Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > borovnica  

Web Part Page Title Bar image
borovnica

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 25.7.2023 ‎(1)
Azijska voćna mušica25.7.2023 11:03Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Registruje se povećanje brojnosti odraslih jedinki azijske voćne mušice na lovnim klopkama

 

Tokom protekle dve nedelje, na lovnim klopkama za monitoring azijske voćne mušice došlo je do naglog povećanja ulova odraslih jedinki u odnosu na period pre toga. Na klopkama koje su postavljene u zasade bresaka, nektarina, malina, kupina i vinove loze se beleži ulov od preko 100 odraslih jedinki na nedeljnom nivou.

Od sutra se najavljuje pad temperatura vazduha i padavine koji će uz povišene vrednosti relativne vlažnosti vazduha uticati na brz razvoj i razmnožavanje azijske voćne mušice, te se očekuje povećanje njene brojnosti, a samim tim se povećava i rizik od nastanka šteta u zasadima malina, kupina, borovnica, kasnih sorti bresaka i nektarina i vinovoj lozi.

Sa ciljem smanjenja rizika nastanka šteta od azijske voćne mušice u navedenim zasadima preporučuje se primena svih raspoloživih mera kontrole:

·     Postavljanje velikog broja lovnih klopki sa ciljem njenog izlovljavanja i smanjenja brojnosti. Mogu se koristiti klopke napravljene od plastičnih flaša sa crnim vinom, jabukovim sirćetom u odnosu 1:1 i nekoliko kapi deterdženta. U cilju masovnog izlovljavanja neophodno je postaviti veliki broj klopki, na ivične delove parcele na rastojanju od 2 do 3 metra, a unutar parcele na rastojanju od 5 metara.

·     Uništavanje prezrelih plodova.

·     Skraćivanje intervala berbe.

·     Održavanje ivica parcela u vidu uklanjanja divljih vrsta biljaka (džanarika, divlja kupina, zova i druge) koje mogu biti domaćini ovoj štetočini.

·     Krčenje napuštenih voćnih zasada.

S obzirom da je u toku berba maline, kupine i borovnice primena hemijskih mera zaštite u ovim zasadima se ne preporučuje. U zasadima bresaka i nektarina sa kasnim sortimentom i vinogradima, gde se berba ne očekuje u narednom periodu, aktuelna je zaštita od breskvinog smotavca, cikade Scaphiodeus titanus i pepeljastog grožđanog moljca te će se primenom insekticida sa ciljem zaštite od ovih štetočina smanjiti i populacija azijske voćne mušice.
 
Region: Svi regioni
Expand/Collapse Created : 8.6.2023 ‎(2)
Zaštita borovnice8.6.2023 13:24Siva trulež (botrytis cinerea)
 
Regionalni centar : Vršac
Sorta : Djuk
Fenofaza : Početak obojavanja ploda (BBCH 81).
 
Uz prisustvo padavina,u navedenoj fenofazi borovnice su veoma osetljive na infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).
 
 
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje zaštita zasada fungicidom poštujući karencu preparata :
    • Teldor 500 SC (fenheksamid) 1,5l/ha - karenca 3 dana ili
    • Luna sensation  (fluopiram+trifloksistrobin) 0,6l/ha - karenca 7 dana.

 
 
Region: Vršac
Zaštita borovnice8.6.2023 8:28Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Pirot, zasadi borovnice se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaza u različitim fenofazama razvoja ploda; od faze 90% plodova formirano do faze početak sazrevanja, boja ploda se menja u boju karakterističnu za kultivar (BBCH 79-81).

 

(faza razvoja borovnice)

Borovnica se trenutno nalazi u fazi sazrevanja plodova u kojoj je veoma osetljiva na infekcije plodova prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea). Najavljeni nestabilni vremenski uslovi sa padavinama, uz povećanu vlažnost vazduha i temperaturama preko 20oC, pogodovaće razvoju i širenju navedenog patogena.

U cilju zaštite borovnice od sive truleži, proizvođačima se preporučuje sprovođenje hemijskog tretmana nekim od registrovanih insekticida:

  • Teldor 500 SC (a.m. fenheksamid) u količini 1,5 l/ha (3 dana karenca, MBT 4) ili
  • Luna sensation (a.m. fluopiram+trifloksistrobin) u količini 0,6 l/ha (7 dana karenca, MBT 3).
Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 7.6.2023 ‎(2)
Zaštita borovnice7.6.2023 12:05Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području rada RC Loznica zasadi borovnice se nalaze u različitim fazama od: razvoja ploda, 90% plodova formirano, do početak sazrevanja , boja ploda se menja u boju karakterističnu za kultivar (BBCH 79-81).

Velika slika

Nestabilno vreme sa padavinama koje se najavljuje u narednom periodu u osetljivoj fazi razvoja plodova borovnice, mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcija plodova prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).


Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da sa ciljem zaštite plodova od sive truleži sprovedu hemijske mere zaštite primenom fungicida:


-Teldor 500 SC (fenheksamid) 1,5 l/ha - karenca 3 dana ili


- Luna sensation (a.m. fluopiram+trifloksistrobin) u količini 0,6 l/ha - karenca 7 dana .

Region: Loznica
Zaštita borovnice7.6.2023 10:02Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Novi Pazar zasadi borovnice se nalaze u fazi od 90 % plodova formirano, do početak sazrevanja, boja ploda se menja u boju karakterističnu za kultivar (BBCH 79-81).

Nestabilni vremenski uslovi, obilne padavine, visoka vlažnost i povoljne temperature vazduha su svakodnevno  prisutni u proizvodnji. U  ovoj fazi razvoja i sazrevanja plodova u ovakvim uslovima postoji visok rizik za ostvarenje infekcije prouzrokovačem sive truleži  (Botrytis cinerea).

Preporuka proizvođačima, u cilju zaštite borovnice od sive truleži  je sprovođenje hemijskih mera zaštite primenom nekog od fungicida:

-Teldor 500 SC (a.m. fenheksamid) u količini 1,5 l/ha (karenca 3 dana) ili

 -Luna sensation (a.m. fluopiram+trifloksistrobin) u količini 0,6 l/ha (karenca 7 dana).

Region: Novi Pazar
Expand/Collapse Created : 6.6.2023 ‎(1)
Zaštita borovnice6.6.2023 14:53Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području rada RC Užice zasadi borovnice se nalaze u različitim fazama od: razvoja ploda, 90 % plodova formirano, do početak sazrevanja , boja ploda se menja u boju karakterističnu za kultivar (BBCH 79-81).

 

U prethodnom  periodu vremenski uslovi su bili vrlo nestabilni, obilne padavine, visoka vlažnost i temperature vazduha su svakodnevno bili prisutni. U fazi razvoja i sazrevanja plodova u ovakvim uslovima postoji visok rizik za ostvarenje infekcije prouzrokovačem sive truleži  (Botrytis cinerea), te se preporučuje, u cilju zaštite borovnice, uoči najavljenih padavina, sprovođenje hemijskih mera zaštite primenom nekog od fungicida:

-Teldor 500 SC (a.m. fenheksamid) u količini 1,5 l/ha, ili

 -Luna sensation (a.m. fluopiram+trifloksistrobin) u količini 0,6 l/ha.

Region: Užice
Expand/Collapse Created : 23.5.2023 ‎(1)
Zaštita borovnice23.5.2023 11:35Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Pirot, zasadi borovnice se u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta nalaze u različitim fenofazama ravoja; od faze početak rasta plodova, u osnovi cvasti vidljivi prvi plodovi do 70% plodova formirano (BBCH 71-77).

 

(faza razvoja)

Nastavlja se trend nestabilnog vremena sa prisustvom padavina. Ovakve vremenske prilike sa čestim padavinama, dugotrajnim vlaženjem lista, uz porast temperature vazduha, u trenutnoj fazi razvoja plodova, stvaraju visok rizik za ostvarenje infekcije plodova prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).

U cilju zaštite borovnice, proizvođačima se preporučuje sprovođenje hemijskog tretmana primenom nekog od registrovanih preparata:

  • Teldor 500 SC (a.m. fenheksamid) u količini 1,5 l/ha (karenca 3 dana) ili
  • Luna sensation (a.m. fluopiram+trifloksistrobin) u količini 0,6 l/ha (karenca 7 dana).
Region: Pirot
Expand/Collapse Created : 22.5.2023 ‎(1)
Zaštita borovnice22.5.2023 8:24Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Novi Pazar zasadi borovnice se nalaze u zavisnosti od nadmorske visine,  u fazi od početak rasta plodova, u osnovi cvasti vidljivi prvi plodovi, do 70% plodova formirano (BBCH 71-77).

Nestabilno vreme sa padavinama koje se najavljuje u narednom periodu u osetljivoj fazi razvoja plodova borovnice, mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcija plodova prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea).

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da sa ciljem zaštite plodova od sive truleži sprovedu hemijske mere zaštite primenom fungicida:

-Teldor 500 SC (fenheksamid) 1,5 l/ha - karenca  3 dana ili

- Luna sensation (a.m. fluopiram+trifloksistrobin) u količini 0,6 l/ha - karenca 7 dana ili

- Switch 62,5 WG, Atlas (ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha - karenca 10 dana.

Region: Novi Pazar
Expand/Collapse Created : 19.5.2023 ‎(1)
Zaštita borovnice19.5.2023 15:23Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području rada RC Užice zasadi borovnice se nalaze u fazi razvoja od početak rasta plodova, u osnovi cvasti vidljivi prvi plodovi, do 70% plodova formirano (BBCH 71-77).

 

Uslovi  koji trenutno vladaju u proizvodnji (česte i obilne padavine, sa tendencijom produženja nestabilnog vremena i porasta temperature, dugotrajno vlaženje) u fazi razvoja plodova stvaraju visok rizik za ostvarenje infekcije prouzrokovačem sive truleži  (Botrytis cinerea).

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da, u cilju zaštite borovnice, uoči najavljenih padavina, sprovedu mere zaštite primenom nekog od fungicida:

- Teldor 500 SC (a.m. fenheksamid) u količini 1,5 l/ha, ili
-
Luna sensation (a.m. fluopiram+trifloksistrobin) u količini 0,6 l/ha.

Region: Užice
Expand/Collapse Created : 10.5.2023 ‎(1)
Zaštita borovnice10.5.2023 9:39Monilioza (Monilia laxa); Siva trulež (botrytis cinerea)

Na području delovanja RC Loznica vizuelnim pregledom zasada borovnice je utvrđeno da se biljke nalaze u fazama fazvoja od : puno cvetanje, najmanje 50% otvorenih cvetova , prve krunice opadaju, do faze razvoja ploda.


 

Faza razvoja - Velika slika

U fenofazi cvetanja, uz nestabilno vreme sa mogućim padavinama koje se najavljuje za naredni period, mogu se stvoriti povoljni uslovi za ostvarenje infekcije prouzrokovačima uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka (Monilinia vaccinii-coymbossi) i sive truleži (Botrytis cinerea).

Poljoprivrednim proizvođačima se, u cilju zaštite borovnice od navedenih patogena, pre padavina, preporučuje tretman sa:

- Atlas ili Swich 62,5 WG (a.m. fludioksinil+ciprodinil) u količini 1 kg/ha.

Region: Loznica
1 - 10 Next