Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Zdravstveno stanje useva uljane repice
Zdravstveno stanje useva uljane repice

Na području delovanja RC Šabac usevi uljane repice se nalaze u različitim fazama razvoja u zavisnosti od roka setve, od razvijenih 3 do 9 listova (BBCH 13-19).

  

 Vizuelnim pregledom useva  iz ranijih rokova setve  na lokalitetima  Jevremovac i Mačvanski Pričinović, registrovano je prisustvo  simptoma  suve truleži uljane repice (Phoma lingam) na 9-14% biljaka. 

 

  

suva trulež sl.1                       sl.2

 

 Simptomi su prisutni na donjim, najstarijim listovima u vidu sivih okruglih pega u okviru kojih se formiraju piknidi sa piknosporama čije  raznošenje se vrši  kišnim kapima .

 Trenutni nivo prisustva simptoma u usevima uljane repice ne iziskuje fungicidni tretman, pošto se simptomi suve truleži nalaze ispod praga štetnosti, koji iznosi 35-40% zaraženih biljaka u polju (EPPO Standard PP 2/8(1)).

 

 Takođe, vizuelnim pregledima parcela pod uljanom repicom tokom jeseni registrovano je i  prisustvo manjeg broja aktivnih rupa od glodara.

 

 

aktivna rupa od glodara

 

Proizvođačima se preporučuju redovni obilasci useva uljane repice sa ciljem praćenja prisustva aktivnih rupa od glodara. Njihovo suzbijanje se preporučuje ukoliko se registruje preko 10 aktivnih rupa po hektaru, primenom registrovanih gotovih mamaka .

 RC Šabac nastavlja i u narednom periodu da prati zdravstveno stanje u usevima uljane repice.

Comments

There are no comments yet for this post.