Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Monilia fructigena u zasadima kruške, jabuke i dunje
Monilia fructigena u zasadima kruške, jabuke i dunje

Na području delovanja RC Vranje vizuelnim pregledom zasada jabuke, kruške i dunje, uočeno je prisustvo plodova sa simptomima truleži plodova jabučastog voća (Monilia fructigena). Simptomi su registrovani u voćnjacima gde nije primenjena adekvatna hemijska zaštita i agrotehnika.

Prouzrokovač truleži plodova jabučastog voća uglavnom parazitira plodove, a ređe i cvetove i druge organe. Plodovi mogu biti napadnuti od samog zametanja do potpune zrelosti, a kasnije i u skladištu. Oboleli mladi plodovi se suše i opadaju. Inficirani stariji plodovi najpre trule, a kasnije se suše i mumificiraju. Na plodovima se uočavaju sivopepeljaste gomilice sa pravilnim kružnim rasporedom oko mesta zaraze. Infekcija se uglavnom ostvaruje preko rana nastalih delovanjem insekata,  grada, itd. Usled širenja bolesti plodovi gube vodu, smežuraju se i pretvaraju u mumije. Mumificirani plodovi ostaju na voćkama ili opadaju i u njima gljiva prezimljava. Sledećeg proleća ili leta, pri povoljnoj vlažnosti, na površini ovih plodova formiraju se konidije koje vrše infekcije.

U cilju suzbijanja ovog patogena preventivne mere kontrole su:

-          sakupljanje i uništavanje inficiranih plodova,

-          suzbijanje insekata u cilju sprečavanja oštećenja plodova,

-          odstranjivanje i spaljivanje suvih grana,

-          adekvatna rezidba u cilju bolje provetrenosti krune.

Hemijske mere zaštite sprovode se u jesen kada opadne minimum 70% lišća nekim od registrovanih fungicida na bazi bakra. U toku vegetacije, u cilju sprečavanja pojave truleži u skladištu, u fazama sazrevanja plodova, sprovode se hemijske mere zaštite primenom nekog od registrovanih fungicida za tu namenu.

Comments

There are no comments yet for this post.