Skip to main content

Region Čačak

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Čačak > Prilozi > Jabukin smotavac (Carpocapsa pomonella)
Jabukin smotavac (Carpocapsa pomonella)

Na području RC Čačak zasadi jabuka se u zavisnosti od sorte i lokaliteta nalazi u fenofazi razvoja ploda, plodovi oko 70% krajnje veličine, do faze početak zrenja: pojavljuje se karakteristična boja za kultivar (BBCH 77 - 81).

Faza razvoja jabuke

Faza razvoja

Obilaskom pojedinih zasada jabuke u kojima nisu adekvatno sprovedene mere zaštite od jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella) uočeni su oštećeni plodovi usled ishrane larvi ove štetočine.

Ubušenja na plodu larvi jabukinog smotavca štete usled ishrane
Ubušenja od jabukinog smotavca na plodovima Štete usled ishrane larvi jabukinog smotavca

Jabukin smotavac je najznačajnija štetočina jabuke. Štete prave larve koje se ubušuju u plodove. Hraneći se mesom ploda i semenkama prave hodnike u plodu zaprljane izmetom. Na mestu ubušivanja u plod, larve izbacuju crvenkasti izmet. Napadnuti plodovi gube tržišnu vrednost, podložni su truljenju i najčešće prevremeno opadaju.

RC Čačak vrši monitoring jabukinog smotavca putem feromonskih klopki postavljenih u zasadima jabuke kao i putem vizuelnih pregleda kojima se utvrđuju najznačajniji biološki događaji ove štetočine koji su ključni prilikom utvrđivanja momenta za pravovremenu primenu insekticida.

U našem regionu u ovom momentu aktuelna je zaštita od treće generacije jabukinog smotavca. U poslednjoj preporuci date su mere zaštite od ove štetočine, primenom insekticida sa kraćom karencom, s obzirom da se nalazimo u periodu u proizvodnji kada se primena pesticida prilagođava blizini planirane berbe (vidi preporuku).

RC Čačak nastavlja sa praćenjem prisustva štetnih organizama u zasadima jabuke.

Comments

There are no comments yet for this post.