Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

Na području delovanja RC Vranje ozimi usevi pšenice i ječma se u zavisnosti od rokova setve, primenjene agrotehnike i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja. Pšenica se nalazi u fazi razvoja od treće do četvrto stablo vidljivo (BBCH 23-24) a ječam u fazi od četvrto do šesto stablo vidljivo (BBCH 24-26).

 

 

Vizuelnim pregledom ozimih useva ječma na više lokaliteta registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres)  i sočivaste pegavosti ječma (Rhynochosporium secalis) na oko 2 do 3% biljaka.

U usevima ozimie pšenice je uočeno prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na do 2 % biljaka. 

 

Pregledima useva je utvrđeno prisustvo žitne pijavice (Lema melanopulus) na do 2% i biljnih vaši (Aphididae) na do 4% biljaka. Takođe su primećena oštećenja na listovima u vidu uzdužnih proreza od dopunske ishrane žitne pijavice.

 

Vizuelnim pregledom useva nisu uočene aktivne rupe od glodara, poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis).

RC Vranje nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja  ozimih useva pšenice i ječma.

 

 

Comments

There are no comments yet for this post.