Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke > Zaštita kupine  

Preporuke: Zaštita kupine

Open

Naslov preporuke

Zaštita kupine 

Tekst

Na području delovanja RC Niš, zasadi kupine se nalaze u fenofazi glavni pupoljak počinje da raste (BBCH 03).

velika slika

Sa porastom temperature došlo je do kretanja vegetacije pa je potrebno pre sprovođenja hemijskog tretmana obaviti rezidbu, prilikom koje je potrebno odstraniti suvišne i bolestima zaražene prošlogodišnje izdanke.  Takođe, ako su u zasadu prisutni izdanci sa zadebljanjima koja su nastala kao posledica napada malininog prstenara (Agrilus aurichalceus) i malinine muve galice (Lasioptera rubi) potrebno ih je odstraniti do osnove i izneti iz zasada.

Nakon vezivanja izdanaka kupine proizvođačima se preporučuje preventivni tretman preparatom na bazi bakra: Nordox 75 WG (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,2%, u cilju smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum), ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Didymella applanata) i rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis).

Preporuka je da se preparatu na bazi bakra doda i preparat na bazi mineralnog ulja: Galmin u koncentraciji  2%, u cilju suzbijanja prezimljujućih formi štetočina.

Region

Niš 

Štetni organizmi

LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) ; Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis); Malinin prstenar (Agrilus aurichalceus); Malinina galica (Lasioptera rubi) 

Usev/zasad

Kupina 
Approval Status Approved 
 
Attachments
Content Type: Discussion
Created at 4.3.2021 14:48  by RC Niš 
Last modified at 4.3.2021 14:49  by Milena Marčić