Skip to main content

Region Čačak

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Čačak > Prilozi > Lisne vaši u kukuruzu i MDMV
Lisne vaši u kukuruzu i MDMV

Na području RC Čačak, usevi kukuruza  u zavisnosti od roka setve se nalaze u fazi od razvoja listova ( 5-8 listova razvijeno) do faze pojave drugog kolenca (BBCH 18 – 32).

Vizuelnim pregledom useva na lokalitetu Mrčajevci, uočeno je prisustvo pojedinačnih  krilatih jedinki  lisnih vaši (Aphididae ), na oko 11% biljaka. S obzirom na povoljne uslove za razvoj i razmnožavanje ovih štetočina tokom ove vegetacije, može se očekivati povećanje brojnosti u narednom periodu.

Biljna vaš u kukuruzu Lisna vaš 

velika slika                       velika slika

Lisne vaši nanose direktne štete biljkama tako što se ishranjuju sisajući njihove sokove i time dovode do raznih deformacija biljnog tkiva, zaostajanja u porastu i smanjenja prinosa.  Prenosioci su mnogobrojnih biljnih virusa. Jedan od njih je i virus mozaične kržljavosti kukuruza  (Maize dwarf mosaic virus, MDMV).
Dvadesetak vrsta biljnih vaši sa prirodnih domaćina  (najčešće divlji sirak) , prenose ovaj virus na usev kukuruza i gajenog sirka.

Ekonomska štetnost MDMV ogleda se u smanjenju prinosa, lošijem kvalitetu zrna i u lošijem kvalitetu lista kod silažnog kukuruza.

 

Osnovne mere kontrole ovog virusa su:

Uništavanje divljeg sirka koji predstavlja osnovni izvor zaraze.

Setva otpornih i tolerantnih hibrida.

Vreme setve u cilju izbegavanja preleta vaši sa korova na kukuruz.

Comments

There are no comments yet for this post.