Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Nega rasada lubenica u zaštićenom prostoru
Nega rasada lubenica u zaštićenom prostoru

Na području RC Šabac, u selima  koja se tradicionalno bave proizvodnjom bostana, u toku je proizvodnja rasada lubenica.

Za uspešnu proizvodnju rasada potrebno je obezbediti sertifikovano seme, sterilan zemljišni supstrat, dezinfikovane kontejnere, optimalnu dubinu setve od 1,5-2 cm i  temperaturne uslove za postizanje klijanja i nicanja, a to su dnevne temperature od 18-23 °C i  noćne temperature od 12-18 °C.

Obično se na našem terenu radi istovremena setva lubenice i tikve radi kasnijeg kalemljenja, koje se obavlja nakon nicanja rasada u fazi kotiledonih listića. Kalem lubenice se umeće u rascep podloge i to spojeno mesto se steže plastičnom spojnicom ili štipaljkom i nakon sedam dana obrazuje se kalus.

Prednost gajenja kalemnjenog rasada lubenica je u tome što se može gajiti u monokulturi više godina na istom mestu, postiže se veći prinos, lubenice su krupnije i ranije sazrevaju  i imaju  veću otpornost na niske temperature i bolesti kao što su gljive prouzrokovači fuzarioznog uvenuća lubenica (Fusarium oxysporum f.sp.niveum) i uvenuća biljaka (Verticillium albo-atrum).

Da bi se sprečilo poleganje rasada koje prouzrokuje gljiva Pythium spp, pored  redovnog provetravanja plastenika i  održavanja temperature, preporuka je i zalivanje rasada sa fungicidom Previcur energy (a.m.  propamokarb-hidrohlorid + fosetil-aluminijum) u dozi primene od 3 ml u 2 l vode po m² i to neposredno nakon setve i 10 do 14 dana nakon toga.

Comments

There are no comments yet for this post.