trifloksistrobin), u količini 0,6- 0,8 l/ha ili

Signum  (a.m. boskalid+piraklostrobin), u količini  1,5 – 1,8  kg/ha.

Zasadi kupine i borovnice takođe se nalaze u fazama cvetanja. Sa ciljem njihove zaštite od sive truleži, pre najavljenih padavina, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida.

Region: Svi regioni
Zaštita borovnice25.5.2022 8:15Monilioza (Monilia laxa); Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Pirot, zasadi borovnice se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja; od faze puno cevtanje, najmanje 50% otvorenih cvetova, preve krunice opadaju, do faze kraj cvetanja, sve krunice opale (BBCH 65-69).

(faza razvoja i simptom Monilije)

Vizuelnim pregledom borovnice registrovano je prisustvo simptoma uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi) u niskom intenzitetu napada. Od petka je za region Pirota najavljeno nestabilno vreme a padavinama, koje uz trenutnu osetljivu fazu cvetanja borovnice stvaraju povoljne uslove za infekciju gljivom prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea) i pogoduju daljem razvoju i širenju uvenuću i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi).

Proizvođačima se preporučuje, da u cilju zaštite borovnice od navedenih patogena, pre najavljenih padavina, obave fungicidni tretman:

  • Switch 62,5 WG ili Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha.
Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 24.5.2022 ‎(1)
Zaštita borovnice24.5.2022 8:42Monilioza (Monilia laxa); Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC  Novi Pazar, zasadi borovice se, u zavisnosti od nadmorske visine i sortimenta nalaze u fazama razvoja od : puno cvetanje, najmanje 50% otvorenih cvetova , prve krunice opadaju, do kraj cvetanja, sve krunice opale (BBCH 65-69).

Osetljiva faza razvoja borovnice -cvetanje, nestabilno vreme sa  mogućim padavinama za kraj nedelje i povećana vlažnost mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju gljivom prouzrokovačem uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Moniliniavaccinii-corymbosi) i prouzrokovačem sive truleži (Botritis cinerea).
U cilju zaštite borovnice od navedenih patogena, pre najavljenih padavina, preporučuje primena nekog od fungicida:

-Atlas ili Switch 62,5 WG (ciprodinil+ fludioksonil) u količini od 1 kg/ha.

Region: Novi Pazar
Expand/Collapse Created : 23.5.2022 ‎(1)
Zaštita borovnice23.5.2022 8:42Siva trulež (botrytis cinerea); Monilioza (Monilia laxa)

Na području delovanja RC Loznica vizuelnim pregledom zasada borovnice je utvrđeno da se biljke nalaze u fazama fazvoja od : puno cvetanje, najmanje 50% otvorenih cvetova , prve krunice opadaju, do faze razvoja ploda.U fenofazi cvetanja, uz nestabilno vreme sa mogućim padavinama koje se najavljuje od petka, mogu se stvoriti povoljni uslovi za ostvarenje infekcije gljivama prouzrokovačima uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka (Monilinia vaccinii-coymbossi) i sive truleži (Botrytis cinerea).

Poljoprivrednim proizvođačima se, u cilju zaštite borovnice od navedenih patogena, pre padavina, preporučuje tretman sa:

- Atlas ili Swich 62,5 WG (a.m. fludioksinil+ciprodinil) u količini 1 kg/ha.

Region: Loznica
Expand/Collapse Created : 20.5.2022 ‎(1)
Zaštita borovnice20.5.2022 9:18Siva trulež (botrytis cinerea); Monilioza (Monilia laxa)

Na području rada RC Užice, zasadi borovice se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta nalaze u fazama fazvoja od : puno cvetanje, najmanje 50% otvorenih cvetova , prve krunice opadaju, do kraj cvetanja, sve krunice opale (BBCH 65-69).

Cvetanje je veoma osetljiva faza razvoja borovnice, kada padavine i povećana vlažnost mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju gljivom prouzrokovačem uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi) i prouzrokovačem sive truleži (Botritis cinerea).
Obzirom da se za naš region od nedelje najavljuje nestabilno vreme sa mogućim padavinama, poljoprivrednim proizvođačima se, u cilju zaštite borovnice od navedenih patogena, pre najavljenih padavina, preporučuje primena nekog od fungicida:

-Atlas ili Switch 62,5 WG (ciprodinil+ fludioksonil) u količini od 1 kg/ha.

Region: Užice
1 - 10 Next