Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Pepelnica vinove loze (Uncinula necator)
Pepelnica vinove loze (Uncinula necator)

U regionu Vranja zasadi vinove loze se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama sazrevanja od faze šarak bobica do faze omekšavanje bobica (BBCH 83-85).

Vizuelnim pregledom zasada vinove loze, gde nisu sprovedene adekvatne mere zaštite, registrovano je prisustvo simptoma pepelnice vinove loze (Uncinula necator).

Pepelnica vinove loze se javlja na svim zelenim delovima ali najveće štete nanosi grožđu. Simptomi u vidu pepeljastih pega se najpre javljaju na mladom lišću i brzo se šire. Inficirano mlado lišće se deformiše, suši i opada. Najveće štete nastaju na grožđu, čije su bobice prekrivene pepeljastom prevlakom a tokom razvoja zaraze mlade bobice zaostaju u porastu, smežuravaju se, pocrne i  sasušuju. Dolazi do pucanja pokožice bobica što omogućuje naseljavanje raznih saprofitnih mikroorganizama, koji izazivaju truljenje često i celih grozdova.

Pepelnica se javlja od ranog proleća do kasne jeseni. Kritičan period za razvoj pepelnice smatra se razdoblje od cvetanja do zatvaranja grozdova i početak šarka. Vlažnost nije limitirajući faktor za razvoj i širenje te bolesti. Zato su važne redovne hemijske mere zaštite i u sušnim uslovima sa visokim temperaturama.

Comments

There are no comments yet for this post.